Thelco van der Zandt: franchisenemer bij Reddy Keukens

Hoewel Thelco van der Zandt in eerste instantie niet bij zijn roots wilde blijven, zijn ouders hadden een keukenzaak, is hij sinds 26 november 2010 trotse en enthousiaste franchisenemer van een Reddy Keukens-vestiging in Heteren.

"Mijn ouders waren zeven dagen in de week met hun keukenbedrijf bezig”, vertelt Thelco van der Zandt. “Ik hielp wel eens mee in het bedrijf maar ik voelde niet de ambitie om ook iets met keukens te doen. Juist niet. Ik was een verlegen jongetje en had wat moeite met het klantencontact. Het idee klanten aan te spreken en te adviseren, vond ik eng. Als kind wilde ik profvoetballer worden, maar dat was niet realistisch. Zeker niet na een ongeluk met mijn knie.”
Het werd uiteindelijk… ondernemer in de keukenbranche en inmiddels vindt Thelco het klantencontact het leukste van zijn vak. Maar daar moest eerst nog heel wat voor gebeuren. Ondanks zijn verlegenheid begon hij na de detailhandelsschool als verkoper van sanitair en tegels. Nadat hij bij verschillende keukenbedrijven had gewerkt, stuurde hij op het laatst als vestigingsleider 35 mensen aan. Thelco kreeg langzamerhand het gevoel dat dit niet was wat hij wilde. “Toen heb ik mezelf voor de spiegel de vraag gesteld: ‘Wat vind ik nou het allerleukste wat ik gedaan heb?’ En het antwoord was: ‘Het ontwerpen en adviseren van keukens. Dat was mijn motivatie om ondernemer te worden. Met mijn werk in loondienst bij een aantal grote keukenbedrijven ben ik bewust gestopt. Veel bedrijven in onze branche hanteren mes- op-de-keelverkooptechnieken en ik vond dat niet prettig.”

Feestje

En toen kwam de formule Reddy Keukens op zijn pad. Thelco: “Reddy wilde het heel anders doen. Die wilde van de keukenaankoop weer een feestje maken. Met heldere, transparante prijzen en verkopen op basis van kwaliteit, service en deskundigheid. Dat heeft succes: klanten komen voor zestig procent op basis van recommandatie. In Heteren is de omzet ondanks de krimpende markt gestegen.” Reddy Keukens bestaat al twintig jaar in Duitsland, waar de formule ongeveer 55 winkels heeft. Thelco was in 2010 de eerste franchisenemer in Nederland, inmiddels zijn er zes winkels. Doel is 25 vestigingen. Zelf hoopt Thelco over twee jaar de tweede vestiging te openen. “De manier van werken is niet alleen succesvol maar ook plezierig. Met keukens ben je echt met iets moois bezig. Je hebt nooit dezelfde klant en je hebt nooit met dezelfde ruimte te maken. Elke klant leer je kennen, samen ontwerp je een keuken. Dat is heel erg leuk. De mensen zijn blij met hun keuken en met onze manier van benadering. Dat geeft zoveel voldoening dat ik er soms gewoon kippenvel van krijg”, aldus Thelco.

Minibio Thelco van der Zandt

Naam: Thelco van der Zandt
Leeftijd: 42
Formule: Reddy Keukens
Gestart als franchisenemer: 26 november 2010
Aantal medewerkers: 2
Gezinssituatie: relatie, 1 dochter
Hiervoor werkzaam als: vestigingsleider bij een sanitair groothandel
Hobby’s: voetbal kijken, saunabezoek, fietsen
Mijn tip voor starters: “Wees bereid om 24/7 bezig te zijn met je bedrijf.”

+

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie
Bekijk ook