Een zwak voor Leonidas-chocolade

Linda van Aalen opende half november 2017 Lin’s Lounge & Chocolat Bar, een shop-in-shop-concept van Leonidas bonbons. Ze koos voor Breda. “Dat is de stad van m’n jeugd en ik heb altijd met het idee van een lunchzaak gespeeld.”

Linda van Aalen is opgegroeid in een familiebedrijf in de import en heeft in de export van groente en fruit gewerkt. “Net voor de crisis is het bedrijf verkocht. Daarna heb ik een vriend uit de brand geholpen met zijn bedrijf.” Uiteindelijk blijf je ondernemer en wil je zelf aan het roer staan.” Ze oriënteerde zich op franchisemogelijkheden en kwam uit bij chocolade. “Leonidas past gewoon het beste bij me.”

Ruimte voor eigen ideeën

Leonidas adviseerde Linda om een businessplan te schrijven. “Het was goed dat ik daartoe werd aangezet. Als ik iets wil, wil ik het. Door het businessplan ga je er beter over nadenken. Je hebt een strategie nodig hoe je zaken wilt aanpakken.” Een tweede tip van Leonidas was om na te denken over een shop-in-shop-concept. 
“Leonidas werkt volgens verkoopvoorwaarden, je hebt als ondernemer ruimte voor je eigen ideeën”, vertelt ze enthousiast. “Het drie-in-een-concept bestaat naast Leonidas-bonbons uit een koffie/theelounge en verkoop van cadeauartikelen. Je ziet bij binnenkomst direct de chocoladebalie. De koffie en thee die we schenken, het servies verkopen we ook. In de zomer komt er ijs bij.”

Blij en vrolijk

“Het is keihard werken, geen ‘winkeltje spelen’. Het eerste jaar moet je je eigen publiek opbouwen. Je moet leren omgaan dat je er dagen bij hebt met nauwelijks klanten en dat je zes dagen in de week aan het werk bent. Dat lukt wel, maar heeft tijd nodig.” 
Vanzelfsprekend heeft ze te maken met aanloopperikelen. “Ik moest en zou voor de feestdagen open gaan, voor de sinterklaas en kerstverkoop.” Die haast zorgde ervoor dat ze met een roze bril door het pand had gelopen. “Uiteindelijk waren we twee keer zoveel geld kwijt aan de verbouwing. De les is dat je goed bouwadvies moet vragen.” 

Het verbouwingsverhaal is een tegenvaller, maar de balans is en blijft positief. “Ik heb geen spijt. De begeleiding vanuit Leonidas is zeer betrokken en persoonlijk en de ondersteuning op product- en marketingniveau is super. En het product is natuurlijk geweldig, ik vind het echt super om te doen. Wat ik niet had voorzien, is dat de mensen blij en vrolijk zijn. Van je klanten ervaar je nooit stress. Je maakt een praatje, bouwt een band op. Dat maakt het werk heel erg leuk.”

In het kort

Naam: Linda van Aalen
Leeftijd: 47
Woonplaats: Heinenoord
Hobby’s: Dat was stappen en sporten, maar nu gaat alle tijd naar de onderneming en mijn gezin
Aantal medewerkers: 1 fulltime, 1 parttime
Tip voor starters: Schat de cijfers niet te positief in. De eerste twee jaar heb je geen leven naast je werk. Dat is niet erg, je bent je droom aan het verwezenlijken.

Lees meer over:
Hans Pieters Hans Pieters
Financieel journalist en ondernemer
Bekijk ook