Ondernemen: Een gevecht in de ring?

Rico Verhoeven werd in 2014 voor het eerst wereldkampioen in het kickboksen. Sindsdien is Rico regerend wereldkampioen gebleven. Een succesvolle topsporter, die al enkele jaren ongeslagen is. Wat maakt hem zo succesvol? Wat voor lessen kunnen ondernemers hier uit halen? Het antwoord op deze vraag is heel simpel: Rico Verhoeven weet te incasseren en in te spelen op kansen. Een belangrijke vaardigheid die je als ondernemer nodig hebt om succesvol te zijn, al doet het soms pijn. 

Vergelijk ondernemerschap met een bokswedstrijd: De boksring is de markt, de tegenstander is de concurrent, de uitgedeelde trappen zijn kansen en de incassatie van de stoten zijn tegenslagen. Na een lange voorbereiding (ondernemingsplan) stap je de ring (markt) in. Klaar om de tegenstander (concurrent) kwijt te boksen. Om winst te behalen zul je de stoten (tegenslagen) op de juiste manier moeten incasseren en afweren. Hoe ga jij als de bokser (de ondernemer) hier mee om?

Een belangrijke stap om te maken bij het starten van je eigen onderneming is overtuigd zijn van jouw product of dienst. Zie het als de ‘stare down’, waarbij boksers vol met zelfvertrouwen zichzelf ophemelen als de toekomstige kampioen. Zij weten heel goed dat vertrouwen en overtuiging hebben in jezelf een voorwaarde is om succes te maken.

Daarnaast is een goede voorbereiding belangrijk om te weten waar jouw kwaliteiten gaan liggen en hoe je de markt (de ring) gaat betreden. Ga je vol in de aanval, of wacht je af tot het juiste moment? Voorbereiding is het halve werk: weet wat jouw strategie gaat zijn om je te onderscheiden en te anticiperen op toekomstige kansen. 

Na een goede voorbereiding is hét moment aangebroken. Met gezonde spanning en boordevol zelfvertrouwen stap je markt in. Dit is hét moment om te laten zien wat je in huis hebt. Het luiden van de bel is als een startsignaal voor jouw onderneming. De onderneming gaat lopen: je genereert nieuwe klanten, behaalt keer op keer recordomzetten en innoveert met nieuwe tactieken.

Dan komt het eerste moment waar jouw mentaliteit van grote waarde hoort te zijn. De leverancier is failliet, of je compagnon stopt er mee. Wat nu? Probeer de onderneming voor zoveel mogelijk in te dekken. Door de dekking niet hoog te houden heb je een grote kans op een K.O. (faillissement). 

Uiteraard is het niet mogelijk om elke slag of stoot af te weren. Wees bewust dat sommige tegenslagen gewoon pijn doen. Pijn is gelukkig tijdelijk. Het is aan jou de taak om hier geen gehoor aan te geven en juist sneller en beter op kansen in te spelen. Kijk altijd naar mogelijkheden om je tegenstander van de mat te spelen. Gaan voor die K.O!

Klaar voor een nieuwe stap? Wordt regerend kampioen bij de Flexibility Groep! Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan onze franchiseformule!
 

Jordi van Kalmthout
Online marketeer
Bekijk ook
Stel je vraag aan Jordi van Kalmthout
CAPTCHA