Van food naar sport (én food)

De restaurants van hun respectievelijke ouders tekenden de jeugd van Ka Kit Law en Wai Yip Pang.

Het lag dan ook voor de hand dat ze in de food verder zouden gaan. Zo gebeurde. Maar er gebeurde nog veel meer: beiden zijn inmiddels franchisenemer voor Anytime Fitness, een formule die vorige maand zijn 3000e vestiging opende. Nog altijd combineren de twee jonge ondernemers de horeca met de sportbranche. Volgens Anytime kan dat gemakkelijk: de formule biedt je de kans om meerdere ondernemingen te leiden maar ook om privétijd te besteden aan bijvoorbeeld je gezin.

Wat wilde je als kind worden?
Ka Kit: “Ik had geen idee. Als kind dacht ik meer aan spelen en voetballen. Ja, misschien wilde ik wel voetballer worden. Vanaf mijn 16e ben ik gaan nadenken over de toekomst.”
Wai-Yip: “Eigenlijk wilde ik altijd al wel iets in de sport doen, ik heb vroeger ook gesport. Een sportcentrum leek me wel leuk maar ik stond er niet zo bij stil dat dat kon.”

Hoe kwam je in de food terecht?
Ka Kit: “Mijn ouders hadden een paar horecazaken en ik werkte altijd al in het restaurant dat we hadden. Op een gegeven moment groeide het idee dat ik met mijn broer (Wai Kit Law, red.) het restaurant zou overnemen. Dat is ook gebeurd, toen ik 21 was. Ik ben er dus vanuit het familiebedrijf ingerold. Dat bespraken we niet echt aan de keukentafel hoor, het was gewoon zo.”
Wai-Yip: “Ook mijn ouders hadden een Chinees restaurant, daar ben ik mee opgegroeid. Ik wilde niet per se oud worden in de horeca, ik wilde een eigen weg zoeken in het ondernemen. Als jongen was ik gefascineerd door de opkomst van het wereldje van mobiele telefoons en abonnementen en op mijn 18e startte ik een webshop. Daarnaast hielp ik mee in het restaurant. Na die omweg werd ik franchiseondernemer bij New York Pizza. Maar toen ik wat ouder werd, vond ik dat niet meer zo bij me passen. Ik had 15 personeelsleden en was veel bezig met zaken als het organiseren van een rooster, met jonge knapen die niet komen opdagen, kortom veel zaken eromheen. Ik heb het een jaar of zeven gedaan en toen heb ik bewust gezocht naar iets nieuws. Mijn tijd bij New York Pizza was wel heel leuk, ik kan het iedereen aanbevelen. Ik heb er geleerd dat franchise een goed hulpmiddel is: je werkt samen en hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden.”

Hoe ging die switch naar de sportbranche?
Ka Kit: “Mijn broer en ik waren altijd al op zoek naar een onderneming erbij en na twee jaar begon het echt te kriebelen. We bekeken veel franchiseconcepten in de horeca, maar dat is het uiteindelijk niet geworden. Het is vaak lang en hard werken en bovendien werk je vooral tijdens uren waarop andere mensen vrij zijn. We hebben ook kinderen en dan ga je daar toch over nadenken. Het eerste jaar werkte ik van 9 tot 9 en dat voor zes of zeven dagen in de week. Dat was best zwaar. Op een gegeven moment kun je dat beter managen en dan kun je weer verder kijken. We kwamen uit op de Amerikaanse site van Anytime Fitness. Ons sprak de trackrecord meteen aan. We keken echt als ondernemer en niet als fitnessliefhebber, daar zijn we later ingegroeid. In 2013 openden we onze vestiging in Houten en inmiddels zijn we op zoek naar een tweede locatie. Het restaurant doen we er ook nog naast.”
Wai-Yip: “Ik ben altijd op zoek naar iets wat opkomend is. Zo kwam ik op de formule Anytime. Zo’n 24-uursconcept bestond nog niet in Nederland en dat triggert mij wel, nieuwe trends. In 2013 opende ik mijn eerste vestiging in Goor en dit jaar een tweede vestiging in Glanerbrug. Ik doe het samen met een mede-eigenaar en we bundelen onze krachten met een collega-ondernemer van Anytime Fitness.”

Mis je iets uit de begintijd?
Ka Kit: “Nee, werken is leuk maar teveel werken is niet goed. Dat hou je een periode vol maar dan moet je dat weer loslaten, anders krijg je een burn-out. Dat proberen we te voorkomen door te sporten bijvoorbeeld of uit eten te gaan met vrienden, leuke dingen te doen met de kinderen. Het is normaal dat je in het begin harder loopt maar als het eenmaal staat, moet je daar wel wat aan gaan doen. (Lachend) Anders krijgen we onze vrouwen achter ons aan. En de kinderen.”
Wai-Yip: “Nee, ik mis niks. Ik zit nog steeds in de horeca. Mijn vrouw heeft een wokrestaurant in Hengelo en daar ben ik in het weekend te vinden. Je moet genieten van het leven en ik switch graag van het een naar het ander. Daarom is de fitness heel erg geschikt, je hebt niet zoveel personeel nodig en je kunt eenvoudig meerdere locaties besturen en meerdere dingen doen.”

Wat ambieer je nog?
Ka Kit: “We willen binnen vijf jaar nog drie vestigingen van Anytime openen. Daarnaast blijven we het restaurant doen, al weet je natuurlijk nooit helemaal hoe het loopt. Dat is geen gevoelskwestie; we zien het niet als ons erfgoed. Ik hoef ook niet per se zakelijk iets achter te laten voor mijn kinderen. Die moeten hun eigen weg gaan.”
Wai-Yip: “Ik vind ondernemerschap heel leuk dus ik ambieer absoluut een volgende Anytime-vestiging.”

+