Het succes van kort en krachtig trainen bij fit20

Leestijd:
7 minuten

Fit20 timmert aan de weg in fitnessland met een concept van korte spierkrachttrainingen zonder poespas. De gezondheidseffecten ervan zijn intussen ook wetenschappelijk aangetoond. Directeur Nederland, Rijk van Geresteijn, geeft een bevlogen toelichting.

Twintig minuten per week spierkracht trainen, niet minder en zeker niet meer. Op zes apparaten, twee minuten per apparaat, in slow motion en altijd onder begeleiding van een personal trainer. Kort praatje met de trainer rond de training en dat is het. Geen gezamenlijk koffiedrinken of een andere sociale component. Zelfs omkleden en douchen is er niet bij, want de training leidt niet tot transpireren. En afspraak is afspraak. In een notendop het concept van fit20. Een succesvol concept, want naast de 130 studio’s in Nederland is de formule ook in twaalf andere landen gevestigd. Het is een Nederlandse formule, bedacht door Walter Vendel. Hij had een boek over de effecten van spierkrachttraining in slow motion gelezen en ging daarover zijn licht opsteken in de Verenigde Staten. In 2006 begon hij met een proef in Nunspeet, toen nog dertig minuten op tien apparaten. Een goede vriend, fysiotherapeut Bram Kroeske, haakte aan en in 2009 was het franchiseconcept klaar om uit te rollen.

OVERLEVINGSMODUS

Er volgde een gestage groei. In 2017 viel Rijk van Geresteijn voor het concept. Hij verruilde zijn baan in het bedrijfsleven voor het franchisenemerschap bij fit20, in Barneveld. “Ik had gezien dat deze trainingsmethode zoveel goeds kan doen voor zoveel mensen”, zegt hij vijf jaar later. Inmiddels is hij alweer twee jaar directeur Nederland bij fit20. Hij geeft het voorbeeld van een training op ‘de chestpress’, een apparaat om de borsten armspieren te trainen. “We trainen kort en krachtig, in super slow motion, tot het moment dat je spieren het gewicht niet meer weg kunnen duwen, het moment van spierfalen. Dat is na circa anderhalve minuut. Dat moet je tien seconden vasthouden, de spieren zijn dan in de overlevingsmodus. Dat is het optimale signaal naar je lichaam om meer spiermassa te krijgen.” Zo’n training heeft ook veel dagelijkse voordelen, benadrukt hij. “Alles waarbij je je spieren nodig hebt gaat soepeler: tuinieren, boodschappen doen, etcetera. We zien dat veel fysieke klachten erdoor verdwijnen, ook bij ouderen.”

INTERNATIONALE UITROL

De methode van fit20 wordt ook wetenschappelijk ondersteund. Zo verscheen er Fit20 timmert aan de weg in fitnessland met een concept van korte spierkrachttrainingen zonder poespas. De gezondheidseffecten ervan zijn intussen ook wetenschappelijk aangetoond. Directeur Nederland, Rijk van Geresteijn, geeft een bevlogen toelichting. een artikel in een tijdschrift voor preventieve geneeskunde over het effect van krachttraining op het overlijdensrisico. Volgens de onderzoekers is dat risico 30 procent lager dan bij de controlegroep. “Goede spieren werken heel preventief, ze zijn de brandstof voor je lichaam”, licht Van Geresteijn toe. Nog specifiekere erkenning kreeg de methode door het onderzoek van James Steele, een Engelse hoogleraar in sport en bewegingswetenschappen. De basis van zijn onderzoek naar de effectiviteit van korte spierkrachttraining zijn de gegevens van 15.000 sporters bij fit20 over de afgelopen zeven jaar. “Hij heeft met zijn team een model gemaakt en de uitkomst was bijna te mooi om waar te zijn. Het blijkt dat je al na een jaar 30 tot 50 procent meer spierkracht bezit. Dat bewijst dat je met eenmaal trainen in de week je spierkracht significant kan verbeteren.” Half mei verscheen er in The Washington Post een artikel naar aanleiding van deze uitkomsten. Het werd een beetje een feestjaar want fit20 kreeg ook nog de Silver Award van de Europese franchisegemeenschap, vanwege de soepele en snelle internationale uitrol van de formule. Het vliegwiel van de formule draait op volle toeren, in omliggende landen maar ook in Marokko, Nieuw-Zeeland en Amerika heeft fit20 inmiddels voet aan de grond. Op naar de 1 miljoen klanten, kondigt Van Geresteijn aan. Dat is nog wel een verre stip aan de horizon, beseft hij, want de teller staat nu op 20.000.

NIEUWE FRANCHISENEMERS

Voor Nederland beoogt fit20 300 studio’s – al vanaf 60 vierkante meter – te hebben. De witte vlekken bevinden zich met name in Brabant, Twente en Utrecht. De groei zal deels plaatsvinden met bestaande ondernemers. Verder zoekt fit20 nieuwe franchisenemers, en die hoeven niet uit de fitnesswereld te komen. “Onze franchisenemers zijn afkomstig uit alle sectoren. De achtergrond is niet relevant. Eigenlijk is het wel goed als kandidaten niet uit de sportwereld komen, dan hoeven we ze ook niets af te leren.” Hardwerkende ondernemers verdienen een goede boterham bij fit20, weet de directeur Nederland. Hij ziet ook dat de klantretentie hoog is. “We hebben mensen die al tien jaar bij ons trainen. Dat komt omdat ze ervaren dat we echt werken aan hun gezondheid, onze trainingen altijd onder persoonlijke begeleiding plaatsvinden en we vaste afspraken hanteren.” Tot zweten komt het niet omdat er zo langzaam wordt bewogen, en de airconditioning draait. “Zweten doe ik wel in de sauna”, merkt Rijk van Geresteijn op. Door de afwezigheid van natte ruimtes, blijven de energiekosten laag. Geen sauna, geen douches, geen bar, geen muziek, zelfs geen spiegels. “Je komt bij ons puur om te trainen, en we geven een hele goede training.”

Wil je meer weten over de revolutionaire fitnessformule van fit20?

Ga naar de formulepresentatie of vraag direct meer informatie aan!
fit20
fit in 20 minutes per week
Uitbreiden van uw formule?
Lees hier wat Franchise+ voor u kan betekenen.

Bekijk ook deze magazines