‘Alles om franchiseorganisaties succesvol te kunnen laten ondernemen’

Koelewijn & Partners en Franchise+: de one-stop-shop van de franchisemarkt

Een nieuw pand, een nieuw team, nieuwe specialismes en een naadloze samenwerking; Koelewijn & Partners heeft een evolutie doorgemaakt, Franchise+ een revolutie. Beide grijpen daardoor nog beter inéén. Alles met als doel om franchiseorganisaties in alle (groei)stadia te kunnen ondersteunen en in staat te stellen succesvol te zijn.

Plaats van bestemming is Hilversum. De Havenstraat. Een pand in Dudok-stijl, van origine een meelfabriek. Binnen veel ruimte, met hier en daar een openstaande kantoordeur waar achter hard wordt gewerkt door de marketeers, consultants en recruiters van Koelewijn & Partners en Franchise+. Het gesprek vindt plaats met Joost Bos en Pieter Koelewijn, bijna vijf jaar partners in business. “Nee, niet Baarn, maar Hilversum. We hebben een transitie doorgemaakt en daarbij hoort ook een nieuw pand. Eentje met een open karakter, waar samenwerking tussen onze verschillende specialismes tot wasdom kan komen en een plek waar ruimte is voor groei”, legt Koelewijn uit. De ambitie spat er vanaf. “We zien de markt veranderen. Het winkeltje spelen tot aan het pensioen is er vaak niet meer bij. Er zijn veel wisselingen, opvolging is lastig door de vergrijzing, maar aan de andere kant zijn veel (internationale) toetreders in de franchisemarkt en zijn er tal van franchiseorganisaties met torenhoge aspiraties. Die kunnen wij allemaal ondersteunen, in alle stadia.” Bos vult aan. “We hebben een groeiplan voor de komende vijf jaar; we zijn met zowel Koelewijn & Partners als Franchise+ leidend in de markt, en dat gaan wij verder uitbouwen. Zo hebben we ook het afgelopen half jaar diverse nieuwe mensen toegevoegd aan ons team. Een salesmedewerker, een marketeer, een recruiter en een consultant. Allemaal specialisten, en allemaal in dienst van de klant. Het draait immers niet om ons, en ons groeipotentieel, maar om de franchiseorganisaties die wij ondersteunen.”

Van vakblad naar franchise marketing- en recruitmentbureau

Om dit zo goed mogelijk in te vullen vloeien de diensten van Koelewijn & Partners en Franchise+ meer en meer in elkaar over. “Franchise+ is al lang niet meer alleen het vakblad dat het ooit was. Nee, Franchise+ heeft een revolutie ondergaan en is een marketing- en recruitmentbureau dat franchiseorganisaties helpt met hun groei. En daarvoor kunnen tal van tools worden ingezet; het magazine, de franchisebeurs die wij inmiddels eigenhandig organiseren, het online platform, de socials, maar Franchise+ headhunt en selecteert via een team van recruiters ook de juiste franchisenemers die de groei mogelijk maken”, verzekert Bos. Daarbij gaat men op zoek naar de vraag achter de vraag. “Het is al lang niet meer; u vraagt, wij draaien. Ons team is kritisch, vraagt door naar de doelen en is meer en meer een kennispartner van de opdrachtgevers”, aldus Koelewijn. Daarbij wordt ook de dienstverlening van Koelewijn & Partners dikwijls betrokken. “De specialisten van Koelewijn & Partners nemen drempels, die groei in de weg staan, weg. Het kan best zijn dat een organisatie wil groeien, maar dat de organisatie er nog niet helemaal klaar voor is, of dat de contracten moeten worden aangescherpt. Via onder meer assessments brengen we de organisatie dan naar een volgend level”, vertelt Koelewijn. Hij laat weten dat het een interactief spel is tussen franchisegever, franchisenemers en de specialisten van Koelewijn & Partners en Franchise+. “De consultants, de recruiters, de marketeers; iedereen werkt samen om die ene franchiseorganisatie succesvol te kunnen laten zijn.” Bos ondersteunt het met een voorbeeld. “Het kan best zijn dat een organisatie niet de juiste franchisenemers vindt. Waar ligt dat dan aan? Aan de krapte op de (arbeids)markt? Of aan de marketing? Of is het exploitatieplaatje niet meer kloppend. Ons team steekt dan koppen bij elkaar en zoekt naar nieuwe oplossingen. Zo hebben wij bijna vijfendertig jaar ervaring en voor veelvoorkomende ‘drempels in de ontwikkeling’ verschillende masterclasses ontwikkeld, waarmee vooral middelgrote en grote franchiseorganisaties hun voordeel kunnen doen.”

Rijke historie

Koelewijn & Partners en Franchise+ hebben een rijke historie, en hebben door de jaren heen een brede klantengroep opgebouwd. “Wij onderscheiden eigenlijk drie groepen: partijen die in franchise willen starten, langer gevestigde organisaties die tegen barrières aanlopen of die internationaal willen gaan en internationale partijen, die naar Nederland komen”, aldus Koelewijn. Het is een enorm breed spectrum, erkent Bos. “Internationale partijen zijn vaak heel goed georganiseerd, maar ze missen nog de connectie met de Nederlandse markt. Ze zoeken dan een partner, een specialist die op een professionele en integere manier ondersteuning biedt op tal van vlakken. Wij komen vaak al meteen in beeld; we staan ook internationaal op de shortlist van de meeste partijen. Vervolgens maken de consultants van Koelewijn & Partners het franchiseconcept passend voor de Nederlandse markt, stellen de professionals van Franchise+ profielen op en vinden zij een master.” Koelewijn vergelijkt de dienstverlening het met het bouwen van een huis. “Franchiseorganisatie die naar Nederland komen, of de organisaties die hier al vestigingen hebben en verder willen groeien, helpen wij met Koelewijn & Partners aan de juiste fundering. En de specialisten van Franchise+ helpen om op die fundering het huis te bouwen. Met andere woorden; de basis moet goed met de juiste structuur, een goed verdienmodel voor beide partijen, goede contracten en vervolgens kunnen de juiste franchisenemers worden gevonden om groei te realiseren.” Het is schakelen op verschillende borden en op verschillende levels. Bos: “Wij zijn de one-stop-shop van de franchisemarkt. Dat is wat ons uniek maakt, en dat is ook wat ons goed afgaat. Door de jaren heen hebben wij zeker meer dan 30 procent van Nederlandse franchiseorganisaties op verschillende momenten succesvol bijgestaan. Alles met als doel om de partijen succesvol te kunnen laten ondernemen. Dat is wat iedere medewerker bij ons iedere dag opnieuw motiveert.”

Master in Franchise
Lees meer over:
Martijn Louws Martijn Louws
Redacteur

Koelewijn & Partners helpt al sinds 1988 franchisenemers én franchisegevers in iedere branche en elke ontwikkelingsfase met advies en hands-on ondersteuning om de volgende stap te nemen voor nog meer succes.

Media- en Marketingbedrijf Franchise+ dé aangewezen partner in franchisegroei. Onze missie is om mensen die iets met franchising hebben of willen bij elkaar te brengen. Hiervoor zetten wij diverse online en offline mediakanalen in. Afgestemd op jouw formule.