Franchise: een kwestie van vertrouwen!

Leestijd:
2 minuten
Marjolein Boshuizen
Senior Consultant
Stel een vraag
Koelewijn & Partners

Overweeg je de stap naar Franchise - als franchisegever of als franchisenemer - dan ga je een vertrouwensrelatie aan.

Vertrouwen in Franchise

In de dynamische wereld van franchise, waar partnerschap en samenwerking centraal staan, is vertrouwen de lijm die de relatie tussen franchisegever en franchisenemer bijeenhoudt. En soms wordt deze bestendigheid op de proef gesteld, zoals onlangs zich voordeed van een bekende franchiseformule.

Onlangs ontdekte betreffende franchisegever tot zijn verbazing dat één van zijn franchisenemers buiten franchisegever om zijn vestiging had verkocht aan een medewerker. Om precies te zijn: de franchisenemer had een koopovereenkomst gesloten met de medewerker zonder de franchisegever in te lichten en de franchiseovereenkomst op te zeggen. Dit stelde niet alleen de integriteit van het contact tussen franchisegever en franchisenemer ter discussie, maar bracht uiteraard ook onrust teweeg binnen de gehele franchiseorganisatie.

Communicatie en transparantie

De kern van deze ongewenste situatie draait om het gebrek aan communicatie en transparantie; de fundamenten van een succesvolle relatie in franchise. Het contract tussen franchisegever en franchisenemer is niet slechts een juridisch document, maar een belofte van wederzijdse ondersteuning, naleving van richtlijnen en gedeeld succes. Wanneer één van de partijen deze belofte schendt door een dergelijke ongeoorloofde verkoop, worden niet alleen de afspraken in het contract geschonden, maar ook het vertrouwen dat de hoeksteen vormt van de hele samenwerking loopt een deuk op.

Deze gebeurtenis heeft een negatieve uitwerking op de relatie tussen franchisegever en de franchisenemer(s). Reputatie en betrouwbaarheid zijn cruciaal voor het behoud van geloofwaardigheid en groei van een franchiseformule. Potentiële franchisenemers beoordelen de ervaringen binnen een formule en de integriteit van de relatie tussen franchisegever en franchisenemer voordat ze zich committeren aan een samenwerking. Het “uitlekken” van een dergelijke inbreuk op het vertrouwen kan twijfel zaaien over de stabiliteit en betrouwbaarheid van de gehele franchiseformule.

Franchise: regelmatig wederzijdse evaluaties!

Het is van essentieel belang voor franchisegevers én franchisenemers om proactief te zijn in het handhaven van een integere relatie met elkaar. Dit omvat niet alleen heldere communicatie en het naleven van contractuele verplichtingen, maar ook het opbouwen van een cultuur van vertrouwen en samenwerking. Het in stand houden van open communicatielijnen, regelmatige evaluaties en het bieden van ondersteuning aan franchisenemers zijn allemaal cruciale aspecten van het behoud van een gezonde relatie in franchise.

Reflecteren, leren en groeien

Voor de betreffende franchisegever is deze ervaring ongetwijfeld een pijnlijke herinnering aan de kwetsbaarheid van zelfs de meest solide overeenkomsten. Maar het is ook een kans om te reflecteren, te leren en te groeien. Deze gebeurtenis vergt voor franchisegever een hernieuwde focus op transparantie, communicatie en het versterken van zijn band met franchisenemers, en kan uiteindelijk dienen als een katalysator voor positieve verandering binnen de franchisegemeenschap.

Het is echter aan àlle betrokken partijen om de samenwerking te koesteren en te beschermen. Alleen dán kan de franchisewereld haar belofte van gedeeld succes en duurzame groei nakomen!

Ben je geïnteresseerd over dit onderwerp en wil je meer weten?  Laat dan hiernaast je gegevens achter en kom in contact met een consultant van Koelewijn & Partners! 

Koelewijn & Partners helpt al sinds 1988 franchisenemers én franchisegevers in iedere branche en elke ontwikkelingsfase met advies en hands-on ondersteuning om de volgende stap te nemen voor nog meer succes.
Stel je vraag aan Marjolein Boshuizen
Stel je vraag aan Marjolein Boshuizen
CAPTCHA

Bekijk ook deze magazines