Samen succesvol bij Domino's Pizza

Bij Domino's Pizza kun je uitgroeien van pizzakoerier tot pizzaondernemer. Herman Derkx en zijn compagnon Peter Rooijakkers, inmiddels goed voor zes vestigingen, begonnen allebei op de bezorgbrommer.

Hun verhaal loopt parallel aan de story van heao-student Eduard Swagemakers, die de Amerikaanse formule in 1989 naar Nederland bracht. Het is een verhaal over open structuren, een familiaire sfeer en kansen voor jongeren, vertelt Herman Derkx.

Franchisenemer Herman Derkx startte in 2013 met de Domino's Pizza-vestiging in Oss, met het doel direct uit te breiden naar Den Bosch. "Ik wist dat die twee vestigingen daar te koop zouden komen", vertelt hij. "Die kans kreeg ik al snel dat jaar en toen ben ik gaan samenwerken met mijn compagnon Peter Rooijakkers. In december 2014 openden we de vestiging in Boxtel, in maart 2015 namen we Uden over en later dit jaar kwam Rosmalen erbij."

Compagnon Peter is zijn voormalige buurjongen en ze zijn vrienden sinds hun twaalfde. Herman: "Op het moment dat ik Den Bosch over kon nemen, zocht ik iemand die mij financieel bij kon staan en hij kon dat. Hij was toen beveiliger maar bleek ook nog steeds een passie te hebben voor Domino's. We besloten samen door te gaan. Dat was een lastige keuze, je hebt immers een vriendschappelijke band met elkaar. Maar we doen het nu twee jaar samen en ondanks dat we wel eens van mening verschillen, gaat het erg goed. We zijn zo succesvol omdat we elkaar goed aanvullen. We kennen elkaar al bijna 25 jaar door en door, hij is ook peetoom van een van mijn kinderen. We weten heel goed wanneer we elkaar af moeten wisselen of ondersteunen. Ik sta met beide benen op de werkvloer, doe de marketing en personeelszaken, Peter pakt de technische kant op, de ICT en de administratie. Ik ben gedreven, competitief en berekenend, Peter is iets behoudender, nuchterder en strikter dan ik. We spelen vaak bewust en onbewust 'good cop, bad cop', een waardevolle aanvulling van elkaar."

Familiaire sfeer

Hoe komt het toch dat bij Domino's zoveel pizzakoeriers doorgroeien tot franchisenemer? Herman heeft er wel een verklaring voor: "Je zit vanaf het moment dat je bezorger wordt of pizza's gaat bakken in een structuur van liefde en in een familiaire, betrokken en competitieve sfeer. Ik heb vrienden die bij Domino's zijn begonnen en hun vleugels hebben uitgeslagen maar nog steeds met dat warme gevoel terugdenken. De medewerkers zijn vaak vrienden van elkaar die echt iets willen bereiken. Ook als koerier maak je deel uit van een team. En je krijgt kansen om door te groeien; de toppers worden vrij snel herkend bij Domino's."

Kansen

Als jongetje wilde Herman achtereenvolgens brandweerman, directeur, advocaat en - nadat hij zijn opleiding sociaal-cultureel werk had voltooid - onderwijzer worden. Maar hij bleef 'hangen' bij Domino's Pizza. "Dit doe ik met heel veel plezier en ik kan het goed. Ik dacht: dit kan ik ook als ondernemer doen." Zijn opleiding komt nog altijd goed van pas, vooral in de omgang met de jonge medewerkers. "Ze vertellen me alles, ook hun problemen en hun escapades in het weekend. Zo kan ik ze een stukje coachen en trainen", zegt hij. Jongeren kansen geven is een van zijn motieven voor het ondernemerschap. Herman: "Als ik zie dat jongeren inzet tonen, wil ik ze graag een rugzakje meegeven als ze weggaan, papieren voor de rest van hun leven."

Groei

De basis van het succes ligt volgens Herman in de goed getrainde medewerkers, in het snel bezorgen en in het schoon, transparant en aantrekkelijk houden van de vestigingen. De bestaande vestigingen zijn verbouwd waardoor ze nu allemaal een open keuken hebben. Herman: "Voor Domino's interesseerde eten me nooit echt. Nu voorzie ik een enorme groei in maaltijden aan huis. In fastfood algemeen en bij Domino's in het bijzonder, door kwalitatief goede producten aan te bieden die ook nog verantwoord zijn." Zelf kan hij niet koken, moet hij toegeven. "Aan de barbecue ben ik heel goed maar aan het gasfornuis niet zo, koken is dan ook niet mijn taak thuis."

Mogelijkheden

Herman en Peter hebben een ambitieus plan voor de toekomst: binnen vijf jaar doorgroeien naar tien vestigingen in de regio. Hoewel, ambitieus... Begin 2014 hadden ze als doelstelling vijf vestigingen binnen vijf jaar. Inmiddels zitten ze op zes vestigingen binnen twee jaar. "Nu is de markt in ons gebied aardig verzadigd maar we zien wel mogelijkheden her en der. En ik denk dat Domino's harder gaat groeien dan ik nu kan voorzien", aldus Herman.

Minibio Herman Derkx

Naam: Herman Derkx
Leeftijd: 36
Formule: Domino's Pizza
Gestart als franchisenemer: op 1 januari 2013
Aantal medewerkers: 210
Gezinssituatie: getrouwd, 2 kinderen
Hiervoor werkzaam als: "Ik werk al twintig jaar voor Domino's. Ik ben begonnen als bezorger in Eindhoven, daarna doorgegroeid naar manager van de vestiging in Eindhoven. In 2006 werd ik regiomanager voor die franchisenemer. Toen hij in 2012 alle filialen aan het hoofdkantoor verkocht, ben ik een half jaar werkzaam geweest als regiomanager voor de franchisegever."
Hobby's: "Die staan momenteel op een laag pitje. We hebben een grote koivijver in de tuin, waar ik de rust kan opzoeken."
Mijn tip voor starters: "Vooral zelf je eigen vestiging draaien in het begin. Op de werkvloer staan tussen het personeel. Groot denken maar jezelf in eerste instantie financieel klein houden om zekerheid op te bouwen."

+