Interview met Femke Custers van Soleij

Niet de vrijheid was de drijfveer voor Femke Custers om te kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap maar haar enthousiasme om met mensen te werken. Dat ze een neus heeft voor ondernemen blijkt wel uit de beslissing om haar zonnestudio om te bouwen naar het lifestyleconcept van Soleij.

Op de kop af zeven jaar is Femke Custers (35) zelfstandig ondernemer. Eerst als eigenaar van Club Soleil in Castricum en sinds december 2011 als franchisenemer van Soleij, in hetzelfde pand aan de Dorpsstraat. Soleij biedt de consument een combinatie van verantwoord zonnen, afslanken, huidverzorging en collageen lichttherapie. Dat Femke in de zonnebranche terecht kwam, was puur toeval: ze werd als twintiger via een vriendin aangenomen op de verkoop binnendienst bij Alisun, fabrikant voor zonneapparatuur. Dankzij de ondersteuning van haar toenmalige man waagde ze in 2006 de stap naar het zelfstandig ondernemerschap en kocht ze de zonnestudio Club Soleil. Femke: “Het idee om met mensen te werken sprak mij heel erg aan. Ik twijfelde wel: ben ik wel een ondernemer, kan ik dat, wil ik dat? Maar mede door het enthousiasme van mijn partner ben ik er in gestapt. Niet omdat ik per se iets voor mezelf wilde of meer vrijheid wilde, ook niet omdat ik het moeilijk vond om voor een baas te werken.” In zeven jaar is veel veranderd. Femke: “Ik ben veel zelfstandiger geworden, kan heel goed met klanten om gaan, weet hoe ik duidelijk moet zijn naar het personeel.” Het leidinggeven, daar heeft ze wel in moeten groeien: “Ik moest leren wat ik van de medewerkers mag vragen en wat niet. In het begin verwachtte ik heel sterk dat ze hetzelfde denken en doen als ik. Dat kan dus niet en daar heb ik me bij neergelegd. Nu heb ik een team van drie mensen om me heen verzameld waarbij iedereen doet waar ze heel goed in is.”

Wellness en lifestyle

Begin 2011 had Femke al oriënterende gesprekken op het hoofdkantoor van de franchiseformule Soleij en eind 2011 besloot ze franchisenemer te worden van de formule. “We draaiden nog redelijk goed ten opzichte van andere studio’s maar de omzet daalde wel en de markt voor zonnestudio’s ging achteruit”, vertelt ze. “Ook wilde ik meer variatie in mijn zaak. Het gaat nu niet meer alleen om het bruin worden maar ook om gezondheid, afvallen en huidverbetering, om wellness en lifestyle dus. Ik had al eerder geprobeerd het aanbod breder te maken maar dat bleef bij een productgroep die erbij hing. Wat fijn is van Soleij, is dat het een compleet concept is. En dat slaat enorm aan, meer dan ik verwacht had. In een jaar zijn we ruim 31 procent gegroeid, dat was echt een boost. En dat ligt absoluut aan het concept van Soleij.”

Harde werker

De opgeruimde Femke is bewust bezig met haar eigen gezondheid. Behalve dat ze paard rijdt, volgt ze al jaren een koolhydraatarm dieet dat gericht is op vetverbranding met behoud van spiermassa, iets wat ze ook in de studio aanbiedt. Als klein meisje wilde ze later moeder te worden. “Daar droomde ik van”, vertelt ze lachend. “Ik vond baby’s heel leuk en ik kon niets anders bedenken wat ik wilde worden. Ik ben moeder geworden maar ik ben ook absoluut een harde werker, daar haal ik veel voldoening uit. Mijn droom is dus uitgekomen met iets extra’s!” Ze komt uit een hecht gezin, heeft een broer en een zus, en als ze een rode draad in haar leven moet aangeven, is het de lol in het werken met mensen. “Zorgen dat alles goed geregeld is, dat klanten blij de deur uitgaan en als er wat is, dat de klacht goed verholpen wordt.”

Loslaten

Wat kan er beter in de Soleij-organisatie? “We hadden in het begin wat kinderziektes en we hebben wel van elkaar moeten leren. Wat ik moeilijk vond was om zaken over te dragen. Voorheen deed ik alles zelf. Als er een klacht was bijvoorbeeld, loste ik dat zelf op. Dat heb ik voor een deel moeten afstaan. Ik vond het moeilijk om dat los te laten, ik wil dat mijn klanten exact dezelfde service krijgen als bij mij in de studio. Daar hebben we gesprekken over gehad met het hoofdkantoor en nu durf ik erop te vertrouwen Dat dat goed komt.”
Ook in haar eigen zaak zou ze nog beter kunnen delegeren, vindt ze. “Ik kan al veel loslaten maar dat kan nog wel beter. Bepaalde zaken hou ik echter graag bij me. We hebben een heel leuk, zelfstandig team en het gaat hartstikke goed. Nu we zeven jaar verder zijn, ben ik er trots op dat het zo goed loopt en ik ben blij dat Soleij een goede beslissing is geweest”, aldus Femke.

Minibio Femke Custers

Gestart als franchisenemer in: december 2011
Aantal medewerkers: 3
Leeftijd: 35
Gezinssituatie: gescheiden, 2 dochters
Opleiding: Schoevers, hbo
Hiervoor werkzaam als: eigenaar Club Soleil
Hobby’s: paardrijden en gezellig uit eten of borrelen met vriendinnen.
Mijn tip voor starters: “Achter je product staan en er volledig voor gaan. Neem de tijd om het je eigen te maken, niet denken dat je een, twee, drie alles weet. Ik heb ook wel mijn dips gehad maar ik ben toch doorgegaan en daar ben ik trots op.”

+