Een onderneming runnen valt nog niet mee!

Veel mensen zien zelf ondernemen als de ultieme droom. Ze willen graag alleen werken op het moment dat het ze schikt en alleen dát doen waar zij gelukkig van worden. Natuurlijk klinkt dat geweldig, maar is het ook realistisch? Tot op zekere hoogte wel. Jij bepaalt als ondernemer immers zelf wat je gaat doen en wanneer. Maar groeit je bedrijf en ga je van eenpitter naar een bedrijf met personeel, dan komt er heel wat meer bij kijken.

Personeel in dienst kan een uitdaging zijn

Begrijp me niet verkeerd, personeel is er natuurlijk juist om jouw bedrijf verder te laten groeien, maar soms is personeel ook een enorme uitdaging. Om te beginnen is het al niet gemakkelijk om aan goed personeel te komen. De krapte op de arbeidsmarkt is inmiddels iets minder, maar nog kan het zomaar zijn dat je een tijd bezig bent om aan de perfecte medewerkers te komen. Het kost tijd om de juiste mensen te vinden, om ze te onboarden en om alle details met ze door te nemen. Denk dan niet alleen aan de arbeidsovereenkomst, maar ook aan de secundaire en zelfs tertiaire arbeidsvoorwaarden. Heb je eenmaal personeel in dienst? Dan is het zaak om alles rondom je medewerkers goed te regelen. Denk dan aan het goed bewaren van de informatie over je medewerkers, maar ook over de gemaakte afspraken. Hiervoor heb je goede personeelsadministratie software nodig. 

Wat zit er in een goede personeelsadministratie software?

Goede personeelsadministratie software of HRM software is, om te beginnen, handig in gebruik. Je ziet in één oogopslag hoe het ervoor staat met een bepaald personeelslid. Daarbij moet de informatie in deze software gemakkelijk te bewerken zijn. Informatie kan veranderen en zal dan aangepast moeten worden. Denk dan aan een verhuizing van een personeelslid of het omzetten van een contract van tijdelijk naar vast. Ook is het handig als de software ook gekoppeld kan worden aan de salaris- en urenadministratie. Op die manier wordt iedere periode het juiste bedrag overgemaakt. Roosters en planningen kunnen ook in deze software verwerkt worden. Sterker nog, je kunt deze dynamisch maken en pushberichten via een app versturen. Zo kunnen veranderingen in het rooster direct worden gecommuniceerd met je personeel. Een A4-tje met een aangepast rooster op een prikbord behoort nu echt tot het verleden! Ook de vakantiedagen, verlofdagen en het ziekteverzuim kan direct worden verwerkt in deze software. Dat scheelt je niet alleen veel tijd, maar voorkomt ook fouten die op een later moment moeten worden teruggedraaid.

Je ziet het , het oude Chinese gezegde: "ik wens je veel personeel toe" kan, met de juiste tools ook een positieve draai krijgen.