Vrouwfit: Met deze formule begeleid je vrouwen naar een gezonde leefstijl

Leestijd:
3 minuten

Aad Slingerland was klaar om zijn succesvolle ‘women only’-sportformule in
franchise uit te geven, toen de corona uitbrak. Geen nood, dacht Aad, het leverde
extra tijd op de formule te vervolmaken. En nu is het dan echt zo ver: Vrouwfit staat
in de startblokken om te groeien via franchise. Aad, die zelf al sinds 2001 succes
heeft met Vrouwfit, is op zoek naar vrolijke, sociale en sportieve franchisenemers
die geloven in zijn fitnessconcept: een sportschool speciaal voor vrouwen.

Aad Slingerland is al bijna veertig jaar sportschoolhouder en kent de branche als geen ander. “In 1984 zijn we begonnen met een gemengde sportschool in Leiden, maar op een gegeven moment werd het daar zó druk dat we gedwongen waren om een keus te maken”, vertelt hij. Die keus was niet zo moeilijk: “Wij waren een van de eersten die gestart waren met aerobics en steps en ons ledenbestand bestond al voor tachtig procent uit vrouwen. Daar kwam bij dat de grote low budget-formules opkwamen in Nederland en wij voelden de noodzaak om ons te onderscheiden. En zo bedachten we Vrouwfit, een sportschool specifiek voor vrouwen, waar alle leden, de personal trainers en groepslesdocenten vrouw zijn.”

In 2001 was de kick off van Vrouwfit en de formule bleek zo succesvol dat in 2006 een grote tweede vestiging in Leiden volgde. “Ook daar draaiden we al heel snel break even”, zegt Aad. De eerste vestiging verhuisde naar een groter pand en inmiddels zijn er drie eigen vestigingen, waar veel ervaring is opgedaan met het concept.

Goede begeleiding op maat

Inmiddels is Vrouwfit een echt familiebedrijf. In 2020 besloot Aad om samen met zijn twee dochters Anouk en Minou en zijn neef Dennis Vrouwfit tot franchiseconcept te ontwikkelen en – na een corona-intermezzo – nu is het dan zo ver: Vrouwfit is helemaal klaar om te groeien via franchise. Wat maakt het concept zo bijzonder? Aad: “Wij zijn gespecialiseerd in het vrouwenlichaam. De spieren zijn natuurlijk wel hetzelfde als bij mannen, maar hormonaal zit het anders in elkaar. Wij bieden daarop afgestemde, intensieve persoonlijke begeleiding, van dieet tot trainingsschema’s. En dat is misschien wel de belangrijkste reden voor ons succes: mensen zoeken echt goede begeleiding op maat. Verder vinden veel vrouwen het fijn om te sporten zonder het gevoel te hebben door mannen bekeken te worden. Ze waarderen de privacy en de ervaring zonder schaamte te kunnen sporten.” Kansen voor het concept liggen er ook in de groeiende aandacht voor een gezonde leefstijl. Sinds corona zijn immers meer mensen bewust bezig met gezondheid.

Sparringpartner

Wat franchisenemers van Vrouwfit kunnen verwachten, is een ondersteuning van A tot Z, zegt Aad. “Van de opstart tot het omdraaien van de sleutel en daarna met de marketing, social media en reclame.” Uitgangspunt is het handboek, dat een leidraad vormt om de vestiging succesvol te maken. Vrouwfit wil sparringpartner zijn: de formule neemt de bedrijfsadministratie uit handen en adviseert bij het aannemen van personeel – allemaal vrouwen uiteraard. “Die moeten bij voorkeur sociaal, vrolijk en sportief zijn en moeten een gezellige sfeer kunnen creëren”, aldus Aad. “ Verder helpt en adviseert de formule bij de inrichting, bij de aanschaf van de machines en bij het zoeken naar een geschikte locatie. “Wij hebben daar natuurlijk veel ervaring in”, zegt hij. “We adviseren altijd om te kijken naar de bevolkingsdichtheid en die blijkt in de buurt van een grote supermarkt het hoogst te zijn. Twee van onze vestigingen zitten boven een Albert Heijn en een bij Dirk van de Broek. Een ruimte van circa 500 tot 600 m2 is goed rendabel te maken. Op een industrieterrein is niet handig, daar wil je als vrouw niet alleen naar toe ’s avonds op de fiets.”

‘Eigen tokootje’

Welke mensen zijn volgens hem geknipt voor het franchisen met Vrouwfit? “Je moet natuurlijk sociaal zijn, je bent immers een voorbeeld voor je medewerkers. Kies voor Vrouw- fit als je het fijn vindt om met mensen te werken en er voor ze te zijn en als je geïnteresseerd bent in fitness, gezondheid en ondernemerschap. Je hoeft niet per se een achtergrond als ondernemer te hebben. Daar helpen wij je bij.” Ook als je al een fitnessschool hebt maar een andere koers wilt varen, kan de overstap naar Vrouwfit een vruchtbare zijn, aldus Aad. En dan nu de hamvraag: kunnen mannen ook kandidaat-franchisenemer worden? Aad: “Ja, dat kan, als je, net als ik, achter de schermen werkt. Ik denk wel dat het belangrijk is om als ondernemer in je eigen tokootje te staan en te weten wat er speelt. Voor vrouwen is het dan wellicht financieel interessanter omdat je als startende ondernemer tachtig uur in de zaak staat.

Meer informatie over de succesvolle franchiseformule van Vrouwfit?
 

Ga naar de formulepresentatie of vraag direct meer informatie aan!
Vrouwfit
De sportschool alleen voor vrouwen
Uitbreiden van uw formule?
Lees hier wat Franchise+ voor u kan betekenen.

Bekijk ook deze magazines