Franchisenemers laten groeien & franchisevestiging verkopen

Conversie van kandidaat naar franchisenemer

Tijd om de champagne te ontkurken! De samenwerking wordt, met de ondertekening van de franchiseovereenkomst (of in een enkel geval een voorovereenkomst), nu officieel een feit. Nu draait het om goede training en opleiding zodat de nieuwe franchisenemer een vliegende start kan maken. En daarbij natuurlijk ook het regelen van alle andere zaken om bij jullie formule ondernemer te kunnen worden. (Denk bijvoorbeeld aan de inschrijving bij de KvK, verbouwing, et cetera.)

Belangrijk hierbij is ook een soepele start van de franchisenemer en een soepele communicatie en overdracht tussen de verschillende mensen die bij het selectieproces en de operatie betrokken zijn. Onze recruiters ondersteunen en bewaken dit proces.

Beheer van de franchiserelatie en dossiermanagement

De franchisenemer is nu actief. Dat betekent echter niet dat deze ondernemer geen aandacht meer nodig heeft. Nu gaat het er om de franchisenemer goed te begeleiden en voldoende aandacht te geven zodat hij of zij iedere dag weer het plezier van de samenwerking ervaart. Belangrijk hierbij is om ook de basiszaken op orde te houden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De jubileumdata en verlengingsdatum van de franchisenemer goed in kaart houden.
 • Na ieder bezoek of uitgebreider overleg een (bezoek)verslag schrijven, met de kandidaat delen en in het dossier opslaan.
 • Regelmatig franchiseoverleg voeren met de groep franchisenemers of de franchiseraad en de uitkomsten hiervan met iedereen delen.

Onze (recruitment) consultants kunnen u helpen bij de dossiervorming met alle belangrijke verslaglegging en het bewaken van de belangrijke data. Met onze systemen is alle belangrijke informatie altijd snel voorhanden wanneer deze weer een keer benodigd is.

Groei, Expansie & Verkoop

Wanneer een franchisenemer langere tijd bezig is kunnen zich 2 situaties voordoen:

1. De franchisenemer wil doorgroeien naar meer vestigingen

We adviseren duidelijke Kern Prestatie Indicatoren (KPI) met bijpassende doelstellingen op te stellen die het objectief meetbaar maken of iemand klaar is voor een extra vestiging. Deze KPI's en bijbehorende doelstellingen zijn idealiter zowel gericht op de persoonlijke competenties van de franchisenemer, als op de financiën en op de kwaliteit van het team van de franchisenemer.

Wij kunnen hierbij ondersteunen door het:

 • Helpen bepalen van de KPI’s en doelstellingen.
 • Het uitvoeren van ontwikkelassessments om te bepalen waar een ondernemer op dat moment staat.
 • Creëren van een dashboard op basis van deze KPI’s.
 • Het coachen van de ondernemer om het beoogde niveau te behalen.

2. Verkopen van de franchisevestiging

Als een ondernemer wil stoppen wil hij of zij in de regel het liefst zijn of haar onderneming voor een goede prijs verkopen. Het op een goede manier verkopen is ook in het belang van u als franchisegever, omdat hiermee de continuïteit wordt geborgd. De vestiging blijft voor de formule behouden en blijft voor u als franchisegever geld opleveren.

Het verkopen van een (franchise)bedrijf is niet eenvoudig. Er moet een nieuwe franchisenemer worden gevonden die past binnen het profiel van franchisegever en voldoende financiële middelen heeft. Deze nieuwe franchisenemer doorloopt dezelfde stappen zoals hierboven beschreven, met daarbij de kans dat hij of zij onderweg afhaakt. Dit zijn trajecten die gemakkelijk een jaar of langer in beslag kunnen nemen. Wij kunnen helpen bij het vinden van een opvolgend franchisenemer. Onder meer via onze franchise for sale dienstverlening.

Onze partners kunnen daarnaast begeleiden bij alle andere facetten van bedrijfsoverdracht, waaronder:

 • Het begeleiden van de overnamegesprekken.
 • De waardebepaling van de vestiging.
 • Het begeleiden van het juridische traject omtrent de bedrijfsoverdracht.
 • Het regelen van de financiering voor de koper.

Bespreken wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact op!

Heb je franchisenemers die klaar zijn voor de volgende stap, of overweeg je de verkoop van een franchisevestiging? Bij Franchise+ begrijpen we dat groei en overdracht cruciale momenten zijn in het franchise-traject. Ontdek hoe we je kunnen ondersteunen in deze belangrijke fasen met onze gespecialiseerde Franchise for sale dienstverlening.