Franchisenemers net zo ambitieus als Anytime Fitness

Anytime Fitness groeit door en doet dat met nieuwe én bestaande franchisenemers. Stefan Veenhof begon in coronatijd aan zijn eerste fitnessclub, Ash Poeran opende in dezelfde periode in België een tweede vestiging.

Ze zijn allebei 34 jaar jong en hebben het nu weer goed op de rit. Maar aanpoten was het wel tijdens de coronapandemie, vertellen de twee franchisenemers aan de koffietafel in de club in Eindhoven. Ash Poeran was al franchisenemer en nam in juni 2021 zijn nieuwe club in Lommel over. Hij moest vaststellen dat er veel uitschrijvingen waren geweest tijdens de lockdowns, ‘extra gas geven’ dus om het ledental weer op orde te krijgen. De marketing van Anytime Fitness zette hem op het juiste spoor. Dankzij online campagnes kreeg hij leads door en offline bereikten de flyers, posters en pasjes met gratis proeflessen ook veel kandidaatleden. Daarnaast zette hij de groei in door ‘het werk op de vloer heel goed te doen’. En dat doet hij natuurlijk nog steeds. “We laten de bestaande leden met veel enthousiasme zien wat we allemaal aanbieden en organiseren. En zij vertellen dat door.” Die persoonlijke benadering is een belangrijke pijler. Het levert betrokken clubleden op. Zodanig dat de leden van zijn club in Lommel zelf activiteiten organiseren. Zo zijn ze al uit bowlen geweest en onlangs was er een gezamenlijke stapavond in Lommel. Mét de twee Belgische trainers van de club. Ash prijst zich gelukkig met zijn personeel. “Ze doen letterlijk alles voor me. Dat komt misschien ook omdat ik niet als baas overkom, we gaan als collega’s met elkaar om en ik heb het altijd over ‘wij’. Dat waarderen ze enorm.”

Vrijheid en flexibiliteit

Zelf geeft hij ook nog trainingen in zijn club, zowel individueel als aan groepen. Hij verdeelt zijn tijd tussen de twee vestigingen, in Leopoldsburg en Lommel, allebei in Belgisch Limburg. Zijn twee jonge kinderen gaan soms mee. “De leden vinden dat leuk”, ziet hij. Het illustreert ook dat het franchisenemersbestaan bij Anytime Fitness prima te combineren is met het privéleven. “Je hebt veel vrijheid en flexibiliteit. Iedere franchisenemer vult dat zelf in. Ik probeer zoveel mogelijk in de club te zijn.” Het openen van een tweede club was geen heidens karwei. “Ik vond het vrij gemakkelijk gaan. Omdat ik al een club had die goed draaide, ging de financiering bij de bank ook soepel. Daarna was het vooral een kwestie van het personeel goed aansturen.” Voorlopig is het even goed zo, die twee clubs, maar hij zint wel op verdere uitbreiding in de toekomst. Die plannen heeft Stefan Veenhof ook al, terwijl hij in mei 2021 zijn eerste club opende, in Eindhoven. Hij is ambitieus; hij wil een echte multi-franchiser worden. Maar voorlopig concentreert hij zich op Eindhoven. Toch wel zijn thuisgrond, want hij komt uit het naastgelegen Veldhoven. Daar begon hij op jonge leeftijd zelf een studio als personal trainer. Op dat moment had hij zijn droom om proefvoetballer te worden vaarwel gezegd. Hij ging zich helemaal op fitness richten

Ombouw in zes weken

Hij doorliep het CIOS in Sittard en werkte bij verschillende sportscholen. Tot hij in beeld kwam bij Petro Hameleers, eigenaar van Anytime Fitness Benelux. Hij zag in Stefan de perfecte kracht om een nieuwe applicatie voor persoonlijke coaching in de Benelux van de grond te krijgen. Stefan vond het een mooie stap. “Ik wilde doorgroeien maar wist nog niet goed op welke manier.” Daar kwam hij achter toen hij vooral op kantoor zat. “Daar ben ik niet voor geboren.” Toen hij vanuit Anytime Fitness de vraag kreeg voorgelegd of hij een geschikte kandidaat wist voor een nieuwe club in Eindhoven, stapte hij resoluut zelf naar voren. Daarna ervoer hij het verschil tussen zelf een zaak in de steigers zetten en dat doen onder de vleugels van een franchisegever. Van het zoeken naar een geschikt pand en de financiering bij de bank tot het werven van de leden tijdens de pre-sale werd hij bij de hand genomen door Anytime Fitness. “Ik heb dat als heel prettig ervaren”, kijkt hij terug. “Als particuliere sportschoolhouder had ik het bijvoorbeeld bij de bank niet voor elkaar gekregen. Door het track-record van Anytime Fitness lukte het wél.” De formule voorkwam ook dat hij zichzelf in de vingers sneed. Hij had namelijk een pand in het centrum van de stad uitgekozen. Maar op basis van alle data (kosten, concurrentie, marktkansen et cetera) van Anytime Fitness bleek dat toch geen slimme keuze. Nu zit hij ruim behuisd in een ledenrijke buurt. Het gratis parkeren voor de deur is mooi meegenomen. Binnen zes weken was de ombouw naar een gloednieuwe fitnessclub een feit, dankzij een razendsnelle samenwerking tussen de architect, het ontwerpbureau van Anytime Fitness wereldwijd in Madrid en een Nederlandse aannemer die bekend is met de formule. Toen hij open mocht, stonden de klanten om middernacht op de stoep. Stefan was blij verrast, ontving zijn leden met open armen en trok even later de deur weer achter zich dicht. “Dat was een vreemde gewaarwording. Ik was gewend om zelf te openen en te sluiten, nu liet ik de zaak achter met mensen erin.” Inmiddels is hij helemaal gewend aan de 24/7 openingstijden.

Lees meer over: