Hond ontsnapt!

Het zal je maar gebeuren! De trimster had de hond na zijn knipbeurt netjes apart gezet in een omheinde buitenruimte. Toen ze even later terugkwam was de hond ontsnapt. De hoogte van het hek was prima in orde. De hond kon blijkbaar verdraaid hoog springen. Gelukkig is de hond in goede gezondheid teruggevonden, maar je kunt je vast wel voorstellen dat de trimster vreselijk in de stress heeft gezeten. Er had zoveel mis kunnen gaan waarvoor zij verantwoordelijk, dus aansprakelijk is.

Aansprakelijkheid is een lastig maar belangrijk onderwerp. Zeker als je te maken hebt met gevoelige en vaak emotionele zaken, zoals schade waar dieren bij betrokken zijn. Het wordt steeds gebruikelijker om iemand aansprakelijk te stellen. De bedragen die worden geëist worden ook steeds hoger. En, zoals het voorbeeld al aangeeft, zit een ongeluk in een klein hoekje. 

Stel dat je aansprakelijk wordt gesteld, wie moet dan bewijzen dat het terecht is? Soms weet je zeker dat je het bij het rechte eind hebt, maar wil je die discussie met je klant voeren? Voor je het weet ben je de klant kwijt of loop je de kans op een slechte naam. 

Ons advies

Ook al is het geen verplichting, wij raden alle ondernemers aan een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, een AVB, af te sluiten. Dat is echt een andere verzekering dan voor de privé situatie (AVP) of de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor de auto (WA). Zo’n AVB is geen dure verzekering. Zeker niet als je nagaat hoe hoog het schadebedrag kan zijn. Dat gaat snel om enorme bedragen. 

Misschien nog veel belangrijker, door een AVB te sluiten, leg je het uitzoekwerk (en het verweer) over wie de schade moet betalen en hoe hoog het bedrag is, bij de verzekeraar neer. Je hebt er zelf geen omkijken meer naar en je kunt de relatie met je klant behouden. Discussiëren met de klant levert alleen maar verliezers op of je nu gelijk hebt of niet.

Ondernemen is risico nemen en risico's kun je verzekeren! Een goed en gedegen verzekeringsarrangement dat niet alleen gebaseerd is op premies, maar juist ook op specifieke bedrijfsrisico's en periodieke controle zal voor zowel de franchisegever als de franchisenemer een 'zinnige' en 'waardevolle' oplossing zijn.
 

Lees meer over:
Frank Smits Frank Smits
Adviseur

SuperGarant Verzekeringen ontwikkelt oplossingen om schade te voorkomen, biedt verzuimbegeleiding van zieke medewerkers én financiële oplossingen, zoals verzekeringen.

Stel je vraag aan Frank Smits
CAPTCHA