Wordt het franchising?

Past franchise bij je?

De beslissing of je ondernemer wilt worden is niet te vergelijken met het aangaan van een nieuwe baan. Je moet zelf gaan investeren en je loopt ondernemersrisico. 
Daar tegenover staan voordelen als ondernemersvrijheid, potentieel een hoger inkomen dan wanneer je in loondienst werkt en het opbouwen van waarde in je onderneming. 

Door franchisenemer te worden combineer je een aantal voordelen van het ondernemerschap met de voordelen van regulier werk. Zo is er een bewezen succesvol concept van een franchise en krijg je ondersteuning in het starten en runnen van je franchisevestiging.

Daarentegen ga je een franchisecontract meestal aan voor een periode van minimaal vijf jaar, dus het is een beslissing die je niet te lichtzinnig moet nemen.

Mocht je nog moeite hebben met het nemen van die beslissing of rondlopen met de vraag: “Zal ik franchisenemer worden, start ik mijn eigen bedrijf als ondernemer of past een functie in loondienst beter bij mij?”

Het ondernemersrisico van een franchisenemer

De franchisenemer loopt als zelfstandig ondernemer beduidend minder risico dan een autonome starter. De franchiseformule is namelijk al op andere plaatsen bewezen. Als franchisenemer wilt u - op termijn - een goed ondernemersinkomen verdienen dat hoger is dan wat in loondienst bereikt kan worden en dat vaak ook hoger is dan van een volledig autonoom werkende ondernemer. U staat een franchiseroyalty of franchise fee af, maar daar staan diensten tegenover, vaak lagere kosten en een betere marge.

Economisch gezien geeft u als franchisenemer een stukje van uw zelfstandigheid prijs. U moet zich aan de afspraken binnen de franchisesamenwerking houden en u bent dus niet vrij in elke keuze. Zo zullen de naam van de vestiging, de kleurstelling, de inrichting, de gezamenlijke reclame et cetera, centraal bepaald worden. Dit is echter juist in uw voordeel, omdat u meelift met het succes van de formule.

Uw ondernemerschap komt tot uitdrukking in goed personeelsmanagement, presentatietechniek, lokale marketing en reclame, fine-tuning van het assortiment. U en uw collega-franchisenemers delen ervaringen met de franchisegever, maar ook onderling. Hierdoor kan men van elkaar leren en elkaars succes kopiëren. Franchising combineert het beste uit twee werelden. Het combineert de voordelen van het kleinschalig ondernemen met de voordelen van het grootschalige bedrijf.

Voor de franchisegever staat daar tegenover, dat hij de franchisenemer niet kan sturen alsof hij een filiaalleider is. Hij moet er bijvoorbeeld ook rekening mee houden dat de kritiek van franchisenemers zijn personeel op het hoofdkantoor op scherp zet. De franchisenemer vertoont meer initiatief en denkt lang niet altijd in dezelfde lijn als een reguliere filiaalleider. 

Welke franchiseformule is de juiste?

Heb je na het verkennen van 'Wordt het franchising?' besloten dat franchisenemer worden iets voor jou is? De volgende cruciale stap is het kiezen van de juiste franchiseformule. Ontdek op onze webpagina 'Hoe kies je een franchiseformule?' de belangrijke factoren die je keuze kunnen beïnvloeden.