Hoe alle wegen leidden naar de broodjes

Als kersverse franchisenemer voor Budget Broodjes in Zoetermeer heeft Rob van Minnen zijn bestemming gevonden maar de reis ernaar toe was minstens zo interessant. Zijn opmerkelijkste baan: forensisch medewerker bij de politie.

Nieuwsgierig en gek op lezen en schrijven: als kind dacht Rob van Minnen dat hij in de wieg was gelegd voor het vak van journalist. Op de middelbare school kwam hij echter op het idee om de toeristenindustrie in te gaan. “Ik reis nogal graag en het leek me wel wat om gediplomeerd toerist te worden”, zegt hij. Maar ook dat bleek niet zijn bestemming. Hij maakte de opleiding Toerisme niet af en ging werken. Eerst in een snackbar, toen zeven jaar bij Cool Cat, waar hij opklom van verkoopmedewerker tot bedrijfsleider, en daarna nog een aantal jaar als vertegenwoordiger. Tot de twijfel toesloeg. “Ik kwam in een fase dat ik even klaar was met de commerciële wereld”, zegt Rob. “Ik had echter geen idee wat ik wél wilde. Ik ben een uitzendbureau binnengelopen en een week later kon ik bij de politie aan de slag, als forensisch medewerker op de afdeling dactyloscopie, ofwel vingerafdrukken analyseren. Dat vond ik erg leuk, ook het sociaal-maatschappelijk stukje van bij de politie werken sprak me aan. Ik ben er dan ook tien jaar blijven hangen.” 

Donald Duck

Toch had Rob kunnen weten dat hij eigenlijk een geboren ondernemer is. “Als klein jongetje stond ik de Donald Duck al snel weer te verkopen op straat als ik hem uit had”, vertelt hij. En toen hij opnieuw een besluit wilde nemen over zijn toekomst, koppelde hij al zijn ervaringen en vaardigheden aan elkaar en kwam hij uit op ondernemen in de horeca. Alleen ervaring als ondernemer had hij nog niet. Rob: “Daarom dacht ik aan franchise. Dan ligt er een plan waarop je kunt inhaken. Ik heb een aantal concepten bekeken en vond Budget Broodjes het meest geschikt. Het is harde franchise met toch ook een redelijke mate van eigen vrijheid en ik dacht dat mijn ervaring in het horecastukje in combinatie met die als vertegenwoordiger, een gouden greep zou zijn.”

Is het dat ook? “Het is nog brons”, lacht Rob. “We hadden wel wat opstart-troubles, zowel op het financiële vlak als bij de verbouwing. Zo duurde de verbouwing een week langer, mede doordat de bestelde marmeren plaat voor bovenop de toonbank niet de verwachte 500 maar 50 millimeter breed bleek te zijn, dus zat ik met een strookje marmer van 5 centimeter.” 

Hij overwon alle tegenslagen en op 3 oktober vorig jaar opende hij zijn eigen zaak in Zoetermeer. De locatie op het bedrijventerrein is een van de formulevestigingseisen, vertelt hij. “Budget Broodjes heeft daar een guideline voor, je moet bijvoorbeeld ook voldoende parkeerplaatsen hebben.” De franchisevestigingen hebben verder duidelijk zichtbare platen met ingrediënten en een herkenbare reclamegevel buiten. De indeling en het kleurgebruik liggen vast. “Het is een goede indeling, we hebben genoeg werkbanken en voldoende ruimte. Als we groeien kunnen we prima om elkaar heen blijven lopen”, aldus Rob. “Ik heb alleen aan mijn kant van de toonbank eigen kasten bedacht, met lekker veel vakjes erin. Maar ik ben nu eenmaal eigenwijs.”

Vergaderpakketten

Budget Broodjes heeft naast de standaardbroodjes ook acht luxebroodjes in het assortiment. “Hardloper is de geitenkaas met rucola en pijnboompitjes op een lekkere speltbol of ciabatta”, vertelt Rob. “Verder hebben we vier verschillende vergaderpakketten, variërend van 4,40 euro tot 7,50 euro per persoon. Die nemen bedrijven een hoop moeite uit handen.” 

Zijn omzet komt voor 25 procent uit afhaal en 75 procent uit bezorgservices. Rob houdt van klanten over de vloer. “Het is een geweldig mooie zaak geworden, steriel wit met roestvrijstalen werkbanken. Ik vind het leuk als mensen daarover beginnen. Ze verwachten zoiets niet op een industrieterrein. Ik heb een heel professionele keuken en voldoe aan alle HACCP-eisen. Zo heb ik speciale wandbekleding en een mooie gladde vloer, zodat je goed kunt schoonmaken.”

Appelkaneelmuffins

Het lijkt erop dat Rob zijn bestemming heeft gevonden. Het mooiste aan zijn werk vindt hij de combinatie van alles. “Het broodjes smeren vind ik leuk, maar ook het werven van klanten. Dan pak ik lekkere chocolade- of appelkaneelmuffins en een stapel folders en loop ik gewoon naar binnen bij bedrijven. Daar stel ik mezelf voor als de nieuwe lunchleverancier. Ook het managen van de medewerkers doe ik graag. Wat ik bijzonder vond, was voor het eerst een salaris aan iemand uitbetalen.”

De eerste vijf jaar ziet hij zich nog keihard bezig om van deze zaak een succes te maken. “En daarna misschien een tweede vestiging erbij in een andere stad. Dat wordt iets moeilijker want ik ben een geboren en getogen Zoetermeerder, ik ken hier veel mensen. Aan de andere kant: tegen die tijd heb ik wel de ervaring van vijf jaar een eigen zaak runnen”, aldus Rob. 

Minibio

Naam: Rob van Minnen
Leeftijd: 44
Formule: Budget Broodjes
Gestart als franchisenemer: 3-10-2016
Aantal medewerkers: 3 
Gezinssituatie: alleenstaand
Hiervoor werkzaam als: forensisch medewerker bij de politie met als specialisatie vingerafdrukken
Hobby’s: “In mijn vrije tijd pak ik graag de mountainbike voor een rondje Rotte Meren of Reeuwijkse Plassen.”
Mijn tip voor starters: “Schakel zoveel mogelijk hulptroepen in: laat iedereen die ergens verstand van heeft, proberen jouw ideeën af te schieten. Als dat niet lukt, ben je op de goede weg.”