Groei franchisesector houdt aan

De cijfers van de NFV Franchise Statistiek over het jaar 2019 laten een groei zien in de Nederlandse franchisesector. Het totaal aantal franchiseformules is met ruim 10% gestegen van 836 naar 921 formules verdeeld over verschillende sectoren.  

Nederlandse franchiseformules realiseerden vanuit hun franchisevestigingen een omzet van 38,1 miljard euro ex btw, dit was eerder 34,4 miljard. Er wordt, net als in de rest van Europa, gerekend met formules met twee of meer franchisenemers. 

Dienstverlening- en horecasector

“Opvallend is dat de dienstverleningssector een aanzienlijke groei in het aantal vestigingen laat zien, daar waar de horecasector wat achterblijft. Alle overige sectoren tonen een groei in aantallen formules, medewerkers en omzet. Positieve cijfers, die bevestigen dat franchise een bewezen en krachtig samenwerkingsmodel is en het economische klimaat van 2019 kansrijk was voor startende ondernemers”, aldus een woordvoerder van de NFV. 

Automotive sector

In tegenstelling tot vorig jaar is de automotive sector dit jaar niet apart opgenomen in de Franchise  Statistiek. De volledige omzet van car dealing werd regelmatig meegeteld als franchiseomzet, maar car dealing is een vorm van selectieve distributie, waaronder ook een aantal bedrijven die vallen onder de definitie van franchise. Daarom is er gekozen om dit jaar alleen die bedrijven mee te rekenen en te categoriseren onder de sector ´overig´.  
 

De Nederlandse Franchise Vereniging is de overkoepelende belangenorganisatie voor franchising in Nederland.