Specsavers start met medische oogzorg in de winkelstraat

Zichtverlies neemt toe in Nederland, mede door de vergrijzing. Tegelijkertijd worden wachtlijsten voor oogzorg in het ziekenhuis langer. Zo is de toegangstijd voor de oogarts met 62% gestegen sinds 2013. Dit blijkt uit de 'Nationale Rapportage Oogzorg 2018' van Specsavers en het Oogfonds. 

Alertheid op alarmsignalen en vroege diagnose zijn nodig om het risico op slechtziendheid en blindheid te verminderen. Daarom breidt Specsavers haar diensten uit en biedt vanaf deze week een preventief ooggezondheidsonderzoek aan in 80 winkels.
 
Remko Berkel, directeur Specsavers Nederland: “Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met slechtziendheid of blindheid. Veel oogaandoeningen uiten zich in het netvlies voordat iemand daar zelf last van krijgt. Daarom is tijdige diagnose van belang. Optometristen kunnen hierin een rol spelen en alleen die mensen doorverwijzen die ook echt tweedelijns zorg bij bijvoorbeeld een oogarts nodig hebben. Daarom breiden wij de expertise in 80 van onze winkels uit met de inzet van optometristen en bieden we deze nieuwe dienst aan.”
 
Bij een reguliere oogmeting test de opticien onder andere de gezichtsscherpte en meet de juiste bril aan. “Bij een preventief ooggezondheidsonderzoek onderzoekt de optometrist met moderne apparatuur de gezondheid van de ogen door onder andere een foto van het netvlies en een bio-microscopisch onderzoek van de buiten- en binnenzijde van het oog. Er wordt gekeken naar afwijkingen die kunnen duiden op de meest voorkomende oogaandoeningen zoals diabetische retinopathie, glaucoom, maculadegeneratieen staar. Wanneer oogaandoeningen in een vroeg stadium worden gedetecteerd, is er vaak mogelijkheid tot behandeling en kan veel zichtverlies voorkomen worden”, legt een woordvoerder namens de franchiseformule uit. 

Bekijk ook