Hoe krijg en behoud jij goed personeel?

Het gaat goed met BV Nederland. Dat merkt vrijwel iedereen. De huizenprijzen stijgen en ook de vraag naar goed personeel neemt toe. Dat biedt werknemers de kans om over te stappen. Hoe zorg je als franchisegever en franchisenemer dat goed personeel voor jou kiest? 

In essentie draait het allemaal op zuinig zijn op je personeel. Dat klinkt gemakkelijk, maar veel werkgevers ondernemen pas actie op het moment dat een werknemer aangeeft weg te gaan. En dan ben je te laat! 

Werknemers hebben andere wensen en behoeften. Opleiding, uitdaging, ontwikkeling in werkzaamheden of promotie. Eén ding is universeel: Iedere medewerker wil goede arbeidsvoorwaarden. Onderzoek toont aan dat de volgende vijf arbeidsvoorwaarden het belangrijkste zijn: 

Top vijf arbeidsvoorwaarden

1.    Salaris
2.    Flexibiliteit werktijden
3.    Pensioen
4.    Vakantiedagen
5.    13e maand 

Ik durf het bijna niet te zeggen… Pensioen? 

Ja, pensioen! Want naast salaris is pensioen enorm belangrijk. Het staat in de top drie. Begint u al te zuchten en te steunen? Niet nodig. Pensioen is niet zo ingewikkeld. Eigenlijk is het gewoon uitgesteld salaris.

Wist u dat 66% van de werknemers die geen pensioenregeling heeft via de werkgever zelf niets regelen? Dat is enorm veel. En vaak is de andere 34% alleen bezig met de opbouw van een potje geld voor later. Maar wat nou als hij arbeidsongeschikt raakt of komt te overlijden voor pensionering? Inderdaad, daar is dan helaas niets voor geregeld. Niet voor niets wordt er vanuit de overheid gestimuleerd om pensioen op te bouwen. En naast de bescherming die het biedt, is er een bijkomend voordeel: voor zowel de werkgever, de ondernemer als de werknemer zijn er fiscale voordelen. 

Pensioen in Nederland 

Jarenlang was het Nederlandse pensioenstelsel het beste pensioenstelsel ter wereld. Dat is het inmiddels niet meer. Wel staan we nog steeds tweede. Ons pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers: 
1.    Algemene Ouderdomswet (AOW)
2.    Pensioen via de werkgever
3.    Aanvullend pensioen (of pensioenopbouw voor ondernemers)

Bouw jij of jouw werknemers alleen pensioen op via de AOW? Dan ligt er bij pensionering een schamele € 750,- netto per maand klaar. En dat is natuurlijk veel te weinig om van te leven! 

Even concreet

Als werkgever kan je op een vrij eenvoudige manier nu én in de toekomst voor je medewerkers zorgen. Nú door het betalen van salaris. In de toekomst met een goed pensioen. Een hele mooie arbeidsvoorwaarde!

Vanaf 1% van de loonsom kan je al pensioen opbouwen voor jouw medewerkers. Dat is niet veel, maar het biedt medewerkers wel bescherming tegen belangrijke risico’s. Daarbij krijgen ze de mogelijkheid om zelf extra bij te sparen. Een pensioenregeling is al mogelijk vanaf één medewerker. Dus ook als je nog niet zoveel medewerkers hebt, kan je dit al aanbieden! 

Als je dit dan toch gaat regelen… Vergeet dan natuurlijk jezelf als ondernemer niet! Want ook al zit er vermogen en waarde in je bedrijf, het kan natuurlijk nooit kwaad om een potje voor later op te bouwen buiten de zaak om. Zo kan jij later ook genieten van een welverdiend pensioen. 

Rob Rietveld
Sales Manager 
Brand New Day

Brand New Day