Wok to go investeert in een gezond en duurzaam binnenklimaat

Goede luchtafzuiging en een gezond binnenklimaat is essentieel voor iedere horecazaak. Ook voor Wok to go. De franchiseformule werkt hiervoor samen met Medtrading, die de complete klimaatbeheersing en (keuken)ventilatie voor inmiddels twee vestigingen van de wokformule heeft geleverd. “Gasten gaan hier niet met stinkende kleding de deur uit.”

Wok to go heeft 21 vestigingen en groeit hard door. Er staan nieuwe franchisevestigingen voor Leeuwarden, Drachten en Rotterdam op de planning. Ceo Hung Yip van Wok to go vertelt dat bij de bouw van nieuwe zaken nadrukkelijk naar de samenwerking met de juiste partners wordt gekeken. “We leveren projecten turnkey op, zodat onze franchisenemers snel up-and-running zijn. Maar om projecten turnkey te kunnen opleveren willen wij worden ontzorgd. Vandaar dat we kritisch kijken naar onze partners, zeker als het gaat om belangrijke aspecten als luchtafzuiging in de keuken en het binnenklimaat. Dat moet gewoon goed zijn, je wilt namelijk niet dat buren klagen over stank. En je wilt zeker ook niet dat gasten met stinkende kleding de deur uit lopen. En dat gebeurt bij ons dan ook niet.” 

Positieve geluiden

Voor de nieuwe vestigingen van Wok to go in Den Haag en Amsterdam heeft de wokformule samengewerkt met Medtrading. “Via via kwamen we bij Medtrading terecht. En wij dachten; wij proberen het eens. De geluiden waren heel positief, dus waarom niet. En ja, het was een succes. Van tevoren hebben we heel goed onze wensen kenbaar kunnen maken en is er door Medtrading goed gekeken naar de mogelijkheden en naar de installatietechnische aspecten. Meestal gaat dat anders; dan komen bedrijven kijken, maken ze een offerte en achteraf blijkt dan dat er bepaalde technische aanpassingen moeten worden gedaan, uiteraard tegen een meerprijs. Niet bij Medtrading, ze zijn heel transparant hierin”, aldus een tevreden Yip. Ook de tekeningen, het ontwerp van de installaties en het plaatsen van het klimaatsysteem en de luchtafzuiging in de keukens is door Medtrading verzorgd. Yip: “Bij één van de twee projecten wilden wij het toch net even iets anders, dan is men ook nog eens heel flexibel en wordt er goed meegedacht. De medewerkers van Medtrading hebben namelijk verantwoordelijkheidsgevoel, ze willen een goed project opleveren. Dat is fijn.”

Milieuregels en wetgeving

De betrokkenheid bij de projecten is volgens directeur Mohamed El Miri de kracht van Medtrading, naast de veelzijdigheid van de dienstverlening. “Daarom passen we ook zo goed bij franchise. We kunnen veel oplossen en we hebben veel expertise in huis. Bovendien zijn de lijnen kort en schakelen we snel. We leveren de complete klimaatbeheersing en luchtafzuiging in het pand, waarbij oplossingen worden aangereikt voor de regeltechniek, voor ontgeuring van lucht, voor het koelen, het ventileren en voor de aan- en afvoer van de lucht. Bovendien houden we daarbij rekening met de milieuregels en wetgeving op onder meer het gebied van geur en geluid.” El Miri ziet bijvoorbeeld dat er meer en meer een barbecue in keukens wordt gebruikt. “De dampen en rook hiervan dienen volgens de wet te worden afgezogen en te worden afgevoerd en dit kan veel rook- en stankoverlast geven. Door middel van een ontgeuringsproces kunnen deze klachten worden gereduceerd, maar niet alle ontgeuringstechnieken werken goed genoeg. Medtrading heeft met de ervaring en expertise van afgelopen vijftien jaar dit probleem toch flink weten terug te dringen. Momenteel zijn we volop in de weer met de verdere ontwikkeling, zodat de reductie straks zodanig is dat de afvoerlucht zo schoon mogelijk naar buiten geblazen kan worden zonder dat iemand daar hinder van ondervindt.”

Energiebesparing

Naast geur is er veel aandacht voor energiebesparing. “Op zich logisch, er wordt jaarlijks nog veel energie verspild. Maar daar hebben wij wat op gevonden, namelijk een slimme energie-terugwin-batterij.” 

Hoe werkt het? In het ventilatiekanaal van de afzuigkap wordt de batterij geïnstalleerd waar de afgevoerde, warme en vervuilde (vetten en roet) lucht doorheen gaat. In de batterij stroomt een koudemiddel. Dit neemt de warmte van de afgevoerde lucht op. Vervolgens gaat de vloeistof naar een warmtepomp die de inkomende temperatuur omzet in een hogere uitgaande temperatuur. En zo kan het koudemiddel worden opgewarmd van 5 graden Celsius als het de batterij in gaat tot bijvoorbeeld 45 graden als het de warmtepomp verlaat. Met die warme lucht kan het pand vervolgens worden opgewarmd. El Miri: “Een standaard restaurant bespaart hiermee al heel gauw 12.000 euro per jaar aan stookkosten en het systeem heeft hiermee een ROI van één jaar. Dus waarom zou je het niet doen?” Yip van Wok to go erkent het belang van energiebesparing. “Het kan zomaar zijn dat je tien of twintig jaar in dat pand zit. Iedere energiebesparingsmaatregel is dus essentieel, vanwege de lange termijn dat dit doorwerkt. Daarom kijken wij er nadrukkelijk naar.” 

De energiebesparing is belangrijk, maar schone lucht en een gezond binnenklimaat is in coronatijd eveneens essentieel, erkennen Yip en El Miri. Met name El Miri vindt dan ook dat de overheid hier oog voor moet hebben. “De horeca heeft het natuurlijk ontzettend zwaar, geld voor investeringen voor de optimalisatie van het binnenklimaat is er niet of nauwelijks door de lockdown. Toch moet dit gebeuren. Nou overheid, help ondernemers dan. Alles draait immers om een gezond binnenklimaat.”