Beveiliging – vergeet het dak niet!!

Bij het afsluiten van uw bedrijfsverzekering zal uw verzekeraar veelal vragen om beveiliging van uw winkel, zeker als zich hierin inbraakattractieve goederen bevinden zoals parfums, sierraden, rookwaren of scheermesjes. Ook de kluis is hierbij een belangrijk punt van aandacht. In het beveiligingsplan worden ruimtedetectoren, glasbreukmelders en deurcontacten opgenomen en camera’s geïnstalleerd, waardoor de goederen worden beveiligd door een ‘buitenschil’. Deze schil is niet te passeren zonder dat er een alarmmelding naar de meldkamer wordt gezonden.

Helaas maken wij nog regelmatig mee dat de beveiliger bij het opstellen van zijn beveiligingsplan geen rekening heeft gehouden met de mogelijkheid dat inbrekers zich toegang kunnen verschaffen via het dak van de winkel.

Op een dag verlaat u na sluitingstijd uw bedrijf en stelt de alarminstallatie in werking. Enkele dagen daarvoor echter is de locatie van de detectoren door een bezoeker van uw winkel al nauwkeurig in kaart gebracht. Hierbij heeft deze vastgesteld dat het mogelijk is buiten het bereik hiervan te blijven.  Enige uren na uw vertrek begeeft deze persoon zich met een of meer collega’s op het dak van uw winkel en zaagt een gat. Na zich naar beneden te hebben laten zakken worden enkele plafondplaten verwijderd en wordt er voorzichtig gekeken of er op de juiste plek is gezaagd, buiten het bereik van de ruimtedetectie. Mocht er een onjuiste berekening zijn gemaakt, geen probleem, enkele meters verderop wordt op de juiste plaats een tweede gat gezaagd. Via dit gat laat men zich in de ruimte met waardevolle goederen zakken. Langs de omgekeerde weg worden deze in zakken afgevoerd. Tja; ’t is wel net Sinterklaas geweest en de Kerstman is in aantocht, maar het zijn niet de medewerkers van deze mannen.

De volgende ochtend stelt u de aanzienlijke schade aan winkelpand en verdwenen goederen vast. Helaas is door langdurige regen via het open dak bovendien een aanzienlijke waterschade ontstaan. Deze vorm van inbraak is op eenvoudige en relatief goedkope wijze te voorkomen door de plaatsing van een of meerdere bewegingsmelders tussen dak en plafond en te zorgen dat attractieve goederen onder directe detectie staan. 

Met of zonder verzekering; het is de ergernis en frustratie niet waard. Loop nog een keer kritisch door de winkel, zodat u niet onaangenaam verrast wordt. 

Guus Mineur, SuperGarant Verzekeringen
Reacties: guus.mineur@supergarant.nl

SuperGarant Verzekeringen ontwikkelt oplossingen om schade te voorkomen, biedt verzuimbegeleiding van zieke medewerkers én financiële oplossingen, zoals verzekeringen.