Bruna riskeert vertrek van 50 franchisenemers

Bruna wil meer eenheid in het bedrijf. De boekwinkelketen heeft daarom een nieuwe franchiseformule opgesteld voor de circa 250 franchisenemers. Daarmee hoopt Bruna meer uniformiteit in de winkels te brengen, wat de formule sterker moet maken, meldt Het Financieele Dagblad. Franchisenemers hadden tot 1 september de tijd om akkoord te gaan, anders beëindigt Bruna de franchiseovereenkomst wanneer die afloopt.

De franchiseformule heeft in het verleden gekozen voor snelle groei. Bruna wilde in hoog tempo nieuwe vestigingen openen en dat gaf nieuwe franchisenemers de ruimte om eigen voorwaarden te bedingen. Mede daardoor is een lappendeken van contracten ontstaan en vullen winkeliers hun zaken verschillend in. Dat wil Bruna rechttrekken, maar de onderhandelingen daarover zorgen al jaren voor conflicten.

“De grieven verschillen per ondernemer, omdat ook de voorwaarden waarvoor zij hebben getekend vaak per franchisenemer anders zijn”, vertelt advocaat Alex Dolphijn, die verschillende Bruna-franchisenemers als cliënt heeft.

Bruna-directeur Fred Zeegers erkent dat de onderhandelingen lang hebben geduurd. Hoewel 20% van de franchisenemers nog niet akkoord is met de nieuwe voorwaarden, is er volgens hem geen sprake van aanzienlijke wrevel. Volgens hem zijn er 'altijd wel een paar ondernemers die niet tekenen'.

Hij benadrukt dat de veranderingen, zoals het overschakelen op een centraal boekhoudsysteem, noodzakelijk zijn: “De rendementen van de ondernemers staan onder druk en wij willen ze daarbij helpen. Daarom hebben we ook de kosten op het hoofdkantoor fors teruggebracht.”

Bekijk ook