Uitkijken naar volgende club

Deze ondernemers-stellen van Anytime Fitness raakten niet in de war van corona en kijken uit naar een volgende fitnessclub.

Leestijd:
7 minuten

Exact achtentwintig dagen waren Jennifer en Wouter van Waes (zie afbeelding) open met hun club in Hilvarenbeek, na een moeizame weg om de vergunning rond te krijgen. En toen moesten de deuren alweer dicht vanwege Covid-19. Het was een zware tijd waarin ze alle steun vanuit Anytime Fitness goed konden gebruiken. De drie compensatie-opties voor de leden namen bijvoorbeeld veel werk en kopzorg weg. “Dan sta je toch sterk”, zegt Jennifer. “We hebben dat als heel prettig ervaren.”
Toen ze weer buiten mochten sporten, spraken ze hun creativiteit aan. Op een grote trailer zetten ze hun apparaten neer. Blokjes van tien mensen konden daarop sporten. Een soortgelijke actie bedachten ze voor hun vestiging in Breda. Daar plaatsten ze een tent.

Door corona raakten ze in het begin wat leden kwijt, maar inmiddels zitten ze weer op het oude niveau. En ook de nieuwe club draait ondanks alle tegenslagen boven break even. Dat is niet vanzelf gegaan. Ze zijn er zelfs voor naar Hilvarenbeek verhuisd vanuit Breda. “Deze club heeft al onze aandacht nodig.”

in het Limburgse Valkenburg. In mei vorig jaar openden ze en vlak voor de lockdown hadden ze negenhonderd leden ingeschreven.

Een hele pijnlijke periode volgde, vertelt André. “Het was triest om helemaal alleen in de club te zijn, zonder sportende mensen en muziek.” De knop moest om en daar hielp het hoofdkantoor bij. Ze werden constant bijgepraat over de regels en hoe toch te kunnen blijven functioneren, met online lessen en persoonlijke fitnessprogramma’s voor thuis.

Standaardantwoorden bij veelgestelde lastige vragen waren een uitkomst. De interne Facebookgroep van franchisegever en franchisenemers werd een nóg belangrijker platform en een wekelijks webinar nam de laatste twijfels weg. “Dat was heel fijn. Je blijft wel zelfstandig ondernemer, maar op dit soort momenten kun je die steun heel goed gebruiken.”

Jennifer & Wouter Waes van Anytime Fitness Breda en Hilvarenbeek
Anytime Fitness

Gezondheidscentrum

Wouter is fysiotherapeut en Jennifer orthomoleculair therapeut. Allebei praktiseren ze hun vak ook binnen hun fitnessclubs. Daarnaast hebben ze een jong gezin, met een tweejarige en een baby op komst. Veel ballen in de lucht dus, maar het is allemaal overzichtelijk en prima te combineren, verzekert zij. “Dat komt ook omdat Anytime Fitness een hele fijne organisatie is met veel ruimte voor eigen inbreng. Ik zou er graag nog een paar clubs bij hebben, het kunstje opnieuw flikken. Zodra ik ben bevallen, gaan we kijken naar de volgende.”

Ze onderscheiden zich door bredere diensten aan te bieden, zoals fysiotherapie, voedingsadviezen en bloedtesten. Daarnaast verhuren ze ruimtes aan andere specialisten. Hun clubs zijn eigenlijk kleine gezondheidscentra. “En dat willen we ook. Dat is de toekomst, want mensen krijgen steeds meer klachten. We willen dat met de juiste training en voeding veranderen en mensen zich gezonder en fitter laten voelen.”

Het brede aanbod levert het bijkomend voordeel op van constante huurinkomsten, ook tijdens een crisisperiode zoals dit jaar. Maar erg in de war raakt Jennifer van Waes niet van corona. “Het is best spannend, maar we verzinnen er altijd wel iets op. We blijven ondernemers.”

Wekelijks webinar

Het bericht van sluiting op 15 maart was voor Esther en André van Sprakelaar ‘echt verschrikkelijk’. Met tranen in de ogen dirigeerden ze de mensen naar buiten om zes uur dezelfde avond. Ze hadden het allemaal zo mooi op de rit met hun nieuwe club van Anytime Fitness

Half mei brak een betere tijd aan, met de mogelijkheid buiten te sporten. Elke ochtend sjouwden ze met de apparaten, 720 kilogram aan gewichten, vloerbedekkingen, fietsen en niet te vergeten: de muziek. “We waren blij dat we iets konden aanbieden”, zegt Esther. “Het had ook wel wat deze tijd, want het was prachtig weer.”

Veel solidariteit

Het werd zo’n succes dat de groepslessen buiten bleven toen de sportschool weer open mocht. De groepen waren te groot gegroeid voor binnen in de anderhalve meter samenleving. 

Het zijn wel spannende tijden, beseft zij. “Sommige leden zijn in de financiële problemen gekomen. Dan zijn we niet keihard en bevriezen we het lidmaatschap. Maar over het algemeen lopen de lidmaatschappen goed door en ervaren we heel veel solidariteit en compassie.”

Ondertussen zijn ze opgekrabbeld en zit het ledental weer op het niveau van voor de virusuitbraak. Naast de club in Valkenburg gaan ze vanaf december een nieuwe club managen van Anytime Fitness in Nuth. Het dorp waar ze vandaan komen. De komende jaren krijgen ze van de franchisegever de kans die club over te nemen, wanneer het moment daar is. André: “Dat geeft vertrouwen en een goed gevoel.”

Fitness was altijd al zijn ding en op een goed moment kreeg hij zijn vrouw mee in het plan om hierin te gaan ondernemen. Esther is nu fulltime druk met administratie, social media, marketing en personeel. Hij geeft onder meer bootcamplessen in de avonduren. 

Het zijn wel spannende tijden, beseft Esther van Sprakelaar. “Sommige leden zijn in de financiële problemen gekomen. Dan zijn we niet keihard en bevriezen we het lidmaatschap. Maar over het algemeen lopen de lidmaatschappen goed door en ervaren we heel veel solidariteit en compassie.”

Open jij de volgende?
Ga naar de formulepresentatie of vraag direct meer informatie aan!
Franchisen bij Anytime Fitness
Sporten met gemak, plezier én persoonlijke aandacht in kleinschalige en gezellige Anytime Fitness clubs. Sluit jij je aan bij de leukste sportieve franchiseformule? Open je eigen club!
Franchisenemen, wat is dat nou precies?
Hier lees je wat jou te wachten staat!

Bekijk ook deze magazines