Grote variëteit in franchise

Franchising blijft groeien. Recente cijfers van de Nederlandse Franchise Vereniging illustreren dit, in aantallen formules, franchisenemers én in totale omzetcijfers. Franchising in Nederland is ook voor een toenemend aantal internationale formules interessant als ‘hub’ voor andere Europese landen. En dat is niet voor niets; een hoog welvaartsniveau, sterke economie met groot innovatievermogen, een relatief hoogopgeleide bevolking en goede infrastructuur zijn belangrijke redenen hiervoor.

Naast het groeiende volume dat groeit, is het juist in de week van de jaarlijkse franchisebeurs Onderneem ’t! op 23 en 24 september een goed moment om eens stil te staan bij de diversiteit aan formules. We kennen de bekende namen in de detailhandel. Deze sector heeft het gemiddeld genomen best moeilijk. De enorme groei van webshops heeft druk gezet op de omzet en marge. En dat zal tot op zekere hoogte doorgaan. Toch zijn er ook formules die weer duurzaam willen groeien met franchisenemers zoals blijkt op de beurs met bijvoorbeeld Esprit, Trendhopper en Mitra.

De foodservice is de Coronaperiode gemiddeld goed doorgekomen, ondanks tijdelijke uitval van het ‘sit-in’ gedeelte. Voorbeelden als Kwalitaria en De Beren zijn vertegenwoordigd op de beurs. Het afhalen en thuisbezorgen groeit stevig, niet alleen als onderdeel van formules maar ook als zelfstandige formule. Interessant voorbeeld aanwezig op de beurs is Eten Met Gemak.

Helaas komt op de beurs nog onvoldoende naar voren dat gezond en biologisch of zelfs vegetarisch langzamerhand omvang krijgt en voor franchisenemers beschikbaar komt. Denk aan formules als SLA, Poké Perfect en andere Poké concepten en allerlei Sushi formules. Ongetwijfeld zullen we daar in een volgende edities van de beurs meer van zien.

Dat Nederland sterk is in de dienstensector zien we ook terug in de omvang van het dienstverlenersplein op de beurs. Gerenommeerde namen als Kenneth Smit, Carrière Uitzendbureau en relatieve nieuwkomer in franchising in de agrarische en Food arbeidsbemiddeling ABEOS zijn hier voorbeelden van. Maar ook het immer degelijke en succesvolle Fortune Coffee, specialist in koffie en koffieautomaten en bijvoorbeeld Bieden en Wonen makelaars.

Dat gezondheid belangrijk is zijn we ons in de afgelopen periode bewuster geworden. Dat er we ook zelf aan moeten werken ook. Inmiddels gerenommeerde formules als fit20, Anytime Fitness, Bailine en nieuwkomer in Nederland de FT-CLUB bieden volop mogelijkheden.

Positief is ook dat maatschappelijk relevante initiatieven als de Herbergier (woonvoorziening voor ouderen met geheugenproblemen) en Thomashuis (woonvoorziening voor geestelijk beperkte kinderen) aanwezig zijn op de beurs. Dit toont ook aan dat sectoren waar het vooral gaat om de mens en minder om geld uitstekend geschikt zijn voor franchising en innovatie in de zorgsector.

Aandacht verdient tot slot nieuwkomer Live Escape, escape rooms. Interessant omdat dit naar ons idee slechts een voorbode is van veel meer franchise initiatieven in spellen, VR (Virtual Reality) en de gaming markt.

Met ander woorden: er is een breed scala aan franchiseformules beschikbaar voor potentiële ondernemers en/of bestaande ondernemers ‘die er iets bij zoeken’. De beurs Onderneem ’t! kan een inspiratie zijn voor jouw ondernemers ideeën. En als je dan overweegt om je aan te sluiten bij een franchiseformule:        

  • Weet waar jij enthousiast van wordt
  • Weet wat je competenties zijn
  • Weet welk risico jij kunt en wil lopen
  • Wil jij met een bewezen concept aan de slag

Dan is er zeker een formule voor jou!    

Joost Bos Joost Bos
Partner
Stel je vraag aan Joost Bos
CAPTCHA