Fitnessfranchise iets voor jou? Dit zijn dé nieuwste trends in de sport- en fitnessbranche

In dit artikel nemen we een aantal recente trends binnen de sport- en fitnessbranche onder de loep.

Leestijd:
3 minuten

De sport- en fitnessmarkt is momenteel booming. Sinds de pandemie begrijpen we steeds beter wat een fit en energiek lijf doet voor onze geest en gezondheid. Daarnaast mogen we weer gezien worden! Met (hopelijk) alle lockdowns in het verleden, lijkt het eraf trainen van de coronakilo’s toch ineens van veel groter belang. Kortom: een goed moment om te starten met ondernemen in de sport en fitness.
 
Lijkt fitnessondernemer worden jou leuk, maar doe je dit liever in de vorm van een franchise? Geen slecht idee. Als fitnessfranchisenemer profiteer je van al bestaande naamsbekendheid en marketingacties en draag je minder kosten voor het opzetten van jouw onderneming. Maar wat is een sportfranchiseformule met potentie voor de toekomst? We helpen je graag op weg. In dit artikel nemen we een aantal recente trends binnen de sport- en fitnessbranche onder de loep. 

De trend rondom het bijhouden van de eigen data is al lang in ontwikkeling, maar wordt steeds geavanceerder. Met de nieuwste wearables meten sporters gemakkelijk hun bloeddruk, hartslag, glucose en temperatuur. Dat niet alleen: de gegevens worden tegenwoordig gekoppeld aan kunstmatige intelligentie. Zo krijgen we zelfs advies op maat, ook over de kwaliteit van slaap en herstel.

Sporten als ‘sociaal moment’

De langdurige lockdowns waren niet alleen een aanslag op onze fysieke gezondheid. We zagen vrienden en familie een stuk minder en het gevoel van eenzaamheid steeg bij veel mensen enorm. Sport en fitness biedt gelukkig weer kans voor verbinding. Onderschat het sociale aspect van sporten dus zeker niet! ‘Sporten is het nieuwe uitgaan’ en ondanks de digitalisering is er nog altijd veel vraag naar sporten als duo of in teamverband.

Fitnessondernemers bieden méér dan alleen sportlessen

Gezondheid gaat niet alleen om fysieke kracht of een slank lijf: lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de sport- en fitnessmarkt wordt de holistische aanpak dan ook steeds populairder. Kiezen voor een sportfranchise die naast beweging ook aandacht besteedt aan bijvoorbeeld leefstijlcoaching en voeding is dus zeker een goed idee.

Sport- en fitnessbranche wordt óók digitaal

Als je denkt dat mensen na de covid-pandemie graag de sportscholen in rennen, heb je het mis. Sporten vanuit huis, via online trainingen of in een virtuele omgeving wordt steeds populairder. Tegenwoordig kan je thuis spinninglessen volgen in Peloton, Tonal-spiegels gebruiken voor je thuisgym en zelfs competities bijwonen vanuit je eigen huis. Sterker nog: volgens RunRepeat is de online fitnessindustrie over een aantal jaar goed voor 59 miljard dollar! Maar wat waarschijnlijk nog mooier is voor jouw fitnessfranchise, is het bieden van zowel digitale als fysieke opties.

Bijhouden van eigen gezondheidsdata

Maar niet alleen sporten zelf wordt digitaal: ook onze sportprestaties.

Fitnessfranchise in de buitenlucht

We zien sporten steeds meer als ‘medicijn’. Niet alleen voor een gezond lichaam, maar ook tegen klachten als angst en depressie. Al vanaf de eerste corona-lockdown gingen mensen meer wandelen, hardlopen en fietsen in de open lucht. Een fitnessfranchise die aandacht besteedt aan sporten in groene ruimten, parken of gewoon simpelweg in de buitenlucht doen het dan ook goed.

Ondernemen in de sport en fitness volgens de hoogste hygiënenormen

Vroeger kwam je alleen naar de sportschool om hard te trainen, niet om te ‘zeuren over de sportfaciliteiten’. Sinds COVID-19 is die mindset wel anders: sportscholen die in 2022 het hoogste niveau van hygiëne garanderen, blijken aanzienlijk populairder! Iets om rekening mee te houden in jouw sportfranchise.

Ook franchisenemer worden in de sport- en fitnessbranche?

Franchise+ inspireert en informeert franchisegevers- en nemers binnen allerlei verschillende branches. Ook binnen de fitnessmarkt zijn we actief. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Wij koppelen je graag aan de juiste franchisegever. Neem gerust contact met ons op of bekijk onze franchisegever-partners binnen de sport en fitnessbranche.

Is er een formule voor mij?
Voor de fanatieke '5 dagen per week' tot Fit in 20 minuten. Welke formule past het best bij jouw wensen?

Bekijk ook deze magazines