Personeel van franchisenemer

Franchisenemer exploiteert zijn franchise-onderneming voor eigen rekening en risico. Personeel dat door hem wordt aangenomen is uitsluitend bij hem in dienst en dus niet bij de franchisegever. Arbeidsovereenkomsten worden dus met franchisenemer als werkgever aangegaan. Werknemers hebben tegenover de franchisenemer recht op loon, vakantie, doorbetaling bij ziekte, ontslagbescherming, etc.

Uitgebreide ontslagbescherming

Het is als franchisenemer erg belangrijk dat je je goed laat inlichten over alle facetten van het arbeidsrecht. In Nederland geldt namelijk een vergaande ontslagbescherming, waardoor het niet heel makkelijk is om werknemers eventueel te ontslaan. Als je dan mensen wil ontslaan is vrijwel altijd toestemming nodig van de kantonrechter of het UWV WERK bedrijf. 

Arbeidsovereenkomsten voor bepaalde of onbepaalde tijd?

Het arbeidsrecht biedt de mogelijkheid om tijdens de eerste drie jaar een contract maximaal drie keer te verlengen voor bepaalde tijd. Na deze drie jaar mag je geen contract voor bepaalde tijd meer geven en moet je de desbetreffende persoon een contract voor onbepaalde tijd aanbieden. Bij dit contract geldt dan ontslagbescherming. Indien een franchiseovereenkomst bijvoorbeeld binnen drie jaar zal eindigen, terwijl nog geen zekerheid bestaat over een verlenging, is het aan te raden om zoveel mogelijk mensen voor bepaalde tijd in dienst te nemen. Mocht het contract niet worden verlengd, dan lopen de arbeidsovereenkomsten door met verschillende problemen door, waaronder loondoorbetalingsverplichtingen

Geheimhoudingsverplichting en concurrentiebeding

Vaak moet het personeel van franchisenemer – naast franchisenemer zelf – tekenen voor een geheimhoudingsverplichting met betrekking tot vertrouwelijke informatie over de franchiseformule en de franchiseorganisatie. Soms moet het personeel van de franchisenemer ook een concurrentiebeding tekenen met het oog op de bescherming van de belangen van niet alleen de franchisenemer zelf maar ook die van  franchisegever. Het arbeidsrecht is complex en bij niet naleving van de wettelijke regels kan dat vergaande financiële consequenties hebben. De franchisenemer doet er verstandig aan tijdig deskundig advies in te winnen bij het sluiten van arbeidsovereenkomsten of arbeidsrechtelijke kwesties.

Ben je er klaar voor?

Je hebt je grondig voorbereid met onze kennisbank en bent nu klaar om de spannende wereld van franchising te betreden. Van het kiezen van de juiste formule tot personeelsmanagement, je bent uitgerust met alle kennis die je nodig hebt. Waarom wachten? Neem nu de volgende stap en word een succesvolle franchisenemer. Onze experts en community staan klaar om je te ondersteunen!

Begin je zoektocht door een kijkje te nemen door alle formulepresentaties op de website. In de franchisegids vind je alle franchiseformules bij Franchise+.

 
Bekijk ook alle franchises for sale op onze marktplaats! Alle vestigingen die nieuw te openen zijn of ter overname staan, kun je hier vinden.
 

Via de rode knop kun je je vrijblijvend aanmelden bij Franchise+. Samen kunnen wij de perfecte franchisemogelijkheid ontdekken!