AH-franchisenemer Ton ten Have: ‘Ondernemen zit me in het bloed’

Onlangs is het boek ‘Ondernemen zit me in het bloed’ verschenen. Dit boek geeft het levensverhaal weer van Ton ten Have, telg uit een ondernemersfamilie. Ton ten Have is de oprichter van de Gelders Have Groep (tegenwoordig Europa Have BV), de centrale kracht achter 18 Albert Heijn vestigingen, 8 Gall&Gall vestigingen en 2 HEMA vestigingen, in met name het oosten van het land.

Van Vrijwillig Filiaalbedrijf naar franchising

Het boek geeft inzicht in vijftig jaar geschiedenis van de levensmiddelenbranche. Het beschrijft de ontwikkeling van de traditionele groothandel en samenwerkingsvormen binnen het Vrijwillig Filiaalbedrijf naar franchising met het grootwinkelbedrijf. Van aanbod- naar vraag gestuurd ondernemen. Of anders gezegd van de focus op het behalen van fabrikantenvolume naar consumentgerichte marketing. Het geeft de evolutie weer van de bedieningswinkel via zelfbedieningswinkel naar de hedendaagse supermarkt en van het aanbod van uitsluitend kruidenierswaren naar een compleet geparallelliseerd foodassortiment vanuit de gehele wereld; efficiënt en ‘just in time’.

Gedreven ondernemer

Het boek beschrijft de impact van een gedreven ondernemer, geeft zijn ervaring weer en schetst hoe hij invulling geeft aan zijn ambities in een altijd innoverende branche en in een dynamische tijd. Hoe je als ondernemer anticipeert op ontwikkelingen in goede, maar ook in minder goede tijden. Door het nemen van initiatief, vertrouwen te houden en stug door te zetten. Door service- en klantgericht te werk gaan en hierin iedere dag weer voorop te gaan. Maar ook door op andere vlakken betrokkenheid te hebben voor mens en maatschappij.

Het 184 pagina’s tellende boek geschreven is door Leo Traas, oud-hoofdredacteur van het vakblad ‘Foodmagazine’. 

Albert Heijn