Grote veranderingen op komst in de financiële dienstverlening

In de franchisewereld is vrijwel geen branche te vinden die de afgelopen jaren zoveel ontwikkelingen heeft gekend als de financiële sector. De eisen die aan intermediairs gesteld kunnen worden zijn strenger geworden, het aantal afgesloten hypotheken is dramatisch gedaald en de pensioenvoorzieningen staan onder druk.

Menig financiële dienstverlener heeft moeten saneren, heeft activiteiten moeten beëindigen of is failliet gegaan. Toch is het zeker niet alleen kommer en kwel in de brache. Integendeel: menig organisatie verwacht dit jaar te groeien. Het spectrum aan financiële dienstverlening is breed: van advies aan het midden- en kleinbedrijf via hypotheekbemiddeling en verzekeren tot aan pensioenvoorzieningen. Het is daarom ook lastig om de verschillende formules met elkaar te vergelijken.

Geld & Woning

Geld & Woning is een soft franchiseformule met twaalf vestigingen. Na de wijziging in het management vorig jaar wil de formule dit jaar groeien. Commercieel directeur Jeroen Andriessen: “We zijn een organisatie met kwaliteitsadviseurs die volgens AFM-richtlijnen adviseren. Wij hopen dit jaar met drie vestigingen te groeien.”

Koophuis

Ook de makelaarsformule Koophuis maakte vorig jaar een herstart met een nieuwe eigenaar. “We hebben nu acht franchisevestigingen. Ik verwacht dat we dit jaar met twintig vestigingen groeien”, verwacht Ad Kwakkenbos. “Wij verwachten dit jaar gezien de huidige markt een zeer trage groei in zowel vestigingen als omzet. Aan de andere kant biedt de formule voor veel makelaars mogelijkheden om tegen lagere kosten toch professioneel te werken.”

Claassen, Molenbeek & Partners

Claassen, Moolenbeek & Partners groeide vorig jaar met 22 partners tot 105 kantoren. “We verwachten ook dit jaar stijgende omzetten”, aldus Bart van Dijk. “Wij bestaan sinds 1983 en zijn het eerste bedrijfskundige en bancaire adviesbureau voor MKB en MKB+ bedrijven. De belangrijkste adviesproducten zijn financieringsrapporten, ondernemingsplannen /meerjarenplannen, starterbegeleiding, aankoop en verkoop van ondernemingen en interim- en projectmanagement. We zoeken potentiële partners op academisch- of hbo-niveau, met ruime generalistische ervaring, commerciële capaciteiten, ondernemersmentaliteit, goed kunnen luisteren, analytisch, representatief, punctueel, open, eerlijk, met twee benen op de grond, doorzettingsvermogen en aanpakken, eigen relatienetwerk en gevoel voor humor.”

BAE-GROEP

Met 171 kantoren behoort de BAE-GROEP tot de grote financiële dienstverleners van ons land. De organisatie verwacht dit jaar met twaalf kantoren te groeien: “De BAE-GROEP en EAG Assuradeuren zijn organisaties voor bestaande en nieuwe financieel adviseurs. Met de opvatting: vrijheid, blijheid, kunnen de aangesloten deelnemers gebruik maken van alle mogelijkheden binnen de organisatie tegen verschillende tarieven. Schade- en levensverzekeringen, hypotheken en financiële diensten”, licht André Bastiaans toe.

Credion

Na een reorganisatie vorig jaar, waarbij zes kantoren werden geopend, maar ook vijf werden gesloten, verwacht Credion dit jaar weer te groeien. “In het verleden had Credion te veel oud-bankiers als zzp’er. Hierdoor kon de continuïteit niet goed worden gewaarborgd. Nu zijn het veelal ondernemers met een relevante ervaring die regionaal een Credion-vestiging bouwen met drie tot vijf fte’s. Oud-bankiers vervullen hierin een adviesfunctie. Initiatiefnemers zijn corporate finance kantoren en de wat grotere accountants die een specialistische adviesdesk willen met een eigen profilering. Credion wil maximaal dertig advieskantoren. De sprong voorwaarts wordt gerealiseerd doordat onze zusterorganisatie CCQ Ondernemersdesk nog meer onderscheidende zakelijke financieringsproducten in de markt introduceert waarvoor Credion de leads opvolgt. Hierdoor zal het aantal aanvragen per vestiging gaan toenemen”, aldus Nadine Nijenhuis. Credion is de enige formule in Nederland die zich heeft gespecialiseerd in het adviseren van ondernemingen op het gebied van zakelijke financieringen. Credion onderscheidt zich door haar specialisme, de partnerships met de grote brancheorganisaties als Bouwend Nederland, Transport & Logistiek Nederland en de Koninklijke Metaalunie en het aanwezig zijn van zakelijke kredietproducten van buitenlandse investeerders waarvoor Credion exclusief de distributie verzorgt.

Ecurion

Ecurion heeft zich gespecialiseerd in het adviseren van de ondernemer bij zijn privé financiën. Ecurion onderscheidt zich door haar specialisme en onafhankelijke advies- en relatiegerichte advisering. Daarnaast is Ecurion ingericht op de nieuwe advieswereld. De formule rekent geen provisie, maar een vooraf vastgestelde vergoeding. Ecurion verwacht dit jaar meer dan te verdubbelen. Op dit moment zijn er zeven vestigingen, waarvan zes franchise. De formule hoopt dit jaar acht nieuwe vestigingen te openen. “Wij willen hoogwaardige service bieden aan onze klanten. Wij geven advies die gericht is om doelen daadwerkelijk te bereiken. De lange termijn visie is hierbij de sleutel van succes voor de samenwerking met onze klanten. Daarnaast zal door een relatiegerichte advisering per vestiging een database worden gevormd met een constante doorloop van financiële (maat) advisering”, aldus Nadine Nijenhuis.

HypotheekCompany

HypotheekCompany opende vorig jaar vijfendertig nieuwe vestigingen. Maar er werden ook zeventien vestigingen gesloten. Dit jaar verwacht de organisatie te groeien met vijfentwintig nieuwe vestigingen. HypotheekCompany is een hypotheekformule voor assurantietussenpersonen met een focus op hypotheekadvisering. Naast marketing en merknaam biedt de formule een compleet assortiment. Anne Groot Wassink: “Het Hypotheek Support Center helpt met praktische en theoretische kennis en neemt administratieve ballast weg. Zo combineren we lokale kracht met landelijke (schaal)voordelen. Ook met ons Learning Center waar we een breed aanbod aan opleidingen bieden. Zo doet de adviseur waar hij goed in is. We zoeken assurantietussenpersonen die al dan niet met behoud van eigen identiteit op zoek zijn naar een formule die ze ondersteunt op essentiële onderdelen zoals marketing, assortiment en kennis. Maar niet in het keurslijf van een harde franchiseorganisatie willen worden gedrukt. Samenwerken in een groter geheel zonder jezelf te verliezen levert uitsluitend winnaars op. Wel de voordelen van franchise, niet de nadelen.”

HypotheekDesk

HypotheekDesk groeide vorig jaar met twee nieuwe vestigingen tot twaalf. Met tien nieuwe vestigingen dit jaar is de ambitie hoog. Anne Groot Wassink: “Dit is het jaar van keuzes. Veel adviseurs zien de noodzaak en kansen van een goede samenwerking, maar durven vaak nog niet echt te kiezen. En wie niet durft te kiezen maakt ook nooit de juiste keuze. Wij zoeken zelfstandig opererende en functionerende adviseurs met een duidelijke visie op hypotheekadvies. Ze opereren vanuit een hoogwaardig kennisniveau om van daaruit de brug te slaan naar klantgericht werken. Deze adviseurs hebben voldoende schaalgrootte om zelfstandig een assortiment te voeren. Ze zoeken met name ondersteuning en begeleiding op het gebied van marketing, kennisoverdracht en ondernemersondersteuning. Het grotere geheel versterkt hun toch al aanwezige eigenschappen.”

Pensioendesk

Na een faillissement van de franchiseformule in 2010/2011 maakte Pensioendesk Nederland de omschakeling van een franchise- naar een keurmerkorganisatie. “Dat is binnen de financiële dienstverlening volgens ons noodzakelijk”, stelt directeur Noach van Beusekom. Pensioendesk Nederland ‘nieuwe stijl’ is vorig jaar met nul deelnemers gestart. Inmiddels zijn er zeventien zelfstandige Pensioendeskkantoren gevestigd op 21 locaties. De verwachting is dat daar in de loop van dit jaar drie tot vijf kantoren bijkomen.

Optima

Optima is een franchiseformule (15 vestigingen) die zich richt op de verzekeringsmarkt. De formule geeft een bestaande portefeuille in beheer met circa achthonderd tot duizend klanten. De franchisenemer heeft een vast basis inkomen. En hij/zij kan deze regio portefeuille verder uitbouwen. “We verwachten een groei van het klantenbestand via regio kantoren door transparant te werken met abonnementen voor verzekeringen. Wij verwachten dat de gemiddelde groei uitkomt op vijf procent per regiokantoor”, aldus een woordvoerder.

Van Bruggen Adviesgroep

“We verwachten dat 2012 een redelijk jaar wordt. We zullen groeien qua aantal vestigingen en de omzet zullen we handhaven op het niveau van 2011. Natuurlijk zal de turbulentie van de markt niet aan ons voorbij gaan”, verwacht Yvon Rooth. “Gezien de gerichte ondersteuning aan onze franchisenemers, verbreding van activiteiten en positie die we in de markt innemen, hebben wij vertrouwen in het lopende jaar en zijn we in staat om gezamenlijk de uitdagingen het hoofd te bieden.” De Van Bruggen Adviesgroep verwacht dit jaar te groeien met vijf franchisevestigingen. Yvon Rooth: “We zoeken slagvaardige, commerciële mannen en vrouwen die aan alle deskundigheidseisen voldoen en qua capaciteiten en in financieel opzicht klaar zijn voor een eigen onderneming.”

Hypotheek Visie

‘Je woont om te leven’ is het motto van Hypotheek Visie. “Wij zijn gereed voor de enorme wijzigingen in de markt die in 2013 zullen plaatsvinden. We verwachten in 2012 dan ook voort te kunnen borduren op onze sterke marktpositie. We zijn dit jaar met drie vestigingen gegroeid. Daar komt nog minimaal één nieuwe vestiging bij. Vanuit het hoofdkantoor vindt de ontwikkeling van de franchiseformule en de coördinatie, ondersteuning en begeleiding van alle vestigingen plaats door een team van zo’n vijftig medewerkers”, licht Monique Huisman toe. “Hypotheek Visie is op zoek naar commerciële, gedreven ondernemers die het een uitdaging vinden om een ‘eigen winkel’ tot een succesvolle onderneming te maken. De franchisenemer profiteert van alle faciliteiten van een bewezen, succesvolle formule om binnen zijn werkgebied Hypotheek Visie op dekaart te zetten.”

OPMAAT

OPMAAT is een formule waarbij een franchisenemer een vennootschap onder firma opricht met tenminste twee makelaars. “Op die manier ontstaat er een echte binding”, stelt Bert ter Maat. “Door de combinatie van front- en backoffice kan een franchisenemer daardoor ook een assurantieportefeuille opbouwen.” Op dit moment heeft OPMAAT drie franchisenemers, die samen acht makelaardijvestigingen bedienen.

Finenzo

“De financiële branche is volop in beweging. De franchisenemer moet acteren in een wereld die sterk wordt beïnvloed door veranderende wet- en regelgeving en de marktomstandigheden. Als formule spelen wij hierop in door de ondernemer hierbij te begeleiden en daar waar nodig ons dienstenpakket bij te stellen en te actualiseren. Mede met het ontwikkelde satellietconcept en onze bewezen dienstverlening verwachten wij voor 2012 een groei te kunnen realiseren”, aldus directeur Karin Oosterhuis van Finenzo.
“De verwachting is in dit jaar uit te breiden met twee á drie vestigingen. Dit kunnen zowel zelfstandige vestigingen als satellietvestigingen zijn. In het satellietconcept werken jonge franchisenemers samen met een bestaand franchisekantoor. Zij maken hierbij gebruik van de expertise en infrastructuur van het bestaande kantoor. Jonge ondernemers worden op deze manier begeleid in het zelfstandig ondernemerschap en hebben toch de voordelen van groot kantoor. De bestaande franchisenemer krijgt, door de uitbreiding van het aantal adviseurs, de mogelijkheid om zijn werknemers steeds verder te laten specialiseren, wat de kwaliteit van de dienstverlening ten goede komt. Momenteel zijn wij actief in Overijssel, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Nieuwe franchisenemers krijgen exclusiviteit op basis van postcode. Potentiële franchisenemers zijn ambitieuze en gedreven ondernemers die met passie voor het vak en de klant, ondernemen en werken. Voor een eigen franchisevestiging vragen wij ondernemersgeest, aantoonbare vakkennis (eigen AFM vergunning) en regionale bekendheid. Ook komen wij graag in contact met beginnende, ambitieuze financieel adviseurs die willen doorgroeien naar franchisenemer. Deze adviseurs dienen te beschikken over alle relevante Wft-opleidingen waaronder Erkend Hypotheekadviseur.”

Formule

Sinds

Type

Vestigingen*

Informatie

Attentiv

Nb

Fin. diensten

15 (15)

info@attentiv.nl

BAE-GROEP

1973

Fin. diensten

171 (170)

www.baegroep.nl

Claassen, Moolenbeek & Partners

1983

Adviesbureau

105 (105)

www.cmenp.nl

Credion

2002

Fin. diensten

25 (24)

www.credion.nl

De Hooge Waerder

2009

Accountants

3 (3)

www.dehoogewaerder.nl

De Hypotheekadviseur

1998

Hypotheken

28 (28)

info@dehypotheekadviseur.nl

De Hypotheekshop

1990

Hypotheken

185 (185)

p.devries@hypotheekshop.nl

De Hypotheekwinkel

Nb

Hypotheken

6 (6)

www.de-hypotheekwinkel.nl

De Hypotheker

1985

Hypotheken

170 (170)

www.werkenbijdehypotheker.nl

Ecurion

Nb

Adviesbureau

7 (6)

www.ecurion.nl

FDC Financieel Planners & Adviseurs

1973

Fin. diensten

76 (76)

www.fdc.nl

Financieel Verder

1993

Fin. diensten

41 (41)

www.financieelverder.nl

Finenzo

1993

Fin. diensten

11 (11)

k.oosterhuis@finenzo.nl

Geld & Woning

2000

Hypotheken

12 (12)

www.geldenwoning.nl

GeldXpert

Nb

Fin. diensten

44 (44)

www.geldxpert.nl

Het Nationale HypotheekHuis

2008

Hypotheken

3 (3)

www.hetnationalehypotheekhuis.nl

Huis & Hypotheek

1989

Hypotheken

51 (51)

www.huisenhypotheek.nl

HypotheekCompany

1999

Hypotheken

98 (98)

www.hypotheekcompany.nl

Hypotheek Plan

2000

Hypotheken

12 (10)

www.hypotheekplan.nl

Hypotheek Visie

1993

Hypotheken

51 (47)

www.hypotheekvisie.nl

HypotheekDesk

1994

Hypotheken

12 (12)

www.hypotheekdesk.nl

Koophuis makelaars

Nb

Hypotheken

8 (8)

www.koophuis.nl

Lancyr

1999

Fin. diensten

45 (45)

www.lancyr.nl

Lifetime.nu

2007

Fin. diensten

31 (31)

www.lifetime.nu

MenM diensten

2002

Fin.diensten

20 (20)

www.menmdiensten.nl

OPMAAT

Nb

Hypotheken

3 (3)

www.opmaatorg.nl

Optima

1997

Fin. diensten

15 (15)

www.optima.nl

Pensioendesk

1993

Fin. diensten

21 (17)

www.pensioendesk.nl

Van Bruggen Adviesgroep

Nb

Fin. diensten

53 (52)

www.vanbruggen.nl

Totaal

 

 

1322 (1308)

 

Stand per 10 april 2012, wijzigingen voorbehouden
*= totaal en tussen haakjes aantal franchisevestigingen
Nb = niet bekend

Lees meer over: