Hoeveel eigen vermogen heb ik nodig om een franchise te beginnen?

Eigen Vermogen

Voor elke franchiseformule is er een bepaald eigen vermogen nodig. Dit komt omdat een ondernemer een succesvol bedrijf heeft opgebouwd en andere zelfstandig ondernemers (franchisenemers) in staat stelt om volgens dezelfde formule hun eigen succesvolle bedrijf op te bouwen. In andere woorden, de franchisegever deelt zijn succes met andere franchisenemers en krijgt in ruil hiervoor verschillende (franchise)vergoedingen. Echter kijken we nu naar het eigen vermogen die je als aspirant-franchisenemer nodig hebt om je te kunnen aansluiten bij een franchiseformule en zo je eigen bedrijf te starten.

Als franchisenemer heb je een bepaald eigen vermogen nodig om een lening te kunnen afsluiten bij een bank of een andere financiële partij, denk aan crowdfunding platforms of via de franchisegever zelf. Deze lening is nodig om zo de totale investering te kunnen financieren. Het eigen vermogen is de waarde van al je bezittingen, verminderd met de waarde van alle schulden. Bezittingen kunnen bestaan uit je eigen woning, sieraden, antiek, aandelen, tegoeden en andere bezittingen. Eigen vermogen is dus meer dan alleen het geld wat je op de bank hebt staan. Om goedkeuring te krijgen op je lening bij de bank stelt de bank altijd als voorwaarde dat er een eigen vermogen aanwezig is. De geldverstrekker (de bank) is voorzichtig, want ze willen het uitgeleende geld wel weer terugkrijgen. Ze zijn dus op zoek naar zekerheden (garanties) en die garantie is je eigen vermogen. Enerzijds omdat het als onderpand kan dienen voor de lening. Anderzijds omdat ze weten dat je als ondernemer extra hard werkt als je ook het risico loopt om zelf geld te verliezen.

In ons formuleoverzicht vind je alle franchiseformules in Nederland verdeeld in de verschillende branches zoals dienstverlening, food & horeca, non-food en zorg, sport & wellness. Voor elke franchiseformule hebben we een formulepresentatie geschreven. Dit geef je een compleet beeld over een specifieke formule, zo krijg je inzicht in de training die je ontvangt, de beleving van de formule, het ontstaan en geschiedenis van het concept, de kerncijfers en nog vele andere aspecten die je meehelpen in het maken van de juiste keuze of een franchiseformule wel of niet bij je past. 

Zoals eerder aangegeven heeft elke formulepresentatie op de Franchise+ website kerncijfers. Hierin staat ook het eigen vermogen beschreven. Een voorbeeld zie je hieronder waarin het eigen vermogen in het geel is gemarkeerd:

Mc Donald's Kerncijfers - eigen vermogen franchise

Bij McDonald's is dus een eigen vermogen van € 250.000 nodig om je eigen McDonald's (franchise)vestiging te openen. Elke formule is weer anders en dat heeft ook weer invloed op het benodigd eigen vermogen. Denk aan zaken zoals hoe groot je vestiging wordt, het lokale huurprijsniveau, het interieur van een vestiging, de hoeveelheid personeel die je nodig hebt, et cetera. De vuistregel is dat je vaak 25% eigen vermogen nodig hebt, om zodoende je financiële lening bij een derde partij rond te krijgen en zo de totale investering te kunnen maken.

Een franchise beginnen zonder eigen vermogen?

We krijgen binnen Franchise+ vaak de vraag of je een "franchise kan beginnen zonder eigen vermogen''? De praktijk leert dat dit vaak niet mogelijk is. Als franchisenemer ben je zelfstanding ondernemer en moet je risico nemen en dus ook investeren. Uiteraard is het een veilige manier van ondernemen omdat je een bedrijf start dat zich al heeft bewezen en al naam heeft gemaakt in de Nederlandse markt. Binnen Franchise+, vinden wij het belangrijk, dat je we zo goed mogelijk op weg helpen, in jouw zoektocht naar een geschikte formule. Het eigen vermogen speelt hier een belangrijke rol in. Daarom hebben wij een zoekfilter in onze formulegids gebouwd, zodat je kan filteren op franchiseformules die passen binnen jouw budget. Zie de foto hieronder:   

Filteren op eigen vermogen voor de zoektocht naar een franchiseformule
Via de Eigen Vermogen filter kan je een franchiseformule vinden die past binnen jouw budget

 

We hopen dat je een goed beeld hebt over wat het eigen vermogen nou precies inhoudt en waarom je het nodig hebt om een franchise te starten. Elke franchiseformule is uniek en stelt daarom andere (financiële) eisen en daarom is het goed om te weten wat je eigen vermogen is en hoe het van invloed kan zijn in jouw zoektocht naar een franchiseformule. 

In onze kennisbank vind je meer educatieve artikelen terug over, van en voor franchise die je verder helpen in je zoektocht.

Succes!

Lees hier meer over de voordelen van franchising