“Als je hobby je werk is, hoef je nooit meer te werken”

Op 1 mei is de 52-jarige Jurgen Janssen gestart als franchisenemer bij Motorhome Depot Nederland. “Ruim een jaar geleden kwam ik tijdens het surfen op het web bij Motorhome Depot Engeland terecht. Ik heb toen telefonisch contact gehad met het hoofdkantoor in Engeland. Helaas was mijn regio al aan iemand anders toegewezen waardoor het voor mij toen ophield. Begin maart 2018 werd ik benaderd door Motorhome Depot, maar nu de nieuwe Nederlandse franchise tak, met de vraag of ik nog steeds interesse had om campermakelaar te worden. Het rayon Limburg was vrij gekomen dus ik heb een afspraak gemaakt met Motorhome Depot in Almere. Er was meteen een goede vibe en klik met de nieuwe franchisers Cees, Brett en Mary die de formule in Nederland aan het opzetten zijn. Vanaf dat moment is alles in een stroomversnelling gekomen”, vertelt Jurgen over zijn kennismaking met de franchiseformule.

Jurgen heeft zijn training gevolgd op het hoofdkantoor in Almere. Voordat hij franchisenemer werd, heeft hij ruim 30 jaar in de industriële sector gewerkt als accountmanager in de verkoop van afsluiter, regelkleppen, veiligheden en aanverwante technische producten. En de laatste 6 jaar heeft hij als accountmanager gewerkt voor een internationaal bedrijf gespecialiseerd in het onderhoud van onder andere chemische fabrieken.  

Passie

“Ik heb een passie voor kamperen, reizen en campers. Na bijna 30 jaar in de industrie gewerkt te hebben leek het mij heerlijk om nu voor een hele andere invalshoek te kiezen, proberen van je hobby je beroep te maken. Na enkele gesprekken met Cees en Mary kwam ik erachter dat deze formule voor mij perfect zou zijn. Je gaat als zelfstandig ondernemer je zaak runnen, maar je werkt wel nauw samen met je overige collega-franchisenemers en met je collega’s op het hoofdkantoor. Vanuit het hoofdkantoor krijg je leads doorgespeeld door middel van leadgeneration. Je wordt goed begeleid en getraind voordat je zelf op pad gaat. Daarnaast heb je altijd een tijdelijke back-up als het nodig is, bijvoorbeeld tijdens vakanties of ziekte”, legt Jurgen uit.

Alle begin is moeilijk

Op de vraag wat zijn ervaringen als franchisenemer tot nu toe zijn, reageert Jurgen: “Zoals iedere startende ondernemer, of dit nu als ZZP’er of via een franchiseconcept is, alle begin is moeilijk. Er komt veel op je af, buiten de verkoop van campers wat natuurlijk je corebusiness is, moet je nu ook een stuk administratie, planning en boekhouding gaan doen. Hier moet je zeker de eerste maand veel tijd insteken om dit goed georganiseerd te krijgen. Maar het gevoel van vrijheid dat je ervoor terugkrijgt is het allemaal waard.”

Toekomstplannen

Op de vraag wat zijn toekomstplannen zijn, vertelt Jurgen: “Mijn korte termijn plan is om mijn zaak op poten te zetten zodat ik geheel zelfstandig mijn regio kan bedienen als campermakelaar. Mijn persoonlijke doelstelling is dat over enkele jaren iedere camperbezitter en dealer in Limburg weet wie Jurgen Campermakelaar Limburg is. Mijn lange termijn visie is dat ik samen met mijn overige campermakelaar collega’s ga zorgen dat Motorhome Depot Nederland marktleider wordt in het bemiddelen van campers voor particulieren.”

Tips

Jurgen heeft ook tips voor startende franchisenemers: “Mijn ervaring leert dat je moet kijken naar waar je hart ligt en wat je echt leuk vindt om te doen. In onze vriendenkring stond ik al bekend als fervent camperaar en we, mijn vrouw Bernadette en ik, gaan zeker 2 maal per maand op pad met de camper, dus dit concept past perfect bij mij. Je zou kunnen zeggen dat mijn hobby nu ook een beetje mijn werk geworden is. En als je hobby je werk is hoef je nooit meer te werken. Ook is het belangrijk te weten of je het echt helemaal alleen wil gaan doen, of dat je toch ook een team om je heen wil waar je op terug kan vallen.”