Waar moet je rekening mee houden als je franchise bent?

Wil jij ondernemen, maar wil je de risico’s beperken en heb je geen idee wat je zou moeten beginnen, dan biedt een franchise de oplossing. Het grote voordeel aan deze vorm van ondernemen, is dat je volledig meelift op het succes en de marketing van een bestaande keten en als het ware een extra filiaal opent. Bekende succesvolle franchise formules zijn McDonald's, Jumbo, Subway en nog veel meer. Hoe dit precies werkt en waar je allemaal rekening mee moet houden, vertellen we je nu!

Wat is Franchise?

Franchise is een model waarbij een ondernemer een samenwerking aangaat met een gevestigd bedrijf om een nieuw filiaal of vestiging te openen. Het bedrijf dat de franchise aanbiedt, ook wel de franchisegever genoemd, verleent de ondernemer het recht om de naam, het merk, de producten of diensten van het bedrijf te gebruiken. In ruil daarvoor betaalt de ondernemer een vergoeding, ook wel franchise fee genoemd, aan de franchisegever. Hierdoor profiteert de ondernemer van de naamsbekendheid, expertise en ondersteuning van het gevestigde bedrijf, terwijl de franchisegever zijn merk kan uitbreiden zonder zelf alle vestigingen te hoeven beheren. Franchise is een populaire en succesvolle manier van ondernemen die voordelen biedt voor beide partijen.

Kies de juiste franchise

Het begint allemaal met het vinden van de juiste franchise voor jou. Er zijn talloze mogelijkheden beschikbaar, dus het is belangrijk dat je een franchise kiest die past bij jouw interesses, vaardigheden en persoonlijkheid. Neem de tijd om verschillende franchises te onderzoeken en vergelijk ze op basis van hun track record, ondersteuning en winstpotentieel. Zo kan het heel goed zijn dat een bepaalde formule bij jou absoluut niet werkt. Een goed voorbeeld is een sappenbar. Wanneer je in Amsterdam woont en daar een bar met alleen maar verse sappen wilt beginnen, is de kans van slagen natuurlijk een stuk groter, wanneer je dit in het oosten of noorden van het land doet. Je kunt er dan beter voor kiezen om voor een praktische formule te gaan en te kiezen voor de verkoop van een rugtas, laptop tas en allerlei andere tassen die nodig zijn. De kans op succes is vele malen groter dan wanneer je iets doet waarvan je niet weet hoe populair dit is of wordt.

Weet hoe het contract in elkaar zit

Omdat je gebruik mag maken van alle voordelen die een franchise heeft, zijn er natuurlijk ook bepaalde spelregels waar je je aan moet houden. Het is dus belangrijk om je goed in te lezen en ook te begrijpen wat er allemaal in je contract staat. Een franchisecontract legt namelijk de rechten en plichten van zowel de franchisegever als de franchisenemer vast. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen om er zeker van te zijn dat je volledig op de hoogte bent van alle verplichtingen en beperkingen. Zo kan het zijn dat je bij het schenden van een bepaalde voorwaarde een enorme boete krijgt of in het ergste geval, je wordt uitgesloten. Stel je hebt een tassenwinkel en je wilt graag ook een Valentino tas kopen om deze vervolgens te kunnen verkopen, dan kan het zijn dat dit niet mag. Helemaal wanneer er ook exclusiviteits deals zijn gesloten met andere grote merken, dan kan dit voor enorme problemen zorgen.

Zorg voor een goede relatie met de franchisegever

Om succesvol te kunnen zijn, is het belangrijk een goede relatie te onderhouden met de gever van een bepaalde formule. Doe je dit namelijk niet, dan kan het zijn dat hij of zij er op een gegeven moment de stekker uit trekt. Nu zal dit vast niet zo’n vaart lopen, maar als het even tegenzit bestaat het risico natuurlijk wel. Op het moment dat je dan op goede voet met elkaar leeft, is de kans op wat extra krediet natuurlijk een stuk groter.

Lees meer over: