Franchise of toch liever een licentie?

U heeft plannen om uw succesvolle bedrijf uit te breiden. Er zijn uiteraard meerdere manieren om dat te bewerkstelligen. Maar welk businessmodel kiest u daarvoor? Franchising en licentieverlening zijn hierin vaak aantrekkelijke bedrijfsmodellen. Beide bieden mogelijkheden om het bereik van uw merk te vergroten en daarmee omzetpotentieel en waarde toe te voegen aan uw bedrijf. Maar wat zijn hierin de verschillen en overeenkomsten?

Franchise

In een franchisemodel maakt de franchisenemer gebruik van de succesvolle formule en merknaam van de franchisegever als zelfstandig ondernemer. De franchisegever behoudt een aanzienlijke mate van controle over de activiteiten en processen die door de franchisenemer worden gebruikt. Daarbij ondersteunt de franchisegever ook op gebieden als marketing, training & opleiding, administratie en rendementsverbeteringen. De franchisegever zorgt er doorgaans ook voor dat franchisenemers elkaars inkomsten niet kannibaliseren.

Licentiestructuur

Volgens een licentiemodel verkoopt een bedrijf licenties aan andere (meestal kleinere) bedrijven om intellectuele eigendommen, merk, ontwerp of zakelijke programma’s te verkopen. Deze licenties zijn meestal niet-exclusief, wat betekent dat ze kunnen worden verleend aan meerdere concurrerende bedrijven die dezelfde markt bedienen. Een licentiegever kan controle uitoefenen over de manier waarop het intellectueel eigendom gebruikt wordt, maar heeft geen tot weinig grip op de bedrijfsactiviteiten van de licentienemer. 

Beide modellen vereisen dat de franchise- dan wel licentienemer vergoedingen betaalt aan het bedrijf dat eigenaar is van het merk of intellectueel eigendom.

Wat kiest u?

Bedrijfsmatig kiezen veel ondernemers logischerwijs voor franchising. De voordelen zijn evident. Toch is het niet altijd de beste keuze. Belangrijkste vraag om uzelf allereerst te stellen is; welke manier van samenwerking past het beste bij uzelf, uw bestaande organisatie én uw ambities? Baseer uw keuze niet alleen op winstmogelijkheden op korte en/of langere termijn, maar houd ook rekening met de verantwoordelijkheid die bijvoorbeeld de zorgplicht met zich meebrengt binnen franchise en in welke mate uw leiderschapsstijl past binnen één van de twee modellen. Daarnaast hebben de twee modellen geheel verschillende consequenties voor de inrichting en ontwikkeling van uw huidige organisatie. Maar dus ook op te realiseren zichtbare impact in de markt.

Om snel een indruk te krijgen van de verschillen tussen de franchise- en licentiestructuur is hieronder een globaal overzicht van beide contractuele relaties weergegeven. 

Maar bedenk wel; het is zelden ‘zwart-wit’. Franchising is vaak een goede keuze voor uw businessmodel. Maar soms ook niet. Daarom adviseren de collega’s van Koelewijn & Partners u graag in uw overwegingen én ondersteunen u in beide gevallen in het realiseren van uw groeiplannen. Voor welk expansiemodel u uiteindelijk ook kiest!

Marjolein Boshuizen
Consultant 
Koelewijn & Partners

Marjolein Boshuizen Marjolein Boshuizen
Senior Consultant

Koelewijn & Partners helpt al sinds 1988 franchisenemers én franchisegevers in iedere branche en elke ontwikkelingsfase met advies en hands-on ondersteuning om de volgende stap te nemen voor nog meer succes.

Stel je vraag aan Marjolein Boshuizen
CAPTCHA