14 slimme manieren om foodcost te verlagen in je restaurantketen

Levert elk item op je menu een gezonde winst op? De werkelijke winst, niet die van de receptberekening.

Een restaurantketen beheren is complex en uitdagend. Er zijn zo veel bewegende onderdelen dat je aandacht geen moment mag verslappen. De meest verraderlijke KPI is misschien wel je foodcostpercentage. Die is meer dan de som van de inkomende facturen. Foodcost is verweven met elke activiteit van je back-of-house – van receptontwikkeling tot portiecontrole en alles tussenin. Dat maakt het een bijna ongrijpbaar getal. Maken je recepten plots geen winst meer, waar ligt het dan aan?

In dit artikel zoeken we daar antwoord op. We geven je 14 manieren om de foodcost onder controle te krijgen en je winst te verhogen.

Hier gaan we:

 1. Centraliseer inkoop: door de inkoop voor alle locaties te centraliseren, kan je profiteren van schaalvoordelen en betere deals sluiten met leveranciers. Dit helpt ook om het bestelproces te stroomlijnen en afval te verminderen.
 2. Zet een voorraadbeheersysteem op: door voorraadniveaus en verkoopgegevens bij te houden, kan je traaglopende artikelen snel identificeren en aanpassingen maken in bestellingen en menu-aanbod. Dit helpt je voedselverspilling tegen te gaan en zo de kosten te verlagen.
 3. Maak gebruik van technologie: het gebruik van technologie zoals geautomatiseerde bestelsystemen, keukendisplaysystemen, en moderne POS-systemen verhoogt de efficiëntie, verlaagt de arbeidskosten en verbetert de nauwkeurigheid bij het bestellen en bijhouden van de voorraad.
 4. Werk samen met lokale leveranciers: samenwerken met lokale leveranciers zorgt voor versere ingrediënten tegen lagere kosten en helpt bij het opbouwen van een positieve relatie met de gemeenschap. Het vermindert bovendien de ecologische voetafdruk van het transport.
 5. Gebruik het volledige ingrediënt: het gebruik van hele ingrediënten en het bereiden van gerechten vanaf nul kan op de lange termijn minder duur zijn dan het gebruik van vooraf gemaakte of bewerkte ingrediënten. Het biedt ook meer controle over de grootte van de porties en de kwaliteit van de ingrediënten. MAAR, een grote maar, je moet dit voordeel afwegen tegen de skills van je keukenmedewerkers en de loonkosten.
 6. Implementeer een trainingsprogramma voor je personeel: het implementeren van een trainingsprogramma voor personeel helpt bij het verminderen van foodwaste en het verbeteren van de efficiëntie in de keuken. Cost-savings volgen automatisch uit efficiëntieverhogingen.
 7. Traceer en analyseer data: Het bijhouden en analyseren van gegevens zoals voedsel- en arbeidskosten, waste en sales helpt bij het identificeren van gebieden waar de kosten kunnen worden verminderd. Deze informatie kan je gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen over het menu-aanbod, de voorraadniveaus en de personeelsbehoeften.
 8. Speciale aanbiedingen: het aanbieden van specials tijdens daluren helpt de verkoop te verhogen en foodwaste te verminderen. Specials kunnen ook worden gebruikt voor seizoensgebonden ingrediënten of om menu-items te promoten waarvan de vervaldatum nadert.
 9. Maak gebruik van multi-site rapportage: door gebruik te maken van multi-site rapportage kan je de prestatiegegevens van alle locaties vergelijken, trends identificeren en weloverwogen beslissingen nemen over inkoop, menu-aanbod en personeel.
 10. Implementeer een opbrengstbeheersysteem: Het implementeren van een opbrengstbeheersysteem kan u helpen de prijzen en porties te optimaliseren op basis van de vraag. Dit verhoogt de inkomsten en gaat voedselverspilling tegen.
 11. Gebruik een foodcostanalyse: een foodcostanalyse toont je waar je kosten kan besparen door ingrediëntenprijzen te analyseren en te vergelijken met menuprijzen.
 12. Optimaliseer de indeling van de keuken: Het optimaliseren van de indeling van de keuken kan de efficiëntie verbeteren en daardoor de arbeidskosten verlagen. Door bijvoorbeeld veelgebruikte artikelen in de buurt van de voorbereidingsruimte te plaatsen en traaglopende items op een handigere plaats te zetten, bespaart het personeel tijd en vermijd je voedselverspilling.
 13. Voer een strikt portiecontrolesysteem in: door ervoor te zorgen dat de porties die aan klanten worden geserveerd consistent zijn, kan je verspilling tegengaan en de voedselkosten verlagen. Gebruik hiervoor portiescheppen, maatbekers en andere hulpmiddelenn om nauwkeurige porties te garanderen.
 14. Maak gebruik van menu-engineering: door verkoopgegevens en feedback van klanten te analyseren, kan je het menu-aanbod optimaliseren om de winstgevendheid te verhogen en foodcost te verlagen. Dit kan inhouden dat onrendabele menu-items worden verwijderd, items met een hoge marge worden gepromoot en dat porties worden aangepast.

Conclusie

Het beheer van foodcost in een restaurant met meerdere vestigingen kan een complexe taak zijn, maar door slimme strategieën en technieken toe te passen hou je de kosten laag, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.

Door de inkoop te centraliseren, voorraadbeheersystemen te gebruiken, technologie te gebruiken, samen te werken met lokale leveranciers, trainingsprogramma's voor personeel te implementeren en data bij te houden en te analyseren, kan je de foodcosts in je restaurants onder controle houden en effectief verlagen.

Geert Merckaert Geert Merckaert
Content Director Apicbase

Een compleet back-of-house management-systeem voor franchisegevers en -nemers in de restaurantbranche. Vertrouw op concrete data om je formule te optimaliseren en met vertrouwen te schalen.