Vestigingsplaatsonderzoek

Bij het starten van een nieuwe franchisevestiging is een grondig vestigingsplaatsonderzoek, ook wel bekend als een "locatieonderzoek" of "locatieanalyse," een cruciale stap. Dit onderzoek heeft tot doel om de meest geschikte locatie te identificeren voor het openen van een nieuwe franchisewinkel of -vestiging. Het doel is om ervoor te zorgen dat de gekozen locatie voldoet aan de specifieke vereisten en doelstellingen van de franchiseformule.

Maar waarom is een vestigingsplaatsonderzoek zo belangrijk in de wereld van franchising? Hier duiken we dieper in op enkele essentiële aspecten van een vestigingsplaatsonderzoek in de context van franchise.

Demografische analyse

Een van de eerste stappen in een vestigingsplaatsonderzoek is het uitvoeren van een grondige demografische analyse van het beoogde gebied. Dit omvat factoren zoals de bevolkingsgrootte, leeftijdsverdeling, inkomen van huishoudens, koopkracht en consumentengedrag. Het doel is om te begrijpen of de doelgroep van de franchiseformule goed vertegenwoordigd is in het beoogde gebied.

Concurrentieanalyse

Een ander belangrijk aspect is het evalueren van de concurrentie in het gekozen gebied. Dit omvat het identificeren van directe concurrenten en het beoordelen van hun sterke en zwakke punten. Het is ook belangrijk om te kijken naar de aanwezigheid van vergelijkbare franchiseformules in de buurt.

Locatie kenmerken

Het vestigingsplaatsonderzoek houdt rekening met specifieke locatie kenmerken, zoals zichtbaarheid, bereikbaarheid, parkeergelegenheid en de nabijheid van openbaar vervoer. De locatie moet geschikt zijn voor het type bedrijf dat de franchiseformule exploiteert.

Marktpotentieel

Een cruciaal aspect van het onderzoek richt zich op het beoordelen van het marktpotentieel van het gebied. Dit omvat het schatten van de verwachte omzet en winstgevendheid op basis van de lokale marktomstandigheden.

Juridische en regulerende overwegingen

Lokale wet- en regelgeving, bestemmingsplannen en vergunningen kunnen van invloed zijn op de vestiging van de franchise. Daarom moeten deze aspecten ook worden onderzocht.

Logistieke overwegingen

Het onderzoek omvat ook logistieke overwegingen, zoals de beschikbaarheid van leveranciers, distributienetwerken en operationele efficiëntie.

Kosten en investeringen

Het is van vitaal belang om de kosten en investeringen in verband met de gekozen locatie in kaart te brengen. Dit omvat zowel de initiële investeringen als de lopende operationele kosten.

In een wereld waarin de juiste locatie het verschil kan maken tussen succes en falen, speelt het vestigingsplaatsonderzoek een cruciale rol bij het minimaliseren van risico's en het vergroten van de kans op succes voor zowel de franchisegever als de franchisenemer. Het helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen bij het kiezen van de juiste locatie voor een nieuwe franchisevestiging, wat essentieel is voor het behalen van winst en het opbouwen van een sterke aanwezigheid in de markt. Het is gebruikelijk dat franchisegevers franchisenemers ondersteunen bij het uitvoeren van dit soort onderzoek om ervoor te zorgen dat de geselecteerde locaties optimaal zijn voor het succes van de franchise.

Kortom, een grondig vestigingsplaatsonderzoek is de sleutel tot het bouwen van een solide basis voor een welvarende franchiseonderneming.

 

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Koelewijn & Partners