Franchising, een samenwerking tussen elkaar aanvullende partners 

Als zelfstandig ondernemer in franchiseverband kan je profiteren van de schaalvoordelen en de deskundigheid die de franchisegever biedt. De taakverdeling is een van de belangrijkste voordelen van franchising. De franchisegever neemt een groot deel van de taken als marktonderzoek, inkoop en reclame voor zijn rekening. Het stelt de franchisenemer in staat zijn tijd en energie vooral te besteden aan commerciële activiteiten en ziet zijn inzet als zelfstandig ondernemer beloond met de winst uit zijn onderneming. 

Franchising is dan ook een succesvol samenwerkingsmodel dat al jaren een groei laat zien in de detailhandel food en non-food, de horecasector, dienstverlenende branches en in de zorgsector. 

De keuze van een formule

Hoewel franchising de start van een onderneming kan vereenvoudigen, ligt de kracht van de franchiserelatie vooral in de continuïteit. Door toe te treden tot een franchiseketen ga je een jarenlange relatie aan. De keuze voor een franchiseformule maak je met een zorgvuldige voorbereiding, waarbij je kijkt naar de inhoud en vereisten van de franchiseformule en bereken je het te verwachten ondernemersinkomen. Zoals iedere organisatie heeft ook een franchiseorganisatie spelregels. Die zijn erop gericht de naam en status van de totale keten op het gewenste hoge niveau te houden. Bij franchise moet je als franchisenemer dus bereid zijn de spelregels te volgen. En dat is best iets om over na te denken, want niet iedereen wil dat. Franchising is een vorm van samenwerking tussen elkaar aanvullende partners, gericht op hetzelfde doel: een succes maken van de keten van aangesloten bedrijven. En zo’n relatie betekent nu eenmaal geven en nemen.
 
Op onze website is een folder ‘Franchisenemer worden’ te downloaden met vragen die je kunt stellen, wanneer je overweegt om franchisenemer te worden. Ook staan er een aantal gouden goed- en niet-goed-regels bij voor het vinden van een franchisegever. 

Tabel NFV
Lees meer over:
NFV
NFV
Charlotte Oude Reimer Charlotte Oude Reimer
Manager Franchise

De Nederlandse Franchise Vereniging is de overkoepelende belangenorganisatie voor franchising in Nederland.

Stel je vraag aan Charlotte Oude Reimer
CAPTCHA