Karim el Messaoudi: 'Stap voor stap groeien'

Karim el Messaoudi is opgegroeid in Amsterdam-Oost. Hij is volgens eigen zeggen een jongen van de straat, die zich heeft opgewerkt tot de eigenaar van maar liefst vijf New York Pizza-vestigingen in Amsterdam met een miljoenenomzet. Hoe heeft hij dit allemaal gerealiseerd? Een gesprek met hem.

“Ik kom uit een ondernemersfamilie, dus ja, van huis uit heb ik het ondernemerschap wel meegekregen”, lacht Karim. “Zo achteraf gezien hebben pizza's mijn leven gered: werken op kantoor, het bedrijfsleven ging het absoluut niet worden voor mij. Ik had er geen passie voor destijds.” Zijn ambities lagen in eerste instantie namelijk ergens anders. “Ik heb rechten gestudeerd, maar al snel kwam ik erachter dat het niet echt iets voor mij was. Hele dag achter een bureau, nee dat zag ik niet zitten.” Na zijn studie ging hij zich oriënteren op het ondernemerschap. “Daarnaast werkte ik in een vestiging waar geregeld de eigenaar van de New York Pizza-vestiging in Amsterdam-West, aan de Burgemeester van Leeuwenlaan, een kop koffie dronk. Met hem had ik vaak gesproken, hij vertelde mij dat hij zijn vestiging wilde verkopen. Of ik niet iemand wist.” 

Een pittige tijd

Karim nam de vestiging in Amsterdam-West dertien jaar geleden over. “Het had nogal wat voeten in de aarde. Ik heb geld moeten lenen bij familie en vrienden, geld dat ik allemaal in de eerste jaren moest terugbetalen. Best een pittige tijd. Maar met hard werken en doorzetten kom je een eind.” De ondernemer heeft hiervoor volgens eigen zeggen wel veel moeten laten. “Privé mis je veel, ik was altijd met de vestiging bezig. De focus lag op het team en op het realiseren van topkwaliteit en korte bezorgtijden.” In die jaren heeft hij ook veel contact met het hoofdkantoor van New York Pizza, met zijn eigen consultant. “Hij houdt mij scherp en kijkt over mijn schouder mee. Als zaken hem opvallen, dan deelt hij die met mij en kijken we samen hoe we het nog beter kunnen doen.” Ook heeft New York Pizza hem geholpen in de uitbreiding van het aantal vestigingen. “Zij zien en horen veel, vestigingen die te koop staan of panden die interessant zijn. Zo heb ik gaandeweg ook het aantal zaken kunnen uitbreiden naar nu vijf. En de zesde is aanstaande en zal ergens medio 2020 rondom Amsterdam-Nieuwmarkt openen. Zo groei ik stap voor stap.”
 

Lees meer over:
Martijn Louws Martijn Louws
Redacteur
Bekijk ook