In vijf stappen een financieringsarrangement

Zoals onder velen van jullie al bekend is, kan een financiering tegenwoordig ook worden verkregen via crowdfunding. Hierdoor kunnen franchiseorganisaties bijvoorbeeld sneller groeien. Een gestructureerde en eenvoudige manier om een snelle groei te bewerkstelligen is door middel van een financieringsarrangement; gestandaardiseerde procedures die een crowdfunding aanvraag eenvoudiger maken en de doorlooptijd verkorten. Hoe wordt zo een financieringsarrangement opgebouwd?

Stap 1

In een eerste gesprek met een accountmanager wordt besproken welke mogelijkheden er voor de franchiseorganisatie zijn en worden de werkwijze en voorwaarden besproken. Door middel van een arrangement kunt u van tevoren al eenvoudiger een besluit nemen als het gaat over uitbreiding van een nieuwe locatie, relocatie, een noodzakelijke verbouwing of het omzetten van een filiaal naar franchise.

Stap 2

Het aanleveren van documenten door de franchiseorganisatie, zodat het platform inzicht krijgt in de cijfers en situatie van de franchiseorganisatie. 

Stap 3

In een tweede gesprek met de franchise specialist komt het arrangement tot stand. Hierbij worden de voorwaarden voor een nieuwe franchisenemer besproken, waarbij onder andere wordt gekeken naar de ondernemer en naar het businessplan. In onderling overleg wordt er aan de hand van de drie criteria inkomen, solvabiliteit en zekerheden, een arrangement opgesteld.

  • Het is belangrijk dat een franchisenemer een goed inkomen kan genereren uit zijn onderneming.
  • Het is van groot belang dat een franchisenemer verantwoordelijk is en eigen kapitaal in kan brengen (solvabiliteit).
  • Zekerheden zijn belangrijk voor de crowd, welke zowel vanuit de franchisegever als de franchisenemer kunnen komen. Door het geven van zekerheden als franchiseorganisatie kan het bedrijf met minder investeringen harder groeien. Hierdoor is er sprake van relatief weinig kapitaalbeslag doordat de franchiseorganisatie niet hoeft te investeren in hun filialen en het eigen kapitaal kan gebruiken voor overige belangrijke zaken. 

Stap 4

Het opstellen en ondertekenen van het arrangement. Doordat de eisen bekend zijn kunt u van tevoren al eenvoudiger een besluit nemen wat betreft de financiering voor een franchisenemer. Hierdoor is een financieringsaanvraag vereenvoudigd, er is een vaste werkwijze van analyse ontstaan en het is helder welke stukken aangeleverd dienen te worden en aan welke cijfers het filiaal moet voldoen. Dit resulteert in beter financieel gestructureerde financieringsaanvragen met een kortere doorlooptijd en dus een snelle financiering.

Stap 5

Het aanleveren van franchisenemers en groeien!

Monisha Ramadhin 
Capital Circle

Monisha