Wel of niet contant betalen tijdens de Corona crisis?

Met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM werken winkelmedewerkers en kassières gewoon door ten tijde van de Corona crisis. Hierdoor laait een boeiende discussie op; wel of niet met contant geld afrekenen? Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), pleit voor een tijdelijk verbod op contant betalen in supermarkten. Maar ook al is het tijdelijk, het zal veel mensen in deze toch al moeilijke tijd duperen en belemmeren in het verkrijgen van de eerste levensbehoeften. 

Besmetting via geld mogelijk?

Of het Coronavirus verspreid kan worden via munten of biljetten is de vraag. Toch heeft China half februari al aangekondigd alle bankbiljetten in quarantaine te doen om verspreiding van het Coronavirus te beperken. Een onderzoek van Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie aan de Radboud Universiteit, toont aan dat er wel degelijk overdracht van micro-organismen mogelijk is door bankbiljetten. Hij adviseert daarom ook om ‘na contact met bankbiljetten hun handen te wassen voordat er contact is met mond, neus en oog’. Dit wetende weigeren momenteel veel winkels contant geld. 

Wat zijn de mogelijkheden?

Het gebruik van automatische betaalsystemen is in andere Europese landen al heel normaal. Nederland loopt hierin nog wat achter, maar toch staan er inmiddels al een paar honderd systemen verspreid door heel Nederland en dat worden er steeds meer. De bakkers, slagerijen, supermarkten en horecazaken ervaren de vele voordelen van een automatisch betaalsysteem, waarbij de klant zelf het geld in het systeem invoert en automatisch wisselgeld terug krijgt. Je hebt deze systemen in verschillende formaten, afhankelijk van de hoeveelheid contant geld dat er binnen het bedrijf omgaat. Maar alle systemen hebben hetzelfde grote voordeel; je kunt hygiënisch afrekenen met contant geld. Zogenaamd ‘contactloos contant betalen’.

Ervaringen

Mariëlle Vermeeren van Bakkerij Vermeeren merkt op: "Wij hebben enorm uitgekeken naar het automatische betaalsysteem en in verband met alle beslommeringen rond het Corona virus kwam het precies op het juiste moment. We hopen dat onze klanten begrijpen dat wij deze keuze gemaakt hebben en zij snel bekend raken met deze nieuwe manier van contant betalen."

Robèrt van Beckhoven vertelt: “Onze klanten kunnen zelf met contant geld hygiënisch betalen. Veel mensen zeggen spontaan: ik zou willen dat onze slager dit had. Klanten vinden het hygiënisch dat onze medewerkers niet meer aan het geld zitten.”

Krale Schietsport vermeldt op zijn website inzake de Corona maatregelen: “Een kleine opsteker; u kunt bij ons gewoon met contant geld betalen. Hier hebben wij een speciale automaat voor die ook wisselgeld geeft.”

Lees meer over:
Andrew Citroen Andrew Citroen
Algemeen Directeur
Stel je vraag aan Andrew Citroen
CAPTCHA