NFV Franchise statistiek: franchise groeit en bloeit

Franchise groeit en bloeit. Dit blijkt uit de eerste resultaten van de Franchise Statistiek over het jaar 2016. Het jaarlijkse onderzoek van de NFV toont aan dat het aantal formules is gegroeid van bijna 750 in 2015 naar rond de 800 in 2016. Ook is het totaal aantal vestigingspunten van franchiseformules gegroeid. 

Dit bevestigen Jos Burgers (NFV) en onderzoeker en projectmanager Frans Pleijster. “Wij voeren het onderzoek naar het aantal franchiseformules, de vestigingspunten, de omzet in franchise en het aantal medewerkers al uit sinds de jaren ’80. Keer op keer blijkt franchise te groeien, met uitzondering van de afgelopen jaren. De crisis had vat op de sector, dit zorgde voor een stabilisatie en hier en daar zelfs voor een lichte terugloop. Maar de kentering is daar, in 2016 is het aantal formules gegroeid naar rond de 800, een plus van meer dan 50”, zegt Burgers. “Het business format franchise is weer helemaal in trek. Dat zie je ook aan de stijging van het aantal vestigingspunten bij nieuwe en bestaande franchiseformules, die nadert de 31.000. Dat is een stijging van 300 tot 500, zo blijkt uit de eerste voorlopige cijfers”, vult Pleijster aan. Hij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar samenwerkingsverbanden in de detailhandel en is sinds 2003 betrokken bij de Franchise Statistiek. “Eerder deden wij dit zelf, om de kwaliteit op de lange termijn te waarborgen hebben wij Frans betrokken bij het onderzoek”, verklaart Burgers.

Enquête

Pleijster verzamelt als projectmanager alle informatie, analyseert deze en werkt het uit in de Franchise Statistiek. “De basis is een enquête van de NFV onder de leden en niet-leden. Deze formules worden gevraagd naar het aantal vestigingspunten, de gemiddelde omzet per vestigingspunt en het aantal medewerkers. De respons van de enquête is gemiddeld 30 procent.” Daarbij betrekt de onderzoeker allerlei data van derden, zoals de database van diverse media als Franchise+, gegevens van de Raad Nederlandse Detailhandel en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het totaal van alle data wordt vervolgens branchespecifiek gemaakt, zegt Pleijster. “De basis van het onderzoek is de informatie van de bron, namelijk de formules zelf. Door de jaren heen hebben wij echter al zoveel data verzameld dat wij gegevens ook makkelijk en goed kunnen extrapoleren, zodat er een betrouwbaar totaalcijfer uitrolt. Dit maakt de Franchise Statistiek betrouwbaar.”

Stabiel

De groei in 2016 staat in contrast met de stabilisatie van het aantal formules in 2015. In dat jaar werden in vergelijking met 2014 slechts vier nieuwe formules geturfd door Pleijster. Ook was er een hele lichte groei van het aantal franchisevestigingen (+0.48 procent) te zien, evenals een lichte toename van het aantal medewerkers (+0.6 procent). De omzet steeg destijds wel stevig met 400 miljoen euro (+1.28 procent). De NFV verwacht de nieuwe Franchise Statistiek eind april te presenteren.

Statistiek NFV
Lees meer over:
NFV
Franchise+ Franchiseplus
Redactie

De Nederlandse Franchise Vereniging is de overkoepelende belangenorganisatie voor franchising in Nederland.