Technologische ontwikkelingen verlagen schaamte gehoorverlies

AI heeft misschien geen oren maar hoort wel bij de toekomst

De komende jaren neemt de rol van technologie en AI meer intrek in de hoorzorg. Nu Apple heeft aangekondigd dat AirPods ook kunnen functioneren als hoortoestel en je zelf een hoortest kunt afnemen, is de volgende stap gezet in de technologische ontwikkelingen van de horenbranche. Maar zijn deze ontwikkelingen veilig? En kan AI positieve bijdragen leveren aan betere hooroplossingen? Wilrik van ‘t Noordende, Professional Support Manager Audiology bij Specsavers neemt de technologische ontwikkelingen onder de loep en gaat in op de rol van de audicien nu én in de toekomst.

Aandacht voor gehoorverlies door Apple

De aankondiging van Apple over het gebruik van AirPods als hoortoestel laat aan consumenten een nieuwe kijk op hooroplossingen en hoortesten zien. Volgens Van ‘t Noordende is het goed dat een groot consumenten techmerk dit omarmt en daarmee de drempel verlaagt. De apparatuur van Apple zorgt voor een gemakkelijke en toegankelijke eerste kennismaking met een hoortoestel. Van ‘t Noordende vindt daarom dat we deze ontwikkeling moeten omarmen. "Apple maakt een hoortest toegankelijk en breekt hiermee dwars door de taboesfeer, die helaas nog altijd hangt rondom gehoorverlies en het dragen van een hoortoestel. In mijn ogen een stap in de goede richting."

Belang hoortest door audicien

Apple heeft een hoortest ontwikkeld om thuis af te nemen met eigen AirPods en gratis software. Met de hoortest van Apple is het echter niet mogelijk om een medische diagnose vast te stellen. Om er achter te komen of er gehoorproblemen zijn, voert een audicien meer testen uit. Een audicien kijkt bijvoorbeeld in het oor of het gehoorverlies niet een andere oorzaak kan hebben. Daarnaast voert de audicien meerdere piepjes- en woordentesten uit en beoordeelt de audicien wat je daadwerkelijk kunt verstaan. Hiermee kan een mogelijke medische oorzaak van het gehoorverlies worden uitgesloten. “Dit is van groot belang voor het juist behandelen en het kunnen bieden van de juiste hooroplossing. AirPods zijn nog niet in te zetten als volwaardige hoortest, wel kan het een goede eerste stap zijn in het signaleren van gehoorverlies. Bovendien zit de toegevoegde waarde van de audicien niet alleen in de diagnose van het gehoorverlies, maar ook in de advisering over de juiste oplossing en mogelijke randapparatuur. In de praktijk merken we dat juist in gesprek gaan over mogelijkheden bijdraagt aan het uiteindelijke draagplezier.”

Grote groep ervaart drempel

Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 1,5 miljoen matig tot ernstig slechthorenden, met een gehoorverlies van 35dB of meer. Van deze groep draagt slechts twee derde een hoortoestel. Voor een derde geldt dat zij een drempel ervaren om dit te gaan doen. Daarnaast zijn er ruim 1,3 miljoen mild slechthorenden die in bepaalde situaties een hooroplossing kunnen gebruiken. Voor hen zouden, volgens Van 't Noordende, de AirPods een goede oplossing kunnen zijn. “De oplossing die de AirPods op dit moment biedt, richt zich alleen op het incidenteel versterken en kan voor slechts een bepaalde groep slechthorenden daadwerkelijk een oplossing zijn. Echter, de meeste mensen die een hoortoestel dragen, hebben deze wel de hele dag nodig. De batterijen van AirPods houden het nog niet de hele dag vol en daarnaast sluiten AirPods het oor volledig af. Hierdoor is er geen beluchting van de gehoorgang wat problemen zou kunnen opleveren”, aldus Van ‘t Noordende.

AI tegen gehoorverlies

Gaat AI de oplossing zijn voor ons gehoorverlies? Een goede en ook terechte vraag vindt Van ‘t Noordende: “De oplossingen voor gehoorverlies gaan de komende jaren verder ontwikkelen, net zoals dit al de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. Mensen met gehoorverlies ervaren na het instellen van een hoortoestel vaak een wat onwennig gevoel. Want ook met een hoortoestel komt het gehoor niet meer volledig helder terug. AI zou hier in de toekomst een baanbrekende verandering in kunnen brengen.”

“AI kan bijdragen aan de ervaring van het hulpmiddel. Zo gaat de verwerking van geluid door een hoortoestel een grote stap voorwaarts maken. Het gaat zorgen voor een natuurlijker geluid en beter spraakverstaan in rumoer.” Van ‘t Noordende gelooft nog niet in het volledig vervangen van audiciens door AI. “AI zou het technische gedeelte van de hoormeting en het inregelen van het hoortoestel kunnen overnemen, maar voor het medisch en menselijk advies en de toelichting van alle mogelijke hooroplossingen zijn gediplomeerde audiciens en vakmensen nodig.”

Over Specsavers

Specsavers is een oog- en hoorzorgketen met 142 winkels in Nederland, die worden gerund door lokale ondernemers. In 2023/2024 behaalde de organisatie een omzet van 185,1 miljoen euro in Nederland. Het Britse familiebedrijf heeft vanaf het begin de ambitie om oog- en hoorzorg toegankelijker, betaalbaarder en beter te maken voor iedereen.  

Sinds een aantal jaar speelt Specsavers een steeds prominentere rol in innovaties in oog- en hoorzorg, met name vanwege het belang van vroegdiagnostiek en de lange wachttijden bij artsen in het ziekenhuis. Voorbeelden van deze innovaties zijn het ooggezondheidsonderzoek door een optometrist en KNO-zorg op afstand. Alle opticiens die werken bij Specsavers hebben een erkende mbo-opleiding afgerond. De audiciens zijn StAr-geregistreerd (Stichting Audiciensregister) waarmee de kwaliteit van dienstverlening en bedrijfsvoering is gewaarborgd. 

Betrokkenheid bij de samenleving zit in het DNA van Specsavers. De organisatie steunt de buurthuiskamers van het Leger des Heils met een jaarlijkse donatie. Tevens zetten beide organisaties zich, gedurende het hele jaar, samen in tegen eenzaamheid.

Meer weten over Specsavers? Ga dan direct naar de formulepresentatie via onderstaande knop!

Lees meer over: