Gouden tips voor startende franchisenemers
Voor startende franchisenemers zijn er veel formules om uit te kiezen tegenwoordig. Wat is wijsheid in die zoektocht? De Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) en twee franchisegevers geven een reeks bruikbare adviezen aan zoekers en starters.
Het concept van franchising draait om een samenwerking tussen de franchisegever en de franchisenemer. Het is echt ondernemen, maar wel onder de vleugels van een centrale organisatie. Franchisenemers kunnen profiteren van de schaalvoordelen en de deskundigheid die de franchisegever biedt. De franchisegever ontzorgt de franchisenemer in grote mate door taken als marktonderzoek, inkoop, reclame en winkelinrichting voor zijn rekening te nemen. Het stelt de franchisenemer in staat zijn of haar tijd en energie vooral te besteden aan commerciële activiteiten. Die inzet wordt beloond met winst uit de onderneming. Voor de permanente ondersteuning betalen franchisenemers naast het entreegeld bij de start een maandelijkse franchisefee en een marketingfee.
Franchising is een succesvol samenwerkingsmodel dat al jaren een groei laat zien in de detailhandel food en non-food, de horecasector, dienstverlenende branches en in de zorgsector. Maar hoe vlieg je de zoektocht aan als kandidaat-franchisenemer?
Vastberadenheid
Directeur Rijk van Geresteijn van fit20 Nederland hamert op vastberadenheid. “Vaak is er twijfel tussen de keuze voor het ondernemerschap of een nieuwe baan. Want die liggen voor het oprapen in de krappe arbeidsmarkt. Neem een beslissing en pak door, hink niet op twee gedachten.”
De zoekende kandidaten raadt hij aan om steeds duidelijke vervolgafspraken met formules te maken, en te benoemen welke punten je dan wilt bespreken. “Zorg dat je steeds je piketpaaltje klaar hebt staan, op de route waar je naartoe wilt werken.” Blijf ook dicht bij jezelf, en ken jezelf, want franchise is niet voor iedereen weggelegd, benadrukt hij. “Het moet wel goed bij je passen, die samenwerking met spelregels. Als je als ondernemer alles zelf wilt bepalen, dan is franchise waarschijnlijk niet iets voor jou.”
Huiswerk doen
Hoewel franchising de start van een onderneming kan vereenvoudigen, ligt de kracht van de franchiserelatie vooral in de continuïteit. Door toe te treden tot een franchiseketen ga je een jarenlange relatie aan. De keuze voor een franchiseformule maak je dus met een zorgvuldige voorbereiding. Het kiezen van de meest geschikte franchiseformule vraagt om onderzoek van zowel de inhoud, de vereisten als de verwachte inkomsten. Dat is ook de belangrijkste tip van Kees Seip, directeur Franchise bij Fortune Coffee. “Bereid je grondig voor. Wanneer je bij ons alleen komt omdat je koffie lekker vindt, dan stuur ik je terug om je huiswerk te gaan doen. Verdiep je in de materie en doe al een klein marktonderzoek met de vraag of jij onderscheidend kan worden met dat product op die locatie. Ga ook niet altijd als eerste met de formule praten, maar met een franchisenemer en een deskundige, zoals de NFV.”
Ter voorbereiding op het gesprek met de franchiseformule is het handig dat je een lijstje met goed doordachte vragen paraat hebt, vindt Seip. “En begin dan niet met de vraag hoeveel je gaat verdienen. Dat gebeurt helaas nogal eens en is bepaald geen goede start.” Verder spoort hij kandidaten aan om waakzaam en kritisch te zijn bij hun keuze. “Kijk naar het hele intakeproces, dat moet kloppen en zeer zorgvuldig gebeuren. Wanneer je heel gemakkelijk franchisenemer kan worden, moet je je afvragen of je wel bij de juiste formule zit.”
''Het moet wel goed bij je passen, die samenwerking met spelregels''
Kennis en informatie
Op de website van de NFV is een folder ‘Franchisenemer worden’ te downloaden. De Nederlandse Franchise Vereniging is de belangenbehartiger voor franchisegevend Nederland en richt zich op de bevordering van professionele en betrouwbare franchise en is sinds jaar en dag het aanspreekpunt en kennisinstituut voor iedereen die meer van deze samenwerkingsvorm wil weten.
12 tips in de zoektocht naar de juiste formule
- Ken jezelf, om erachter te komen of franchise überhaupt wel bij je past.
- Haal ervaringen op bij franchisenemers van verschillende formules.
- Overleg met iedereen van wie je redelijkerwijs hulp kunt verwachten.
- Een goede voorbereiding is het halve werk. Doe research en heb vooral geen haast bij het bepalen of die franchiseonderneming voor jou geschikt is.
- Praat eerst met een deskundige en een franchisenemer van de beoogde formule, daarna met de franchisegever.
- Maak een vragenlijst voor het gesprek met de franchisegever en begin niet met de verdiensten.
- Stel alle vragen die je maar bedenkt. Geen enkele vraag is onbelangrijk
- Vergelijk de beoogde formule met andere franchiseorganisaties in dezelfde branche.
- Lees en begrijp de voorovereenkomst en zorg dat je alle contractvoorwaarden kent.
- Ga uit van een hoger kostenplaatje dan je in eerste instantie aannam en neem niet te veel financiële hooi op je vork.
- Wanneer je beslist voor het franchisenemerschap, pak dan door en blijf niet denken aan al die banen op de krappe arbeidsmarkt.
- Houd je aan de afspraken met de franchisegever, ook in het voortraject.