Bewuste overstap naar Swisher

Van een functie bij het GAK, nu UWV, naar een baan als franchisenemer in de schoonmaakbranche. Bernard Kuipers uit Sneek zette die stap heel bewust. Hij koos voor Swisher Hygiëne Service vanwege de bijzondere formule van dit internationale Amerikaanse bedrijf, dat sinds vijf jaar ook actief is in Nederland.

“Ik werkte al 24 jaar bij het GAK, maar het toekomstperspectief was niet geweldig en daarom ben ik gaan zoeken naar iets anders. Ik wilde wat voor mezelf doen, maar wat? Toen ben ik op internet gaan zoeken en daarbij kwam ik via de website van Franchise+ terecht bij franchising.”

Kuipers belandde bij zijn zoektocht op het internet bij Swisher Hygiëne Service en het unieke van die formule van diepreiniging sprak hem aan. “Je moet natuurlijk goed weten wat je doet. Ik hoefde niet weg uit mijn vaste baan. Je geeft zekerheden als een vast salaris en pensioenvoorzieningen op.”

Er volgde een prettig gesprek met Swisher en hij voerde ook gesprekken met franchisenemers van het bedrijf. “Het kwam allemaal heel goed en professioneel over. Gedurende een periode van bijna een half jaar heb ik mij georiënteerd, bij Swisher rondgekeken, de zakelijke voorwaarden besproken en per 1 maart vorig jaar hebben we het contract gesloten. Ik moet zeggen: alles wat vooraf is besproken klopt nog steeds.”

Bernard Kuipers had nooit gedacht dat hij nog eens in het schoonmaakwerk terecht zou komen maar hij vertelt vol enthousiasme over Swisher Hygiëne Service. De Amerikaan Patrick Swisher ontwikkelde sinds 1983 een bijzondere manier van schoonmaken met speciale reinigingsmiddelen.

Sinds 1990 is Swisher een franchiseorganisatie met vestigingen in de hele wereld. Het Nederlandse hoofdkantoor werkt nu met negen franchisenemers en er is nog ruimte voor eenzelfde aantal nieuwe franchisenemers, zegt Kuipers.

Swisher is gespecialiseerd in de wekelijkse diepreiniging van sanitair. Deze dienstverlening wordt aangeboden aan de zakelijke markt en overheidsinstellingen. Kuipers: “Er zijn geen andere aanbieders van deze service op de markt: dat maakt de Swisher Hygiëne Service uniek.”

Kuipers is werkzaam in de provincie Fryslân en dat gebied biedt voldoende potentie voor de toekomst. De eerste maand deed hij alle werkzaamheden zelf maar de eerste medewerker kwam al per 1 april 2004 in dienst. Hij heeft nu twee personeelsleden en een derde begint in april.

“Als franchisenemer houd ik mij dagelijks bezig met het aansturen van de servicemedewerkers en verder ben ik ongeveer een halve dag per week bezig met administratieve werkzaamheden. Het belangrijkste aspect voor een franchisenemer is echter te zorgen voor het onderhouden en uitbreiden van het klantenbestand.”  

Hij is erg te spreken over de begeleiding door de franchisegever. Eerst als starter: “Ik kreeg een veelomvattende opleiding, draaide een tijdje mee in de praktijk en de verkoper hielp me de eerste paar weken met het werven van klanten. Bij de installatie van de spullen bij mijn eerste klant ging de franchisegever van Swisher Nederland persoonlijk met mij mee om me in te werken.”

Franchising betekent voor Bernard Kuipers dat hij als zelfstandig ondernemer kan werken met een goed product en met een eigen verantwoordelijkheid. De centrale organisatie verzorgt de levering van het materiaal, de facturering en een groot deel van de administratie. “Op die manier kan ik me helemaal aan de klantenwerving en het eigenlijke werk wijden. Tot nu toe heb ik geen dag spijt gehad van mijn beslissing om met Swisher Hygiëne Service in zee te gaan.”

Lees meer over: