Franchising is teamsport

“Begin september zal menigeen naar de Jaarbeurs in Utrecht komen om tijdens de Nationale Franchisedagen te kijken naar de verschillende formules. Voor degene die interesse heeft: hieronder volgt een spoedcursus beursbezoek. Oftewel: hoe kunt u in vijf minuten het optimale resultaat bereiken met een beursbezoek.

Het bezoeken van een beurs kun je vergelijken met een voetbalwedstrijd. Je begint met een warming-up om de spieren los te maken. Hetzelfde geldt voor een beursbezoek: begin met huiswerk. Dus voordat je ook maar één stap op de beursvloer hebt gezet, moet je jezelf de vraag stellen: waar ben ik naar op zoek? Je moet geloven in wat je doet. Je kunt alleen maar slagen als ondernemer als je passie voor iets voelt. Je moet er ’s nachts van dromen, op een roze wolk zitten omdat je het rooskleurig ziet (zonder weg te lopen voor eventuele tegenslagen) en gedreven zijn. Als ik met potentiële franchisenemers praat die onze formule ‘heel leuk vinden’, is dat voor mij niet goed genoeg. Want leuk vinden kan in vier, vijf maanden sleur worden. En voordat je het weet is het ondernemerschap geen droom meer, maar wordt het een nachtmerrie.

Terug naar het huiswerk. Schrijf drie dingen op. Dat bedoel ik heel letterlijk. Pak pen en papier en schrijf want op die manier krijg je vanzelf meer inzicht in wat je beweegt. Op de eerste plaats schrijf je zaken op waar je als ondernemer moeite mee hebt, wat je niet leuk vindt. Bijvoorbeeld boekhouding, of inkoop. Vervolgens schrijf je op wat je sterkte kanten zijn en wat je drijfveer is. Op de derde plaats schrijf je zaken op die je het liefst zou uitbesteden. Zaken waarmee je geholpen kunt worden. Als het goed is, zullen die punten overeenkomen met punt 1. Als je dat huiswerk gedaan hebt weet je twee dingen heel precies: wat jij te bieden hebt (de sterke kant) en wat je zoekt (je zwakke kant). De warming-up is voorbij, je kunt de grasmat op. Jij bent de sterspeler die iets te bieden heeft. De franchiseformule is het team waar je deel van uitmaakt. Franchise is een teamsport. Je moet als speler binnen het team passen. Ik heb niks tegen solisten, maar als je als ondernemer in spe ervan overtuigd bent dat je zoveel sterke kanten hebt dat je niks kunt leren van je medespelers, moet je geen teamsport kiezen. Dan is franchise geen goede optie. Want als je je aansluit bij een formule, ben je een teamspeler. Je geeft een deel van je vrijheid als ondernemer op. Maar met een doel: dat doe je omdat het team je helpt met de zaken die niet je sterkste kant zijn. Franchisegever en franchisenemers moeten een hecht team vormen. Dat is de basis van alle succes. En net als bij een teamsport kun je onderling van mening verschillen over de tactiek. Maar uiteindelijk moet je het samen ervoor gaan. Als je met die instelling gaat praten met franchisegevers en franchisenemers, ontdek je vanzelf of je een solist bent of een teamspeler. En als je een teamspeler bent, ontdek je door het stellen van vragen welk team het beste bij je past. Kortom, waar je met passie aan de slag kunt gaan. Dat vind ik ook het fascinerende van franchising: de franchisegever heeft er alle belang bij dat het jou als franchisenemer goed gaat.

Trek je voetbalschoenen aan, maak je veters vast en betreedt het speelveld en speel de wedstrijd.

 

Tot zover deze ultrakorte cursus beursbezoek. Mocht je niet naar de beurs gaan, kun je dezelfde methode

volgen om te ontdekken of jij geschikt bent als franchisenemer. Als dat antwoord ‘ja’ is, beschouw dan de verschillende formules als het toekomstige team waarvan jij deel wil uitmaken.

 

Prettige wedstrijd!

 

Lees meer over: