“Ik kies er bewust voor om volledig voor mijn gezin te gaan zorgen”

Women in charge bij Finenzo

Ze zijn er, de topvrouwen in de franchisebranche, en Franchise+ maakt ze zichtbaar. Deze keer vertellen Margreet van Deursen en Karin Oosterhuis, scheidend en komend directeur van Finenzo, over wat hun bezighoudt.

Finenzo is een landelijke soft-franchiseformule die onafhankelijk adviseert en bemiddelt in financiële zaken. Aan het hoofd staan Margreet van Deursen en haar broer Jan-Willem Smit die het hypotheekadvieskantoor van hun vader overnamen. De formule Finenzo is in 2002 ontstaan uit een groep samenwerkende financiële dienstverleners. Inmiddels zijn er ruim veertig vestigingen waarvan ongeveer de helft werkzaam is onder de naam Finenzo, de andere helft onder het white label MenM DIENSTEN. Per 1 januari volgt Karin Oosterhuis Margreet van Deursen op. Margreet heeft besloten de komende jaren te focussen op haar gezin.


Naam: Margreet van Deursen (37)

Bedrijf: Finenzo

Werkt in franchise sinds: “Eigenlijk al twaalfenhalf jaar. De formule Finenzo bestaat pas sinds 2002 maar daarvoor werkte ik al in ons familiebedrijf.”

Functie: directeur (scheidend)

Aantal uren per week: “Ik werk drieënhalve dag per werk. Dat lukt niet altijd, maar dat heb je nu eenmaal met een eigen bedrijf en ook in deze functie.”

Burgerlijke staat: getrouwd, drie kinderen

 

Hoe ben je bij Finenzo terechtgekomen?

“Ik heb na mijn studie bedrijfskunde - richting financieel economisch management - eerst tweeënhalf jaar bij de Rabobank gewerkt en daarna kwam ik terecht bij het familiebedrijf. We zijn begonnen als hypotheekadvieskantoor en in de jaren negentig kwam daar een aantal kantoren in de regio bij die met ons wilden samenwerken. Als je een systeem hebt voor vijf kantoren kun je dat beter uitrollen voor een grotere groep, die vaste kosten heb je toch, was het uitgangspunt. Dat deden we toen onder de gemeenschappelijke naam Hypotheken Info Centrum. We hadden al langer de behoefte om verder te groeien en in 2002 zijn we gaan samenwerken met een grotere groep ondernemers van een collega-formule”.

Hoe zit het met de vrouwvriendelijkheid bij Finenzo?

“Hier op het hoofdkantoor werken eigenlijk alleen maar vrouwen. We hebben slechts twee mannelijke collega’s. Dat is wel verrassend in de financiële wereld omdat het toch een redelijke mannenwereld is. We hebben ook een aantal kantoren met vrouwelijke adviseurs maar het gros is man. Dat heeft niet zozeer te maken met het feit dat wij geen vrouwelijke ondernemers kunnen aantrekken maar met het feit dat er gewoon niet zoveel vrouwen zijn die in de financiële adviestak zitten. We zijn daar bij Finenzo niet bewust mee bezig. We zijn in deze markt überhaupt blij als we groei kunnen bewerkstelligen en dan maakt het niet zoveel uit of het een man of een vrouw betreft.”

Welke eigenschappen komen goed van pas in je werk?

“Onze formule staat te boek als betrouwbaar en eerlijk en dat zijn ook wel persoonlijke eigenschappen. We willen het hier op een eerlijke en goede manier doen.”

Wat is jouw stijl van leidinggeven?

“Volgens mij ben ik een coöperatieve leider. Ik bepaal niet van bovenaf hoe ik het wil hebben, we doen het met elkaar.”

 

Hoe zit het met je zelfbeeld?

(Lacht) “Ik heb een redelijk positief zelfbeeld. Ik heb geen last van faalangst of iets dergelijks. Dat heb ik van huis uit ook wel meegekregen.”

 

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik kies er bewust voor om volledig voor mijn gezin te gaan zorgen. Ik neem nu even afstand van hard rennen in het werk. Ik heb drie kinderen - van 9, 8 en 6 - en ik vond het al met al te lastig om werk en privé te combineren. Niet dat het een probleem was om op tijd de kinderen op te halen of iets dergelijks, zoiets was niet aan de orde. Ik vind ook niet dat vrouwen het in die zin moeilijker hebben dan mannen. Het heeft meer te maken met dat ik wil focussen. Mijn man zou die beslissing ook genomen kunnen hebben. We hebben de zorg al redelijk verdeeld maar je gaat bij zo’n beslissing toch kijken wie er beter past bij welke taak. Ik heb dit besluit overigens niet echt hoeven te verdedigen. Mijn omgeving was wel verrast maar heel begripvol. En het kan best zijn dat ik na een paar jaar weer zaken wil gaan oppakken maar dat wordt dan waarschijnlijk iets in een heel andere branche.”


“Ik denk niet gauw dat iets niet kan”

Naam: Karin Oosterhuis (38)

Bedrijf: Finenzo

Werkt in franchise sinds: “In februari 2006 ben ik bij Finenzo begonnen als productmanager maar ik werk al zo’n twintig jaar in de financiële wereld.”

Functie: productmanager en aankomend directeur

Aantal uren per week: “36 uur. Werk en privé lopen wel eens door elkaar maar dat loopt niet uit de hand.”

Burgerlijke staat: samenwonend, twee kinderen

 

 

Waarom koos je voor Finenzo?

“Dat is eigenlijk toeval en had vooral te maken met de functie die mij trok. Ik heb voor twee banken gewerkt, voor de Vereniging Eigen Huis en als intermediair op een makelaarskantoor. In een van mijn vorige functies had ik veel te maken met het overdragen van kennis op inhoudelijk vlak. In deze functie bij Finenzo ben ik - naast de contacten met de geldverstrekkers - ook veel bezig met de inhoudelijke ondersteuning van onze franchisenemers en met het opleidingsprogramma. Op dit moment is de Wet financieel toezicht bijvoorbeeld een hot item. Die stelt verdergaande eisen aan de manier van adviseren en ook aan de bedrijfsvoering. Daarin vervul ik een begeleidende en adviserende rol. Vanaf januari zal ik dat hele specialistische moeten loslaten en zal mijn werk wat breder zijn, krijg ik meer een overallfunctie. Margreet heeft hier natuurlijk een mooi bedrijf met een gezonde basis neergezet. Aan mij de schone taak om dat verder uit te bouwen.”

 

Wat is jouw stijl van leidinggeven?

“Omdat we in een klein team werken is dat op dit moment nog niet aan de orde. Ik denk dat ik straks vooral coachend en begeleidend zal zijn, zoals ook de stijl van Margreet is. Die ervaar ik zelf als zeer prettig. En, vanwege dat kleine team, zal het ook een meewerkende en meedenkende rol zijn.”

 

Welke eigenschappen komen goed van pas in je werk?

“Ik ben iemand die gauw initiatieven neemt en graag met nieuwe dingen aan de slag gaat. Daarnaast ben ik ook een echte teamplayer. We zitten als bedrijf in het oosten van het land en zijn redelijk nuchter. In combinatie met onze kernwaarden eerlijkheid en betrouwbaarheid, geeft dat heel erg het gevoel dat ik op mijn plek zit.”

 

Is carrière maken een kwestie van offers brengen?
“Nee, dat valt mee. Het is eerder een kwestie van de juiste kansen krijgen op de juiste momenten.”

 

Hoe zit het met je zelfbeeld?

“Ik heb absoluut een positief zelfbeeld en denk niet gauw dat ik iets niet kan. Ik denk dat je altijd eerst dingen moet proberen en lukt het een keer niet, is het ook niet erg. Ik ben heel erg enthousiast en vraag veel van mezelf. Opletpuntje voor mij is wel dat ik niet mag verwachten dat andere mensen ook in hetzelfde tempo doorrennen.”

 

Wat maakt je een gelukkig mens?

“Wat ik altijd leuk vind is als mensen net zo enthousiast zijn als ik zelf ben, dus als we wat nieuws uitrollen en we krijgen daar leuke enthousiaste reacties van de kantoren voor terug, dan denk ik: ‘we doen het niet voor niks’. Ook privé vind ik het fijn als anderen om mij heen gelukkig zijn. Als ze allemaal lekker in hun vel zitten en ik kan ze daar bij helpen, ben ik de gelukkigste mens.”

Lees meer over:
Pras Weijers Pras Weijers
Redacteur