Starten, maar wel even voorgloeien...

Geinig Uiteraard hebben wij de wellicht toch wat tegenvallende resultaten van het vorige jaar weer snel verpakt in goede voornemens voor dit jaar. Wij zijn daar allemaal wat handiger in geworden, want ook het jaar daarvoor was geen echt feest. Pakken wij nog even de Staatscourant erbij dan is duidelijk te lezen dat toen niet alle goede voornemens tot de gewenste resultaten hebben geleid.

Het ultieme voornemen voor dit jaar moet dan ook in ieder geval zijn, dat er in dit jaar eigenlijk geen deuren meer gesloten hoeven te worden voor zowel franchisenemers als franchisegevers. En de enige remedie daarvoor is eigenlijk dat u de deuren van uw formule niet meer zo wijd open laat staan.

Kijk maar eens goed naar het deurbeleid van een willekeurige discotheek. Wat dan direct opvalt is dat er altijd een geduldige dikke rij voor de deur staat die dolgraag naar binnen wil. Maar eerst moet er hard gebeld worden om de aandacht te trekken van een arrogante portier, die zeker niet meteen de deur gastvrij openzwaait. Welnee, er gaat eerst een geinig klein luikje open en de bezoeker wordt nauwkeurig bekeken om te bepalen of hij wel past binnen de geldende normen van de discotheek. Eigenlijk wil je al meteen rechtsomkeert maken, maar gezien de plannen die je later nog met je partner denkt te hebben en het bezoek aan de discotheek slechts als harmonisch voorspel dient, laat je deze belediging maar over je heen komen en kijkt vriendelijk terug. Eenmaal binnen word je ook nog eens uitvoerig gefouilleerd voordat je eindelijk een stapel euro's kunt gaan besteden als entreegeld. Over de dure consumpties die daarna nog komen maar niet gesproken. En kijk nou eens naar het deurbeleid bij uw eigen formule. Staat er een rij voor de deur? Wordt er hard gebeld? Fouilleert u ze stuk voor stuk bij binnenkomst op wapens waar u later het slachtoffer van kunt worden? Laten wij aardig zijn en het zo formuleren, soms niet.

En daar begint het al mee. Geen kandidaten in de wachtkamer terwijl er voor de landelijke dekking nog zeker tien nodig zijn. Daarnaast willen nog vier ondernemers op leeftijd hun vestiging verkopen en willen wij er twee relokeren. En dan nog maar niet te spreken over die onderste drie die er hoognodig uit moeten, hoe dan ook. Dus elk jaar weer meer franchisenemers en meer vestigingen met soms als belangrijkste criteria: kan er getekend worden. Eigenlijk is franchise een rijdende trein die elk jaar harder en verder moet en in die context is succesvol franchisen ook zeker geen eindstation, maar slechts een vorm van reizen.

Hoewel het tegenwoordig wat sneller gaat, moest je vroeger bij een echte diesel voordat je op weg kon eerst ruim voorgloeien om verzekerd te zijn van een probleemloze start. Maar was hij eenmaal aan de gang dan was hij niet kapot te krijgen. Met die gedachte en natuurlijk het deurbeleid van de discotheek in het achterhoofd, moet het toch weer kunnen. Een flitsende formule met een tot de verbeelding sprekend ondernemersinkomen en dan bedoelen wij dat dan wel voor gevers en nemers. Want dat blijft toch het belangrijkste, er moeten wel euro's te verdienen zijn. Het gaat hier immers niet om een charitatieve instelling met als extra het ophalen van knuffels voor franchisenemers die door omstandigheden niet zo gelukkig zijn.

Daarnaast dominante criteria die ervoor moeten zorgen de juiste kwaliteit binnen te krijgen en daar ook zeker niet van af wijken. Geen water bij de wijn. En een eigen kweekvijver met aanstormend talent in opleiding is natuurlijk de beste investering die u kunt doen. Wellicht is een persbericht met de mededeling dat er geen vestigingen zijn gesloten en er zelfs twee toppers zijn binnen gehaald met een vestiging op A1 beter dan het valse hoorngeschal van: "wij gaan er dit jaar nog dertig openen!". Dus vooral tot ziens bij Onderneem 't!

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie