Franchise wet
Het wetsvoorstel voor de Franchisewet is goedgekeurd door zowel de Tweede als de Eerste Kamer en is vanaf 1 januari 2021 van kracht. Het doel van deze wet is om de rechtspositie van franchisenemers te versterken. De wet bevatte een overgangsperiode van twee jaar voor specifieke elementen, welke sinds 1 januari 2023 volledig van toepassing zijn op alle franchiserelaties.
De Franchisewet legt de nadruk op vier cruciale onderdelen voor evenwichtige franchiseverhoudingen
- Precontractuele uitwisseling van informatie: Franchisegevers moeten minimaal vier weken voor ondertekening van de franchiseovereenkomst alle relevante informatie aan potentiële franchisenemers verstrekken. Dit omvat de franchiseovereenkomst, vergoedingen, investeringen, overleg, contactgegevens van vertegenwoordigers, financiële gezondheid van de franchisegever, en informatie over de beoogde locatie.
- Tussentijdse wijziging van een lopende franchiseovereenkomst: Franchisegevers moeten franchisenemers tijdig informeren over wijzigingen die investeringen vereisen of de omzet kunnen beïnvloeden. Grote investeringen of potentiële omzetderving vereisen instemming van de meerderheid van de franchisenemers of de betrokken franchisenemers.
- Overleg tussen franchisegever en franchisenemers: Franchisegevers zijn verplicht om regelmatig overleg te plegen met hun franchisenemers, minimaal eens per jaar. Dit bevordert samenwerking en ondersteuning binnen de franchiseformule.
- Beëindiging van de franchisesamenwerking: De Franchisewet schrijft voor dat in de franchiseovereenkomst duidelijk moet worden vastgelegd hoe de waarde van een franchisevestiging wordt bepaald bij beëindiging van de samenwerking. Ook moet er duidelijkheid zijn over de verdeling van goodwill tussen de franchisegever en franchisenemer.
Belangrijkste aspecten van de wet
- Stand-still periode: Tijdens deze vier weken mag de franchisegever geen extra voorwaarden of wijzigingen doorvoeren en de kandidaat-franchisenemer niet aansporen tot investeringen of ondertekening van overeenkomsten.
- Instemmingsrecht bij grote investeringen: De franchisegever moet voor grote investeringen instemming krijgen van een meerderheid van de franchisenemers of de betrokkenen.
- Transparantie over vergoedingen: Franchisegevers moeten inzicht geven in de besteding van vergoedingen zoals marketing- en automatiseringsvergoedingen.
- Waarde en goodwill bij beëindiging: De waarde van een franchisevestiging en de verdeling van goodwill moeten duidelijk worden omschreven in de franchiseovereenkomst.
Concurrentiebeding: De Franchisewet bepaalt dat een concurrentiebeding niet langer mag duren dan een jaar en beperkt is tot het exclusieve werkgebied van de ondernemer.
Toepassing op buitenlandse franchisenemers: De Franchisewet is bindend voor franchisenemers in Nederland, maar er kan worden afgeweken als de franchisenemer in het buitenland is gevestigd.
De Franchisewet bevordert transparantie, samenwerking, en een eerlijke behandeling van franchisenemers, wat leidt tot een evenwichtige en duurzame franchiseverhouding.
Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Koelewijn & Partners