I Quit Smoking

Stoppen met roken. Het staat hoog op het lijstje van goede voornemens voor een nieuw jaar. Dat voornemen wordt nog eens extra gestimuleerd door het overheidsbeleid. Roken in openbare gebouwen is verleden tijd, net als roken in menig bedrijf. Vanaf 1 juli 2008 komt er een rookverbod in horecagelegenheden. Vorig jaar opende de eerste vestiging van de franchiseformule I Quit Smoking. Inmiddels is de franchiseketen uitgegroeid tot vijf franchisevestigingen in Nederland.

“Nederland heeft ongeveer 3,8 miljoen rokers. Een kwart daarvan geeft aan te willen stoppen. Dat is een behoorlijke markt. I Quit Smoking is een formule waarbij gewerkt wordt met lichte stroomstootjes. Een soort accupunctuur. Volkomen ongevaarlijk voor de klant. De klant betaalt 594 euro voor een half jaar behandeling en begeleiding. Dat is een forse investering. Maar die verdien je al snel terug. Als je vier of vijf maanden niet meer rookt, heb je je geld eruit. En met de accijnsverhoging die eraan komt, wordt de tijd waarin je het terugverdient alleen maar korter. Bovendien zijn er heel wat bedrijven die hun werknemers financieel ondersteunen als ze willen stoppen met roken. Belangrijker dan het financiële aspect is dat je gezondheid erop vooruit gaat”, vertelt directeur Bart Laming.

 

De behandeling bestaat uit maximaal vijf sessies in een half jaar inclusief begeleiding. Er zijn heel wat verstokte rokers die echter al na één behandeling stoppen met roken. Bart Laming: “Na een half jaar zijn negen van de tien klanten definitief gestopt. Daarmee behoort onze methode tot de methodes met de allerbeste kans op succes. Los van de behandeling zelf is de begeleiding erg belangrijk. Onze franchisenemers hebben minimaal iedere twee weken contact met de klant om hem of haar te behoeden voor valkuilen.”

 

Trend

De belangstelling voor de formule is groot. “Je hebt individuele klanten. Die klanten zijn zo enthousiast over het resultaat dat ze familie, kennissen en vrienden stimuleren om ook te stoppen met roken. Daarnaast geven onze franchisenemers seminars en lezingen bij bedrijven over de formule. Dan kan het gebeuren dat vijf of zes mensen tegelijk uit één bedrijf zich aanmelden. Het extra voordeel is dat die collega’s elkaar stimuleren om te stoppen met roken. Stoppen met roken is een trend, ook gestimuleerd door de overheid. Wij hebben nu vijf vestigingen. Ik ga ervan uit dat het aantal in de loop van dit jaar verdubbeld. Op termijn is er plek voor circa twintig vestigingen in Nederland.”

 

Ondernemers

“De investering voor een franchisenemer bedraagt ongeveer 30.000 euro. Dat is afhankelijk van de locatie en de inrichting. In dat bedrag is de apparatuur inbegrepen, onze training en begeleiding. Je hebt gemiddeld vijftien klanten nodig om breakeven te draaien. Maar de meeste vestigingen hebben gemiddeld dertig klanten. Je ziet dan ook dat ondernemers al snel met twee mensen werken. Want als je in je eentje mensen moet behandelen en begeleiden, seminars organiseren en de telefoon moet opnemen, wordt het te veel in je eentje. Overigens is het wel zo dat als je de telefoon niet kunt opnemen, klanten worden doorgeschakeld naar een centraal callcenter die het telefoontje aanneemt. Die ondersteuning bieden wij. Daarnaast verwijzen we potentiële klanten die ons bellen op basis van hun postcode naar de dichtstbijzijnde I Quit Smoking-vestiging. Over belangstelling hebben wij niets te klagen. Stoppen met roken is méér dan een goed voornemen aan het begin van een nieuw jaar. Het is een trend met heel wat perspectief”, besluit Bart Laming.

 

Lees meer over:
Bert Jongen Bert Jongen
Redacteur