Investeringsplannen in franchise? Hoe te onderhandelen in of na crisistijd

Het lijkt lang geleden dat we schreven over franchise-sectoren die het goed doen in een recessie. Wie had dit virus met immense gevolgen op wereldeconomieën, sociale en maatschappelijke vlakken en de gezondheidssector kunnen voorzien. De verstoringen voor het bedrijfsleven en de economie zijn ongekend. Toch biedt ook deze crisis kansen op het gebied van franchising.

De bedrijvenmarkt in het algemeen en de franchisemarkt specifiek is momenteel een kopersmarkt. Als je over kapitaal beschikt in combinatie met een portie ambitie en creativiteit zijn er verschillende mogelijkheden. Sommige franchisegevers zullen willen uitbreiden na een economische pauze. Daarnaast zijn er bestaande franchisenemers die graag de teugels willen overdragen aan een nieuwe eigenaar.

In het zoeken naar de perfecte franchisematch voor jezelf, maar ook als onderdeel van je eigen onderzoeksplicht, is het belangrijk je opties zorgvuldig evalueren en redelijk te onderhandelen, wanneer je tot een franchiseorganisatie toetreedt in een post-pandemische wereld.

Lees ook: Hoe kies je een franchiseformule 

Ga op zoek naar een overname binnen franchise

Een kant-en-klare franchiseonderneming zorgt ervoor dat je snel aan de slag kunt. Een gemotiveerde verkoper en een gemotiveerde franchisegever zullen samen een goede optie voor jou bieden. Er is echter een reden voor de verkoop, dus controleer nauwkeurig de financiële gegevens van vóór de pandemie. Een lage prijs is misschien verleidelijk, maar winst en groei moeten nog steeds op schema liggen. Als het er tot maart 2020 goed uitzag, is het ’t overwegen waard.

Bekijk alle overnamemogelijkheden op de Franchise+ Marktplaats: Ter overname.

Begrijp de franchisegever

Franchiseovereenkomsten kunnen onderling behoorlijk verschillen. Zorg ervoor dat je alle rechten en plichten begrijpt voor je een franchiseovereenkomst ondertekent en een jarenlange samenwerking aan gaat. Onderzoek tevens de manier waarop de franchisegever gereageerd heeft op de pandemie. Was de samenwerking met franchisenemers ook in deze moeilijke tijden nog steeds opbouwend? Zijn ze er financieel stabiel doorheen gekomen? Zijn ze in staat gebleken om franchisenemers bij te staan ​​in tijden van crisis?

Lees ook: Over de franchiseovereenkomst 

Wees creatief met de financiering

Sterke kasreserves helpen natuurlijk altijd, maar financiering kan zinvol zijn om betrokken partijen te laten slagen. Met name in de beginfase. Deze financiering kan extern aangetrokken worden via crowdfunding of bancair. Een stuk financiering door de verkoper kan echter ook verstandig zijn om ervoor te zorgen dat hij gemotiveerd blijft om te helpen bij een succesvolle eigendomsoverdracht. Zo kan het een goed idee zijn om, als dat mogelijk is, de vorige eigenaren een tijdje op de loonlijst te houden. Op die manier  kun je als nieuwe franchisenemer het leerproces versnellen door hun kennis en ervaring nog een tijdje 'bij de hand' te hebben. Ook de verkopers zullen, als ze zelf een deel aan je hebben gefinancierd, in die fase bereid zijn bij te blijven aan het succes van de franchiseonderneming.

Bekijk ook: Partijen die kunnen helpen bij de financiering. 

Voeg waarde toe aan de franchiseformule

Als je een bestaande franchiseonderneming koopt, bedenk dan manieren om het bedrijf uit te breiden om de omzet te verhogen. Als er een manier is om het aanbod aan producten en/of diensten uit te breiden, is dit een goed moment om dat te doen. Variatie, innovatie en een frisse blik op het assortiment of dienstverlening  helpt je namelijk te beschermen tegen toekomstige onvoorziene marktveranderingen. Bespreek de mogelijkheden met de franchisegever en neem hem mee in jouw plannen.

Wees inlevend in crisistijd...

Om een goede koper te zijn moet je goed onderhandelen. Daarbij is het verstandig om vanwege de grote economische gevolgen uit het afgelopen jaar die ook in het aankomende jaar er nog zullen zijn, je het beste kunt onderhandelen met goede bedoelingen en een portie integriteit. Marktprijzen geven je wellicht goede mogelijkheden, dus je hoeft niet het onderste uit de kan te halen van een verkoper in moeilijkere tijden. De beste deal is er een die elke partij tot winnaar maakt. Dit draagt ook bij aan een goede, soepele overdracht van het bedrijf.

... en behoedzaam!

Want, bedenk ook dat in sommige branches wellicht wel een terugval te verwachten is na de crisistijd. Food delivery & take-away is bijvoorbeeld een branche die nu profiteert van het feit dat de restaurants gesloten zijn waardoor veel mensen meer maaltijden thuis laten bezorgen. Op het moment dat de horeca weer geheel geopend is kan het zo zijn dat er een deel van de omzet weer verschuift naar reguliere restaurants. Het is dus belangrijk om hier ook rekening mee te houden bij de bepaling van de koopprijs.

Franchise: Een goede investering!

Omdat we uiteraard allemaal goed uit de crisis willen komen en ook in de toekomst stabiele resultaten willen behalen, is je aansluiten bij een franchiseorganisatie veelal een goede investering. De kracht van franchise in een crisissituatie is namelijk de bundeling van kennis en ervaring vanuit de ondersteunende rol van franchisegever. In een uitdagende periode sta je er niet alleen voor en kun je rekenen op het beproefde businessconcept. Ga op zoek naar passende mogelijkheden en bouw je onderneming verder uit met gezonde ambities en creativiteit. Zo creëer je een ​​stevige en goed renderende franchise voor jezelf (en wellicht daarmee de gehele franchiseorganisatie)! 

Bekijk alle overnamekansen op de Franchise+ Marktplaats: Ter Overname. 

Marjolein Boshuizen Marjolein Boshuizen
Senior Consultant

Koelewijn & Partners helpt al sinds 1988 franchisenemers én franchisegevers in iedere branche en elke ontwikkelingsfase met advies en hands-on ondersteuning om de volgende stap te nemen voor nog meer succes.

Stel je vraag aan Marjolein Boshuizen
CAPTCHA