Brand in de meterkast!

Kortsluiting in de meterkast is nog steeds oorzaak nummer 1 van alle bedrijfsbranden. Om dit te voorkomen kun je zelf veel doen. 

Hoe ontstaat kortsluiting?

Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken. Dat kan zijn als gevolg van een kapot apparaat of een beschadigde kabel. Natuurlijk zijn deze stroomdraden meestal voorzien van een isolatielaag, maar deze kan beschadigd raken door water, warmte, stof of andere zaken. Als dat gebeurt, gaat de stroom niet meer naar het betreffende apparaat, maar zoekt deze zijn eigen weg. Daardoor wordt de stroomsterkte te groot en de draden te warm, met kortsluiting en mogelijk brand als gevolg. Wanneer de groepenkast dan niet goed werkt, zijn de gevolgen soms niet te overzien.

Brand in de meterkast is vaak te voorkomen

Veel branden die zijn ontstaan in de meterkast waren achteraf gezien te voorkomen. Meestal gaat het om slecht aangesloten modems, routers en inbraak- en brandmeldinstallaties. Het gaat mis wanneer er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van te dunne bedrading en verkeerd montagemateriaal, zoals kroonsteentjes. Laat daarom werkzaamheden in de meterkast en de rest van de elektrische installatie alleen door een erkende elektrotechnische installateur verrichten. Laat bovendien regelmatig controleren of uw elektrische installatie nog veilig is volgens de NEN 3140 norm.

Meterkast is geen opslagruimte

Gebruik de meterkast niet om spullen op te bergen. Dan voorkom je dat iets beschadigt of er onbedoeld dingen worden neergelegd die brand kunnen veroorzaken of verergeren. Bovendien kun je in een opgeruimde meterkast altijd goed bij de schakelaars. 

Hoe blus je een brand in de meterkast?

Bij brand breng je eerst iedereen in veiligheid en bel je 1-1-2. Een kleine brand kan zich heel snel ontwikkelen tot een grote brand. Gebruik voor het blussen nooit water! Je loopt dan de kans geëlektrocuteerd te worden. Voor het veilig blussen van een elektriciteitsbrand gebruik je een sproeischuimblusser of een CO²-blusser. Ook is het van belang dat je echt alleen in actie komt, als je absoluut zeker bent van je zaak.

En nu hopen dat je goed verzekerd bent…

Na een brand moet je zo snel mogelijk weer open. Niet alleen loop je inkomsten mis maar, veel belangrijker, het risico dat klanten overstappen naar de concurrent wordt met de dag groter. Het is dus belangrijk hoe je verzekerd bent. Krijg je alles vergoed? Hoe snel kun je starten met opruimen en schoonmaken? Hoe snel wordt er uitgekeerd? Dat zijn belangrijke zaken die het verschil maken.

Tot slot!

Ondernemen is risico nemen en risico's kun je verzekeren! Een goed en gedegen verzekeringsarrangement dat niet alleen gebaseerd is op premies maar juist ook op specifieke bedrijfsrisico's en periodieke controle zal voor zowel de franchisegever als de franchisenemer een 'zinnige' en 'waardevolle' oplossing zijn.

Frank Smits Frank Smits
Adviseur

SuperGarant Verzekeringen ontwikkelt oplossingen om schade te voorkomen, biedt verzuimbegeleiding van zieke medewerkers én financiële oplossingen, zoals verzekeringen.

Stel je vraag aan Frank Smits
CAPTCHA