Franchisenemer moet 6 miljoen aan Burger King betalen

De Burger King vestiging op Schiphol is de drukste vestiging van de Amerikaanse franchiseformule ter wereld. Maar het restaurant is ook het onderwerp van een miljoenenstrijd tussen Hans Wasmoeth en het moederconcern, meldt RTL Nieuws.

Hans Wasmoeth’s bedrijf Transautex Food was tot 2000 franchisenemer van zo'n 20 franchisevestigingen van Burger King in Nederland, waaronder de vestiging op Schiphol. In 2000 verkocht hij die aan het Amerikaanse moederconcern.

Het was onduidelijk onder welke voorwaarden Schiphol de concessie van het restaurant, met 1,3 miljoen bezoekers en 400.000 verkochte Whoppers per jaar, zou verlengen.

Schade

Daarom sprak Wasmoeth met Burger King af dat hij de schade zou betalen, als dat ongunstig zou uitpakken. Daarvoor zette hij 3,5 miljoen euro van de koopsom apart. Dat bedrag is nu opgelopen tot ruim 6 miljoen euro. Nadat Schiphol de huur van de vestiging op de luchthaven verhoogde, eiste Burger King het gereserveerde geld in het potje op. Maar Wasmoeth was het daar niet mee eens. Volgens de zakenman was de formule nalatig geweest door niet 'agressief genoeg' met Schiphol te onderhandelen over de nieuwe voorwaarden.

In 2014 vond de rechtbank dat beide partijen recht hadden op een deel van de gereserveerde miljoenen. In 2015 kende de rechter Burger King 4,2 miljoen euro toe. De resterende 1,9 miljoen euro was voor Wasmoeth.

Hoger beroep

Maar Wasmoeth ging in hoger beroep. Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat het Haagse gerechtshof eind september heeft geoordeeld dat Burger King recht heeft op het volledige bedrag. De formule kan ruim 6 miljoen in zijn zak steken. Wasmoeth krijgt geen cent.

Wasmoeths advocaat Dirk van den Berg vertelt: "Voor mijn cliënt was dit een principiële kwestie, dus is hij in hoger beroep gegaan. Dan kan dit gebeuren. Het Hof heeft anders geoordeeld dan de rechtbank. Volgens ons onjuist. We kunnen nog in cassatie, maar daarover is nog geen beslissing genomen."

Bekijk ook